Unfortunately, our servers were unable to process your request in a timely fashion, please try again later.
Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

Skiongeval voorkomen: eerste hulp en pisteregels

Graag zo lang mogelijk van het wintersporten genieten? Wij geven je onze beste tips voor een veilige skivakantie.


‘Verkeersregels’ op de piste

Zonder enige vorm van verkeersregels zou het al snel een chaos worden – zelfs op de piste. Dankzij deze pisteregels heb je een idee van hoe andere wintersportfanaten zich (waarschijnlijk) gedragen op de helling:

 

•    Verleen voorrang aan een lager skiënde of snowboardende persoon.    

•    Inhalen mag, zolang je de ander genoeg ruimte geeft

•    Invoegen doe je na eerst goed om je heen te kijken

•    Geef voorrang aan mensen die van rechts komen

•    Respecteer de borden en vraag het als je een teken niet begrijpt

•    Lopen of klimmen mag alleen aan de zijkant van de piste

•    Je bent verplicht om hulp te verlenen bij een skiongeval als dat nodig is

•    Breng anderen niet in gevaar met je eigen acties

•    Kies alleen pistes waarvan je weet dat je ze aankan, of kan verlaten als het onverwacht toch niet goed gaat

•    Blijf niet stilstaan of zitten op een smalle of onoverzichtelijke plaats

•    Je bent verplicht om altijd een ID bij je te hebben

Skiër die laag tegen de grond hangt

Hoe voorkom je wintersportblessures?

Één van de beste manieren om te voorkomen dat je in een botsing of gevaarlijk gebied terechtkomt is door jezelf af te remmen. Twijfel zeker niet om (ook als volwassene) extra lessen te nemen als je val- of stoptechnieken nog verbeterd kunnen worden. Beter voorkomen dan genezen!

 

Verder is het belangrijk om je thuis goed voor te bereiden. Kijk je wintersportuitrusting nog eens grondig na, en maak gebruik van een onderhoudsdienst voor kleding of materiaal. Kijk ook of je beschikt over voldoende beschermingsmateriaal en – als je naar een gebied gaat waar de kans op lawines bestaat – een lawinekit.

Welk veiligheidsmateriaal heb je nodig bij het skiën?

•    De juiste skihelm kan je leven redden.

•    Met een rugbeschermer kan je (permanent) letsel aan je spieren en ruggengraat voorkomen.

•    Voorkom polsblessures met polsbeschermers.

•    Is er lawinegevaar? Neem dan lessen in sneeuwveiligheid en neem altijd een lawinekit mee.

•    Ga je offpiste? Een rugzak met airbag zorgt dat je minder diep bedolven raakt onder de sneeuw tijdens een lawine.

Welk veiligheidsmateriaal heb je nodig bij het snowboarden?

•    Bescherm je staartbeen, heupen en dijen tegen elke val met armor pants.

•    Je ruggengraat is kwetsbaar: trek daarom zeker een rugbeschermer aan onder je snowboardkleding.

•    Voorkom verstuikingen en blauwe plekken met scheen- en enkelbeschermers.

•    Je hoofdbescherming blijft ontzettend belangrijk. Ga dus nooit zonder helm van de piste.

•    Ga je met je snowboard offpiste? Bereid je voor op een mogelijke lawine met een airbagrugzak en een lawinekit.

 

Ten slotte moet je vooral denken aan de fysieke fitheid van je eigen lichaam: doe thuis alvast wat sportoefeningen om de nodige spieren wakker te maken.

Tip: stel de bindingen van je ski’s juist af

De DIN-waarde van je ski’s geeft aan hoe snel je ski’s losgaan. Of je een hoge of lage waarde nodig hebt, hangt af van je niveau en het terrein waarop je wil skiën.

 

Voor kinderen is een lage DIN-waarde gepast, omdat je zware blessures kan vermijden als de ski’s bij het vallen sneller losschieten. Voor gevorderden en experts is een hoge DIN-waarde aan te raden.

Bij zware pistes zet je veel druk op je ski’s tijdens de afdaling – dan mogen ze dus zeker niet losschieten. Ga je offpiste? Dan is een lage DIN-waarde weer beter, omdat je in een lawine of diepe sneeuw niet verankerd wil raken door je ski’s.


