Nu al korting tot -50% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nog meer producten in korting tot -70%

Hoe onderhoud je je wandelschoenen?

Genoten van je zondagse wandeling? Of kom je net thuis van een stevige trektocht? Voor je languit in de zetel ploft, steek je toch best nog even je handen uit de mouwen om je wandelschoenen schoon te maken. Jawel, na élke wandeling! Zo zien ze er voor je volgende avontuur niet alleen als nieuw uit, maar verleng je ook hun levensduur en comfort. Om het plaatje helemaal af te maken, gun je je schoenen best om de zoveel tijd een grondige onderhoudsbeurt.

Hoe maak ik mijn wandelschoenen schoon na elke wandeling?

Je wandelschoenen maak je best na elk gebruik meteen schoon – met een harde borstel voor de zolen en om de modder tussen het profiel uit te halen en met een zachte borstel voor het leer (of ander materiaal). Zijn je schoenen erg vuil? Hou ze onder lauw stromend water en gebruik idealiter een speciale reiniger. Kom je net terug van een stevige wandeling door regen en modder? Haal de binnenzooltjes dan uit je schoenen en laat die laatste eerst opdrogen, zodat je de modder er nadien makkelijker af kan borstelen. Let wel goed op met de stiksels en haakjes van de veters: dit zijn de gevoelige plekken van je wandelschoenen en vergen een zachte aanpak. Borstel hier dus niet te ruw overheen – of gebruik een oude tandenborstel om langs de veterhaakjes te gaan.

Hoe pak ik een grondiger onderhoud van mijn wandelschoenen aan?

Altijd eerst je schoenen reinigen

Een schoen die water en vuil opneemt, verliest snel zijn ademend en waterafparelend vermogen. Daarom is het een goed idee om na enkele wandeltochten zowel de binnen- als de buitenkant van je wandelschoenen wat grondiger onder handen te nemen. Zo verleng je ook de levensduur van je schoenen. Voor je hieraan begint, geef je je schoenen altijd eerst een ‘klein onderhoud’. Vergeet niet van je veters uit je wandelschoenen te halen voor je begint.

 

•    De buitenkant maak je proper zoals we hierboven in puntje 1 hebben beschreven.  Je gebruikt hiervoor steeds een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Grangers. Deze reinigers laten niet alleen modder en viezigheid sneller verdwijnen, maar ze verwijderen ook geurtjes op een effectieve manier én behouden de ademende eigenschappen van jouw favoriete schoeisel.

•    Heb je waterdichte schoenen met Gore-Tex of een ander membraan? Dan maak je ze best ook van tijd tot tijd even langs de binnenkant proper. Zoutkristallen en bacteriën kunnen namelijk leiden tot nare geurtjes en het ventilatievermogen van je schoen aantasten. Haal de binnenzooltjes uit je schoenen, vul ze met lauw water, laat een kwartiertje staan en giet dan uit.

 

Nu ben je klaar voor een grondiger onderhoud, dat je zeker elke drie tot zes maanden doet om je schoenen in tiptop conditie te houden. Welk producten je hiervoor nodig hebt, hangt af van het materiaal waaruit je schoenen gemaakt zijn.

Zo onderhoud je schoenen uit leder

Leder is een zeer kwalitatief en dankbaar materiaal. Wel moet je je lederen schoenen regelmatig verzorgen, zodat het leder soepel blijft en niet uitdroogt. Tijdig behandelen met een conditioner of wax is dus zeker geen overbodige luxe. Welk product je kiest, hangt af van het waterdichte vermogen van je schoenen.

 

•    Voor waterdichte schoenen: gebruik een vloeibare conditioner van Nikwax of Grangers. Je herkent een waterdichte schoen aan het label van technologieën zoals Gore-Tex of Futurelight.

•    Voor niet-waterdichte schoenen: gebruik een vaste leerwax om je schoenen te voeden en waterafstotend te maken. Denk er wel aan: breng de wax steeds in dunne laagjes aan – te veel product zal de poriën van het leder verstoppen. Overtollige wax kan je eenvoudig met een zacht doekje verwijderen. Smeer ook een beetje wax op de stootrand om te vermijden dat die gaat uitdrogen en scheuren. En tot slot: schrik niet als je lederen schoen na behandeling een beetje donkerder van kleur wordt, dat is normaal!

Bestaat je wandelschoen uit verschillende materialen?

Als je wandelschoen bijvoorbeeld bestaan uit zowel leer als suède moet je de verschillende delen op een verschillende manier onderhouden.

Zo onderhoud je schoenen uit nubuck of suède

Wandelschoenen uit nubuck of suède verkiezen – bovenop de gewoonlijke schoonmaakbeurt na elke wandeling – dan weer een opfrisbeurt met een speciale impregneerspray, zo behouden ze hun oorspronkelijke uiterlijk. Wil je voorkomen dat het nubuck of de suède uitdrogen? Behandel ze dan tijdig met een leerconditioner of -wax, maar hou er wel rekening mee dat dit het uiterlijk van je schoenen zal wijzigen. Met een zachte borstel, speciaal gemaakt voor deze gevoelige materialen, kan je het leer weer opschuren zonder het te beschadigen en zo het originele uiterlijk min of meer herstellen.


