De tijden dat je jaloers naar de sneeuwwitte foto’s van je vrienden zat te kijken zijn voorbij: je gaat zelf de piste op! Maar waarop moet je letten als je een skigebied voor beginners zoekt? Je bent vooral op zoek naar een gebied met veel groene en blauwe pistes, oefenweides en voldoende lesmogelijkheden. In deze gebieden wordt je eerste skivakantie sowieso een succes:
Hier draai je je eerste bochten op de oefenweide van de Herrlohkopf. De volgende stappen zet je op de relatief makkelijke pistes die dit gebied rijk is.
Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. Hier vind je maar liefst 270 km aan pistes, waarvan het merendeel blauw. In het skicircus zijn bovendien ook veel Nederlandstalige instructeurs aanwezig.
Veel makkelijke pistes, moderne en snelle liften, sneeuw gegarandeerd! La Plagne is een van de weinige Franse skigebieden waar je Nederlandstalige instructeurs vindt.
Twijfel je of een hele week skiën of snowboarden iets voor jou is? Begin dan met een shortski, want met deze minibreak heb je skiplezier zonder veel tijd te verliezen. Of je nu met de bus wil reizen, niet te lang in de auto wil zitten, of juist kiest om vooral de après-ski op te zoeken:
wij zetten onze favoriete shortskibestemmingen voor jou op een rij.
Wanneer je zelfs de kleinste pagadders van een uitdagende piste naar beneden ziet zoeven, lijkt het een fluitje van een cent, maar vergis je niet: goed leren skiën of snowboarden vergt discipline en techniek. Het is dan ook heel normaal dat jij je de eerste keer op de latten of de plank best onzeker voelt. Vóór je de technieken volledig in de vingers hebt en vol vertrouwen een piste afdaalt, ben je al snel enkele wintersportvakanties verder. Laat je echter niet ontmoedigen, want zoals bij elke nieuwe vaardigheid geldt: oefening baart kunst! En ja, ook volwassenen kunnen nog met gemak leren skiën of snowboarden. Met een degelijke voorbereiding, de nodige motivatie en een goede basisconditie kan je het zelfs behoorlijk snel onder de knie krijgen.
Wil je niet als een complete newbie in je skigebied arriveren, dan loont het zeker de moeite om vooraf al enkele lessen te volgen op een (indoor) skipiste in eigen land. Maar natuurlijk kan je ook meteen ter plaatse terecht bij een van de vele skischolen, die je elke dag mee op sleeptouw nemen om je de basistechnieken aan te leren. Je hebt hierbij de keuze tussen een privéleraar, die jou individueel en daardoor vaak sneller kan leren skiën of snowboarden, of groeplessen, waar je samen met mensen van hetzelfde niveau technieken leert en die bovendien wat goedkoper zijn. Er is geen goede of slechte keuze: ga gewoon voor de formule waar jij je het beste bij voelt. De leraars kennen het skigebied als hun broekzak en weten dus perfect waar ze jou best wel of niet laten oefenen. Sommige skigebieden hebben afzonderlijke oefenpistes voor beginnende volwassenen – zo hoef je je geen zorgen te maken dat je een jonge skiër omver maait.
Het internet staat vol met instructiefilmpjes en blogs die je uitleggen hoe je diverse ski- en snowboardtechnieken onder de knie krijgt. De verleiding is dus groot om een wintersportvakantie te boeken, voor vertrek eventjes de theorie in te studeren en vervolgens op eigen houtje aan de slag te gaan op de piste. Alleen … tussen de theorie en de praktijk gaapt vaak een brede kloof.
Wil je ernstige blessures vermijden, dan boek je toch maar best ter plaatse een gediplomeerde leraar die jou erop kan wijzen wanneer je een foute houding aanneemt of een verkeerde techniek toepast. Niemand kan jou correcter – en sneller – leren skiën of snowboarden dan een geschoolde leraar! Zelfs wanneer je op wintersport gaat met vrienden of familieleden die al jarenlang skiën of snowboarden, dan nog bestaat de kans dat zij je niet 100% correct kunnen begeleiden. Oefen dus eerst een beetje geduld, volg netjes je lessen en nadien zal je met veel meer plezier in de sporen van je gevorderde gezelschap kunnen glijden!