De vaakst voorkomende letsels op de piste

Gewond raken kan je overal, maar met steile hellingen, scherpe ski’s en snelle snowboarders zijn de risico’s op sommige breuken of wonden groter dan thuis. Dit zijn de 10 meest voorkomende letsels op de piste:

 

•    Knieblessure

•    Skiduim

•    Hersenschudding

•    Onderkoeling

•    Sneeuwblindheid

•    Gebroken sleutelbeen of pols

•    Overbelaste spieren en verstuikingen

•    Letsel aan de rug of ruggengraat

•    Bevroren tenen, vingers of ledematen

•    Uitdroging/dehydratatie 

Laat je skikleding en skimateriaal onderhouden

Door goed zorg te dragen voor je wintersportkleding en voor je ski’s of snowboard haal je op de piste het beste in jezelf naar boven. Bovendien gaat je materiaal langer mee.

Laat het dus voor je vertrek onderhouden door onze professionals in het Snow Atelier en wasatelier. Je kleding wordt opnieuw waterafstotend gemaakt, je ski’s of snowboard worden gewaxt, geslepen en kleine of grote beschadigingen in het belag worden hersteld.

Zo ga je steeds met tiptop materiaal de piste op!

Ontdek ons Snow Atelier

Skilift

Wat doe je bij een skiongeval?

Bij een ongeval tijdens het wintersporten ben je vaak zelf de eerste hulp. In ieder geval is het nuttig om de hulpdiensten te bellen. In de EU is dat 112, maar zoek zeker van tevoren op wat het lokale noodnummer is. Ook is het altijd handig om een nooddeken bij de hand te hebben: een gewond persoon loopt het risico om snel onderkoeld te raken. Wij vertellen je wat je in het ergste geval verder voor iemand kan betekenen.

Wat doe je als iemand een skiduim heeft?

Een skiduim komt over het algemeen voor als skiërs vallen terwijl ze skistokken vasthouden. De duim wordt daardoor te ver naar buiten geduwd, waardoor de binnenband van het onderste duimgewricht gedeeltelijk of volledig scheurt. Op het moment dat iemand een skiduim krijgt kan je deze persoon goed bijstaan door te helpen om de omliggende gewrichten (pols, vingers en elleboog) in beweging te houden. Koel de duim daarnaast (met ijs of desnoods sneeuw) voor zo’n 10 tot 15 minuten. Wacht op de hulpdiensten voor verdere behandeling.

Wat doe je als iemand een verstuiking krijgt?

Bij een verstuiking beschadig je het zachte weefsel rond een gewricht door bijvoorbeeld te struikelen of te vallen. In dit geval kan je als bijstander goed bijspringen met deze eerstehulptips: hou het verstuikte lichaamsdeel omhoog en bedek het gewricht met ijs, sneeuw of koude en natte doeken. Omwikkel de verstuikte plek met verband voor extra steun en laat de persoon vervolgens voldoende rusten. Door het gewricht af en toe voorzichtig te bewegen ontspannen de verstuikte spieren.

Let op

Als de pijn hevig is en er een grote zwelling optreedt kan het zijn dat je iets gebroken hebt. Beweeg het lichaamsdeel niet in dit geval en bel de hulpdiensten.

Wat doe je als iemand onderkoeld raakt?

Onderkoeling treedt op als je lichaam kouder is dan 35°C. Vaak is iemand in deze staat wat suffig, met bleke huid en mogelijk blauwe lippen. Je helpt een onderkoeld persoon door hem allereerst uit de kou en de wind te halen. Trek natte kleren uit en vervang ze door droge, warme kleren – een muts kan goed van pas komen. Wikkel de persoon zo mogelijk in een nooddeken, met de zilveren kant naar binnen.

Je helpt iemand juist niet door ze bijvoorbeeld in een warm bad te doen: dan warm je te snel op, waardoor je lichaam in shock kan raken. Geef een onderkoeld persoon voor de rest iets warms te drinken (zonder alcohol) en iets zoetigs te eten, met veel suiker.

Wat doe je als iemand sneeuwblind is?

Door de hogere weerkaatsing van zonlicht (UV-stralen) op de witte sneeuw kan je last krijgen van een hoornvliesontsteking. Je ogen worden pijnlijk en zien er vaak rood uit. Controleer in dit geval altijd of iemand contactlenzen draagt en verwijder deze meteen.

Dek de ogen af met een blinddoek of een loszittend verband. Meestal is deze aandoening na 24 uur weer verdwenen. Zijn de klachten ernstig of blijven ze langer aanhouden? Raadpleeg dan een oogarts.

Tip: bescherm je ogen tegen de zon

Je kan sneeuwblindheid voorkomen met een sneeuwmasker, een zonnebril of een vizier aan je skihelm dat UV-licht tegenhoudt.

Wat doe je als iemand gewond raakt en bloedt?