Wat is het verschil tussen leder en nubuck of suède?

•    De schoenen die wij ‘lederen schoenen’ noemen, zijn gemaakt van glad leder. Nubuck en suède daarentegen zijn een ruw leder. Dit verschil in textuur maakt dat ze andere onderhoudsproducten nodig hebben.

•    Bij nubuck wordt de nerfzijde van het leer – de bovenkant van de huid – licht opgeschuurd, waardoor het een fijnere, fluweelachtige look krijgt. Ondanks de zachte ‘feel’ is de look van nubuck best robuust en stoer, wat maakt dat kleine oneffenheidjes niet snel opvallen. Vet en vuil kunnen wel makkelijker vlekken maken op nubuck dan op glad leer, maar met de juiste onderhoudsproducten kan je dat prima vermijden.

•    Suède wordt – in tegenstelling tot glad leer en nubuck – gemaakt van de ‘vleeszijde’ of de onderkant van het leer, die veel zachter is en een geborstelde structuur heeft. Dit harige, zachte bovenlaagje geeft het materiaal een iets luxueuzere uitstraling. Ook hier geldt dat een goed onderhoudsproduct onontbeerlijk is om suède te beschermen tegen vuil, vet en vocht.

Zo onderhoud je schoenen uit textiel of synthetisch materiaal

Zijn je wandelschoenen gemaakt uit textiel of een synthetisch materiaal zoals nylon? Dan hoef je ze in principe niet verder te behandelen nadat je ze hebt schoongemaakt met een zachte borstel of vochtige doek. Heb je ze wat grondiger onder handen genomen met een lauw sopje met een mild reinigingsmiddel, dan zullen de poriën in het materiaal zich hebben opengezet, waardoor er wel makkelijker water naar binnen kan sijpelen. In dat geval spuit je ze na het reinigen best in met een impregneerspray, zodat je een waterafstotend laagje creëert. Hou er wel rekening mee dat je met zo’n spray een niet-waterdichte schoen nooit 100% waterdicht kan maken – de werking is slechts tijdelijk.

 

Heb je waterdichte synthetische schoenen met Gore-Tex of een ander membraan? Dan kan je de binnenkant op dezelfde manier reinigen als een waterdichte lederen schoen (zie hierboven): haal de binnenzooltjes uit je schoenen, vul ze met lauw water, laat een kwartiertje staan en giet het water er dan uit.

 

Check ook even of jouw synthetische schoenen geen kleine onderdelen uit leder of suède bevatten. Als dat geval is, dan pas je voor deze onderdelen de onderhoudstips voor dit materiaal toe, die je hierboven terugvindt.

Lees steeds goed de gebruiksaanwijzing van je onderhoudsproducten van Grangers of Nikwax. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat je schoenen licht vochtig zijn, zo kan het product zich beter vasthechten aan het oppervlak. Aangezien je sowieso eerst je schoenen (met water) reinigt voor je ze gaat behandelen, is dat dus alvast geen probleem!

Hoe laat ik mijn wandelschoenen best drogen?

Ben je gaan wandelen in de regen of heb je je schoenen met water en eventueel een reiniger schoongemaakt? Zet ze dan in een droge ruimte op kamertemperatuur te drogen, eventueel met een prop keukenpapier of wat oude doeken erin. Gebruik zeker geen krantenpapier – de inkt kan je wandelschoenen beschadigen. Ook als je ze te dicht bij de verwarming of een open vuur zet, heeft dit nefaste gevolgen: de hitte kan de lijm in je schoenen doen smelten en het leer uitdrogen, wat voor scheurtjes kan zorgen. Natte binnenzolen legt je best apart te drogen om nare geurtjes te vermijden. Heb je last van hardnekkige zweetvoeten? Dan is een spray die de kwalijke bacteriën uitschakelt je redder in nood om je schoenen weer fris te laten ruiken. Of leg je zolen na het wandelen te drogen in het zonlicht, dat heeft een antibacteriële werking.

Hoe bewaar ik mijn wandelschoenen?

Zijn je wandelschoenen weer proper, vanbinnen en vanbuiten? En belangrijker nog: zijn ze door en door droog, vanbinnen en vanbuiten? Stop de binnenzooltjes dan weer in je schoenen en zet ze op stal tot je volgende wandeling, liefst in een goed verluchte ruimte met een constante temperatuur. Stop je schoenen zeker niet in een plastic zak – ze moeten kunnen ademen, weet je nog? Ook een plek in het zonlicht is geen goed idee, want zo gaan ze verkleuren en kunnen er barstjes in het leer ontstaan. De beste tip: bewaar je schoenen in de originele schoendoos. Ook handig wanneer je op verplaatsing wil gaan wandelen!

Zo onderhoud je je wandelschoenen: stappenplan

Reinigen (na elke wandeling)

STAP 1: Haal de binnenzolen uit je schoenen.