Parallel leren skiën doe je stap voor stap. Nog voor je jezelf gaat voortbewegen op je latten, moet je eerst oefenen op een goede basishouding. Je zet hiervoor je ski’s loodrecht op de helling en op heupbreedte, netjes parallel naast elkaar. Buig lichtjes door de knieën en steun op je skistokken. Oefen gerust eerst even met het verplaatsen van je gewicht op de ene of de andere ski, of leun wat meer op de binnen- of buitenkant in plaats van je skilatten plat op de sneeuw te zetten, en kijk wat er gebeurt.
Klaar om in beweging te komen? Kies een lichte helling uit en richt je ski’s een tikkeltje richting dal, waardoor je voorzichtig gaat schuiven. Eerst leer je een ‘pizzapunt’ te vormen, waarbij je de punten van je skilatten laat samenkomen – je maakt dan een V-vorm – en druk uitoefent op de beide binnenkanten van je ski’s om snelheid te minderen. Je skistokken heb je hierbij nog niet nodig, dus dan kan je rustig naar achteren houden.
Kan je op deze manier rustig een lichte helling afdalen? Dan wordt het tijd voor het échte bochtenwerk waarbij je van glijrichting verandert. Je richt je skilatten nu recht naar beneden en kantelt eerst je voeten en knieën naar rechts en vervolgens ook je bovenbeen en heup. Oefen nu extra druk uit op je rechterbeen, en voilà! Je hebt een bocht naar rechts gemaakt. Voor een bocht naar links doe je exact hetzelfde, maar dan in spiegelbeeld. Blijf dit oefenen tot je het vloeiend bochten maken goed onder de knie hebt. Nadien kan je je skistokken als extra hulpmiddel gebruiken door je linker- of rechterstok in de sneeuw te steken, al naargelang de richting die je uit wil draaien.
Er wordt weleens gezegd dat skiën makkelijker aan te leren is dan snowboarden, en daar zit wel een grond van waarheid in. Starten met skiën gaat wat vlotter, omdat je je voeten los van elkaar kunnen bewegen en je met je beide benen recht vooruit staat – een houding die natuurlijk en vertrouwd aanvoelt. Je beweegt je voort in de richting waarin je tenen wijzen, net als bij wandelen en lopen, waardoor je in één oogopslag ziet waar je naartoe gaat. De basis heb je dus vrij snel in de benen, maar om de skitechniek écht goed te beheersen, heb je echter jarenlange oefening nodig.
Bij snowboarden is het net omgekeerd: voor je vlot een piste afdaalt en bochtjes neemt, ben je met gemak een week verder. Vooral in het begin is het erg wennen aan de wat averechtse houding: je beide voeten zitten vast op je snowboard en je beweegt je zijdelings voort, wat het lastiger maakt om de juiste richting uit te kijken en overzicht op de piste te behouden. Wie ervaring heeft met skateboarden of surfen, zal hier vermoedelijk minder moeite mee hebben. Eens je de basistechniek van het snowboarden onder de knie hebt, gaat het wel snel makkelijker. Tijdens je tweede wintersportvakantie zal je al merken dat je steeds vlotter bochten maakt en al eens een steilere piste aandurft.
Beginnende snowboarders vallen ook veel vaker dan beginnende skiërs, maar kunnen wel makkelijker hun handen zetten om de schok op te vangen. Zorg dus zeker voor goede lichaamsbescherming zoals polsbeschermers en een beschermbroekje met extra schokdemping aan de billen. Wanneer een skiër echt goed onderuitgaat, zijn de gevolgen meestal wat ernstiger, met knieblessures als vaakst voorkomende kwetsuren.
Skigebieden waar je vooral sleepliften vindt, zijn niet zo geschikt voor wie pas begint met snowboarden. Deze liften zijn echt gemaakt op maat van skiërs: je grabbelt een stang vast en stopt de schijf die aan het uiteinde zit achter je billen, en dan kan je lekker achteruit leunen en je laten voortslepen.
