Plasticproductie heeft een grote impact op het milieu. Wist je dat er jaarlijks 8,8 miljoen ton vervuild plastic terecht komt in onze zeeën en oceanen? Veel hiervan is slechts een keer gebruikt. Het grootste gedeelte bestaat echter uit achtergelaten visnetten en die richten heel wat schade aan.
Want anders dan vroeger bestaan de netten niet meer uit natuurlijke materialen, maar uit nylon of HDPE (high-density polyethyleen) waardoor het meer dan 100 jaar duurt voor ze afbreken. Bureo, een Chileens bedrijf, merkte dat vissers nergens terecht konden met hun oude netten en de visnetten dus vaak in de oceaan belandden.
“Naar schatting worden er jaarlijks 650.000 zeedieren gewond of gedood door achtergelaten visnetten.”
Bureo besliste om de vissersgemeenschappen in Chili, Peru en Argentinië een eerlijke prijs te betalen en de netten te recycleren tot plastic pellets, die voor allerlei producten gebruikt kunnen worden. Dit voorkomt niet alleen dat er netten in de oceaan achterblijven, het helpt ook het zeeleven te beschermen, biedt de vissersgemeenschappen extra inkomsten en vermindert de afhankelijkheid van de fossiele brandstoffen die gebruikt worden om plastic te maken voor kleding.
“Visnetten hebben een levensduur van twee tot drie jaar”, vertelt Kevin Ahearn, co-owner van Bureo. “Maar ook daarna bieden ze nog heel wat mogelijkheden.” Samen met zijn vrienden Ben en David ging Kevin op zoek naar de beste manier om nieuwe grondstoffen te oogsten uit de netten. Dat lukte! De versleten visnetten worden gesorteerd, schoongemaakt, versnipperd en hergebruikt in NetPlus-garen. Intussen is het nettenverzamelingsprogramma van Bureo zelfs al uitgebreid naar negen landen.
Patagonia wil door zijn acties en materiaalkeuzes de impact op het milieu verkleinen. Het stelt zich bovendien als doel om geen nieuw plastic meer te gebruiken. De ultieme match dus voor Bureo die de plastic pellets levert voor de Patagonia NetPlus® Nylon-collectie. Voor deze producten is er niet alleen minder plastic nodig, het houdt ook 600 ton visnetten per jaar uit de zee en van stortplaatsen. We like!
Bovendien hebben duurzame materialen een kleinere voetafdruk, zijn ze goed voor de planeet én voor haar bewoners. Als consument kan je zo ook bewustere keuzes maken, want elke stap telt. En als je bovendien je kleding goed onderhoudt, dan gaat ze extra lang mee!
Sinds 2021 heeft Patagonia al meer dan 1.800 ton aan visnetten gerecycleerd tot het NetPlus® Nylon-materiaal. Karen Gilsdorf van Patagonia: “Waarom zouden we nog voor nieuw nylon kiezen als we afgedankte visnetten kunnen hergebruiken? De milieu-impact van de plasticproductie is enorm. Het is gemaakt van petroleum, een bijproduct van ruwe aardolie, en kent een erg energie-intensief proces. Het heeft dus een direct voelbare impact als je voor een herbruikbare grondstof kiest. De afgeschreven visnetten hebben hun levenscyclus doorlopen, maar nu brengen we ze terug naar het begin en hergebruiken ze. NetPlus® Nylon bestaat voor 100% uit gerecycleerde visnetten.”
Sinds 2016 gebruikt Patagonia NetPlus® Nylon-pellets uit visnetten voor de plastic kleppen van haar bekende truckerpetten. Intussen werden ook parka’s, donsjassen en blitse shorts toegevoegd aan het gamma, elk met een aandeel aan NetPlus-textiel. Voor de zomercollectie van 2025 werd er trouwens 300 ton aan visnetten verweven in Patagonia-producten!
“Wat ooit voorbestemd was om te worden verspild, is nu iets wat je voor altijd kunt gebruiken. Draag het, hou ervan en geef het door.”