Oefen druk uit op de wonde en probeer het bloeden te stelpen. Als je daarvoor geen gaas of schone doeken in de buurt hebt en het bloeden hevig is, gebruik dan desnoods je handen bij het stelpen. Gaat het om een arm, been of neus? Verhoog het ledemaat dan of hou het hoofd achterover om de toestroom van bloed te verminderen. Zit er iets in de wond?Verwijder dit dan niet, dat kan het bloedverlies vergroten. Zorg verder dat de gewonde persoon in een rustpositie zit of ligt. 

TIP: Neem een klein EHBO-kitje mee met gaas en pleisters

Wat doe je als iemand een bot breekt?

Heeft de persoon naast een (vermoedelijk) gebroken bot ook bloedverlies? Stelp dan eerst de wonde zoals hierboven. Probeer de persoon vervolgens in een zo comfortabel mogelijke positie te helpen en spreek ze kalmerend toe. Dit kan helpen als iemand in shock verkeert. Probeer het lichaamsdeel met de botbreuk vervolgens zo stil mogelijk te houden. Wacht dan op de hulpdiensten.

Wat doe je als iemand een hersenschudding heeft?

Mensen die een hersenschudding hebben kunnen het bewustzijn verliezen. Naast het bellen van de hulpdiensten kan je voor deze persoon niet erg veel doen. Hou omstanders op afstand als ze niet actief meehelpen en leg de persoon vlak en op de rug. Soms helpt een handvol koude sneeuw tegen een buil of blauwe plek als iemand het hoofd gestoten heeft.

Wat doe je als iemand bewusteloos is?

Zie je dat iemand bewusteloos is? Check allereerst de hartslag en pas indien nodig reanimatie toe. Als de persoon lijkt te ademen en een hartslag heeft is het verstandig om diegene op de zij te leggen, met de nu onderliggende arm onder het hoofd. Trek de bovenste knie op en leg deze over het gestrekte been. Controleer af en toe of de persoon nog ademt en wacht op de hulpdiensten.

Wat doe je als iemand in een lawine terechtkomt?

Ga je offpiste of ben je in een gebied waar de kans op een lawine reëel is? Dan is het zeker nuttig om een cursus snow safety te volgen voor je aan je wintersportavontuur begint. Verder is het belangrijk om een lawinepieper, een sonde en een lichtgewicht schop bij je te hebben.

Onze expert legt je alvast uit hoe je de lawine-apparatuur gebruikt om iemand te redden, en geeft je daarnaast meer tips om jezelf te beschermen tijdens een lawine.

Skiër die naar een vallei skiet

6 vuistregels voor een veilige skivakantie

Voor vertrek is het verstandig om je goed voor te bereiden, maar je weet natuurlijk nooit in welke situaties je straks belandt. Hou daarom deze zes vuistregels in je achterhoofd als je eenmaal op de piste staat:

•    Zorg dat je materiaal stevig vastzit. Of het nu gaat om je helm, skibril, rugzak of lawinekit, door alles nog even te checken voor je afdaling voorkom je ongelukken door losgeslingerde spullen: voor jezelf, en voor anderen.

•    Kleed je goed aan. Door je outfit op te bouwen volgens het drielagensysteem zorg je ervoor dat je niet teveel last krijgt van zweet en het tegelijkertijd niet te warm of te koud krijgt

•    Drink voldoende. Je verwacht het niet, maar het inademen van koude lucht kan dehydraterend werken.

•    Spontaniteit is goed, maar informeer vooraf. Mocht je plots zin krijgen om voor een moeilijkere piste te gaan, neem dan wel even de tijd om de nodige informatie over deze helling te bestuderen voor je naar beneden glijdt.

•    Stop wanneer je moe bent. Niet alleen is het lastiger om risico’s voor jezelf in te schatten als je brein het liefst een dutje zou willen doen, maar mogelijk breng je andere skiërs of snowboarders tijdens een onoplettend moment onbedoeld in gevaar.

•    Slaat het weer om en heb je plots geen goed zicht meer op de piste? Verminder dan allereerst je vaart, ga iets door je knieën om beter voorbereid te zijn op schokken en hobbels, en kies indien mogelijk voor de makkelijkste afdaling.

Wintersportverhuur: een voordelige én zorgeloze piste

Vertrek je binnenkort op wintersportvakantie, maar ben je nog niet toe aan de aankoop van eigen materiaal? Of ga je liefst met het nieuwste van het nieuwste de piste op? Bekijk dan ons verhuuraanbod voor wintersportkleding, ski’s en snowboards!

Ontdek ons verhuuraanbod

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.