Voor een snowboarder is dit soort liften hét recept voor veelvuldige valpartijen, omdat je zijdelings op je board staat, wat het veel moeilijker maakt om je evenwicht te behouden. Kies als beginnend snowboarder dus voor een gebied waar je vooral stoeltjesliften of cabineliften vindt.
Het zal geen verrassing zijn dat je je maar beter warmpjes aankleed wanneer je dag in dag uit in de sneeuw gaat ploeteren. En ja, het woord ‘ploeteren’ mag je als beginner best letterlijk nemen. Ga er maar van uit dat je de eerste dagen regelmatig sneeuw zal happen, want skiën of snowboarden leer je letterlijk met vallen en opstaan!
Hoe je kleden voor je eerste keer skieën of snowboarden? Je wintersportkleding is maar beter goed isolerend én waterdicht. Maar er zitten nog meer handige features aan je wintersportoutfit die ’m onderscheiden van doorsnee outdoorkledij. Denk maar aan sneeuwstoppers in de mouwen en rond het middel van de jas, handige waterdichte zakjes voor je skipas, kinbescherming tegen de snijdende wind en gevoerde zakken om je handen snel in op te warmen.
Tegelijk hou je er best rekening mee dat de weersomstandigheden in de bergen snel kunnen veranderen: van een staalblauwe hemel met een lekker zonnetje tot een woeste sneeuwstorm of een dichte mist waarin je geen hand voor ogen ziet. Om snel te kunnen inspelen op die wispelturige weergoden, werk je best met ademende laagjes die je zweet naar buiten afvoeren en waarmee je je temperatuur kan regelen.
• Alles begint bij thermisch ondergoed dat je rechtstreeks op je lichaam draagt, als een isolerende tweede huid.
• Draag hieroverheen een wind- en waterdichte, maar wel goed ademende wintersportjas en wintersportbroek die je beschermt tegen de weerselementen.
• Bij erg koud weer kan je tussen beide lagen nog een fleece of wollen trui dragen voor extra isolatie. Zeker voor beginners een aanrader!
Vergeet ook de nodige accessoires niet! Een goed paar warme, waterdichte handschoenen is onmisbaar, maar ook een warme muts en een Buff of sjaal maken een wereld van verschil wanneer het kwik een duik neemt in de hogere regionen van je skigebied.
En last but not least – vaak vergeten, maar o zo belangrijk – draag je maar beter écht goeie skisokken, als je met al je tenen weer thuis wil komen. Niet alleen houden ze je voeten lekker warm wanneer je een hele dag in je skischoenen of snowboardboots rondhost, met een paar technische skisokken vermijd je ook pijnlijke drukpunten en blaren. Comfort verzekerd!
Met deze handige keuzewijzers word je stap voor stap naar de meest geschikte wintersportkledij uit ons aanbod doorverwezen:
Via je handen en je voeten verlies je in de koude veel lichaamswarmte. Door deze ledematen goed ingepakt te houden en tegelijkertijd zweet te voorkomen hou je het langer vol op de piste.
Hoe je dat doet? Wij geven je 10 tips voor warme handen en voeten in de sneeuw.
Als je voor het eerst op wintersport gaat, is het een goed idee om je uitrusting te huren in plaats van meteen voor de aankoop van een eigen set te gaan. Zo gun je jezelf de kans om te ontdekken of je het echt leuk vindt alvorens geld uit te geven aan materiaal dat je misschien maar één keertje zal gebruiken. Je hebt tal van mogelijkheden om je ski’s of snowboard ter plaatse te huren, maar je kan het ook op voorhand doen en je materiaal vervolgens zelf meenemen naar je bestemming.
Bij A.S.Adventure is het huren van ski’s en snowboards een fluitje van een cent én je bent zeker van het beste materiaal in topconditie. Niet twijfelen dus! Met een Comfort skiset sturen we je naar je skigebied met ski’s op maat van beginners, met de boardset sturen we de beginnende snowboarders op pad.
Ben je toch al zeker van je stuk? Voel je dat er sneeuw door je aderen stroomt? Dan houden we je uiteraard niet tegen om een eigen set ski’s of snowboard aan te schaffen. Ook dan is het belangrijk om te kiezen voor materiaal dat is afgestemd op je niveau – lees: dat van ‘groentje’ – om onnodige frustraties te voorkomen.