Zo vermijd je nare geurtjes en zijn ze kurkdroog tegen je volgende wandeling.

TIP: Leg je zooltjes te drogen in de zon, dat heeft een antibacteriële werking.

 

STAP 2: Laat de modder op je schoenen opdrogen.

Zo kan je je wandelschoenen makkelijker schoon borstelen.

TIP: Zijn je schoenen erg vuil? Hou ze onder stromend water. Gebruik eventueel een reiniger van Nikwax of Grangers.

 

STAP 3: Maak je schoenen schoon met een borstel.

Gebruik een harde borstel voor de zolen en een zachte borstel voor het leer (of ander materiaal), zodat je ze niet beschadigt.

TIP: Wees voorzichtig met stiksels en veterhaakjes – gebruik hiervoor een oude tandenborstel.

 

STAP 4: Laat je schoenen langzaam drogen.

Zet ze niet bij de verwarming of een open vuur, want anders smelt de lijm en droogt het leer uit.

TIP: Prop keukenpapier – geen krantenpapier! – in je schoenen om het vocht te absorberen.

 

STAP 5: Bewaar je schoenen in een donkere, goed verluchte ruimte.

Stop ze niet in een plastic zak, zodat ze voldoende kunnen ademen, en plaats ze uit de zon.

TIP: Bewaar je schoenen idealiter in de schoendoos – ook handig als je gaat wandelen op verplaatsing!

Groot onderhoud (minstens om de 3 à 6 maanden*)

*afhankelijk van hoe vaak je wandelt

 

STAP 1: Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen

Zo vermijd je nare geurtjes en zijn ze kurkdroog tegen je volgende wandeling.

TIP: Leg je zooltjes te drogen in de zon, dat heeft een antibacteriële werking.

 

STAP 2: Spoel de binnenkant van je schoenen met Gore-Tex of ander membraan met lauw water

Zo verwijder je zoutkristallen en bacteriën, die tot nare geurtjes leiden en het ademend vermogen van de schoen aantasten.
TIP: Laat het water er een kwartiertje in staan en giet het dan pas weer weg.

 

STAP 3: Maak de buitenkant van je schoenen proper

Modder laat je eerst opdrogen, dan kan je die er makkelijk afborstelen – met een harde borstel voor de zolen en met een zachte borstel voor het leer (of ander materiaal). Gebruik steeds een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Grangers.
TIP: Wees voorzichtig met stiksels en veterhaakjes – gebruik hiervoor een oude tandenborstel.

 

STAP 4: Behandel je schoenen met het juiste onderhoudsproduct

•    Voor schoenen uit leder: gebruik een vloeibare conditioner (waterdicht) die het leer voedt en het ademend vermogen van het membraan behoudt, of een wax (niet-waterdicht) die je schoenen waterafstotend – maar minder ademend – maakt.

•    Voor schoenen uit nubuck of suède: gebruik na het schoonmaken met een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Grangers een impregneerspray om hun oorspronkelijke uiterlijk te behouden. Of gebruik dezelfde producten als bij leder, maar ga er dan nadien over met een speciale zachte borstel om het originele uiterlijk te herstellen.

•    Voor schoenen uit textiel of synthetisch materiaal: nadat je je schoenen hebt schoongemaakt met een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Grangers, kan je ze waterafstotend maken met een impregneerspray.

TIP: Volg altijd de instructies op de verpakking van het onderhoudsproduct van Nikwax of Grangers. Als je wandelschoen bijvoorbeeld bestaat uit zowel leer als suède moet je de verschillende delen op een verschillende manier onderhouden.

 

STAP 5: Laat je schoenen langzaam drogen.

Zet ze niet bij de verwarming of een open vuur, want anders smelt de lijm en droogt het leer uit.

TIP: Prop keukenpapier – geen krantenpapier! – in je schoenen om het vocht te absorberen.

 

STAP 6: Bewaar je schoenen in een donkere, goed verluchte ruimte.

Zo kunnen ze voldoende ademen en kan het leer niet aangetast worden door de zon.

TIP: Heb je geen donkere plek in huis, bewaar ze dan in de schoendoos.

Geef je wandelschoenen een tweede leven!

Verken jij regelmatig te voet bekende en onbekende paden? Dan zullen je wandelschoenen door veelvuldig gebruik na een tijdje onvermijdelijk verslijten. Gooi je trouwe stappers niet zomaar in de vuilnisbak! Deponeer je schoenen liever in onze Recycle Box, die je in al onze A.S.Adventure winkels kan vinden. Wij zorgen ervoor dat iemand anders nog plezier kan beleven aan jouw donatie – hetzij door hergebruik, hetzij als grondstof voor een nieuw product.

Lees meer over onze Recycle Box

Laat je verder inspireren

Wil je je wandelschoenen een lang en gelukkig leven gunnen? De producten van onderhoudskampioen Nikwax zijn een absolute must in je schoenenkast!


Ook je waterdichte wandeloutfit verdient het nodige onderhoud. Met deze tips hou je je regenjas en -broek in topconditie voor nog vele droge wandelavonturen.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.