Voor snowboards spreken we dan over een flexibel, all-mountain model met een rocker-profiel, voor skiërs raden we een soepele pisteski aan, die wat breder is bij de bindingen.
Met deze handige keuzewijzers word je stap voor stap naar de meest geschikte ski’s en snowboards uit ons aanbod doorverwezen:
Ben je nog niet toe aan de aankoop van eigen materiaal of ga je liefst elke keer met de nieuwste modellen de piste op? Huur je ski’s of snowboard dan bij A.S.Adventure voor jouw fantastisch winteravontuur!
Wist je trouwens dat je ook wintersportkleding kan huren, voor kinderen en voor volwassenen? Huur dus een totaalpakket voor jullie besneeuwde avonturen!
Voor beginnende skiërs is een soepele skischoen met een lichte flex aangeraden, zodat foutjes in je techniek wat makkelijker opgevangen worden en je een kleinere kans op blessures hebt. Comfort is key! De stijfheid van een skischoen kan je aflezen van de zogenaamde ‘flexindex’: voor beginnende dames ligt die onder of gelijk aan 80, voor beginnende heren is die index minder dan of gelijk aan 90.
Denk eraan dat het heel belangrijk is om je boots op voorhand goed te passen. Een slecht zittende wintersportschoen betekent alleen maar narigheid en die kan je best missen op de piste! Gelukkig kan je steeds skischoenen huren voor verschillende types voorvoeten – smal, medium of breed. Wie z’n eigen boots aanschaft in onze winkels met wintersportverhuur, kan via bootfitting zelfs een skischoen volledig op maat van zijn voeten laten maken. En dat is geen overbodige luxe, want net zoals bij gewone schoenen maakt de fabrikant zijn skischoenen op een leest die past bij een standaard voet. Leuk voor wie over zo’n ‘normaal’ set voeten beschikt, maar als de anatomie van jouw voeten een beetje afwijkt van de norm, dan is die bootfitting meer dan welkom voor optimaal skicomfort. Bovendien geeft een goed zittende skischoen extra controle over je ski’s.
Ook snowboarders hebben zo hun eigen bijzondere schoeisel, op maat van het leven op de plank. Een snowboardboot is flexibeler en ook wat comfortabeler dan een skischoen, al is ermee rondwandelen wel even wennen omdat je enkel wat naar voren wordt geduwd. Zo ga je automatisch een beetje door de knieën wanneer je op je snowboard staat, waardoor je schokken beter kan opvangen.
Ook snowboardboots bestaan in alle vormen, kleuren en maten, maar je laat je beter niet verleiden door hun hippe uiterlijk. Schenk daarentegen al je aandacht aan de pasvorm, de hielfixatie en de flexibiliteit van de schoen, want die bepaalt je comfort én je controle op je snowboard.
Door goed zorg te dragen voor zowel je ski’s of snowboard als je wintersportkleding haal je op de piste het beste in jezelf naar boven én gaat je materiaal langer mee.
Laat het dus voor je vertrek onderhouden door onze professionals in het Snow Atelier en wasatelier.
Het antwoord op deze vraag kunnen we kort en bondig samenvatten: JA. Niet omdat het per se verplicht is een skihelm te dragen – al is dat in veel landen wél het geval – maar omdat het je hoofd beschermt bij valpartijen en botsingen. Zeker als beginner mag je er donder op zeggen dat je wel eens tegen de vlakte zal gaan of ongewild tegen een medewintersporter zal aanbotsen.
En geloof ons: dan wil je dat je hoofd veilig verpakt zit, want de gevolgen van een hoofdletsel wanneer je geen helm draagt, zijn niet van de poes! Met een goed passende skihelm op je kop verklein je de kans op een ernstig letsel aanzienlijk.
Als beginnende wintersporter kunnen al deze tips & tricks best overweldigend zijn. Heb je graag persoonlijk advies om te ontdekken wat het beste is voor jou?
Maak een gratis afspraak voor een (online) personal shopping of spreek een van onze experts aan in je dichtstbijzijnde A.S.Adventure winkel. Ons team geeft je graag de nodige uitleg op maat!