image link

Tijdelijk extra online deals: Rab & Sprayway tot -50%

Waterkolom: hoe waterdicht is mijn regenjas?

Het waterdichte vermogen van zowat elke outdoorjas wordt uitgedrukt in millimeter waterkolom.

Wat betekent dat juist? Wietse, onze Outdoor Expert, legt uit.

Zo herken je een waterdichte jas

Een ommetje door een miezerige bui of een hele dag stappen door een stevige storm? Kies je voor een outdoorjas of skibroek, dan wil je natuurlijk weten hoeveel regen of sneeuw die tegenhoudt. “Om te achterhalen of je materiaal waterdicht is, kijk je naar de waterkolom op het label of op de site”, vertelt Wietse Claes, Outdoor Expert bij A.S.Adventure: “De waterkolom geeft aan hoe waterdicht de stof is. Hoe hoger het getal, hoe waterdichter de stof. Het staat dus voor de druk waartegen een materiaal bestand is, voordat er water doorheen sijpelt.”  

“Elk materiaal dat hoger scoort dan 1.500 mm wordt als waterdicht beschouwd. Dat is het absolute minimum en vooral functioneel als je vlug even naar buiten in de regen moet. Maar in de praktijk schiet het al snel tekort. Want zodra je een rugzak draagt of begint te bewegen, wordt de druk van 1.500 mm overschreden. Die rugzak zorgt voor externe druk op je schouders, terwijl je knieën en ellebogen voor interne spanning zorgen. Dat vergroot de kans op insijpelend water op die plaatsen.”

 

“Vanaf 10.000 mm waterkolom (1 bar) en meer wordt kleding als ‘functioneel waterdicht’ beschouwd. “Je zal merken dat zowat alle waterdichte kledij met een (ademend) membraan die waarde haalt - of zelfs nog beter doet. De best presterende jassen met ademende membranen, zoals Gore-Tex en eVent, zetten vaak nog hogere waardes neer - tot zelfs 28.000 of 30.000 mm.” En dat is goed nieuws, want hoe hoger de waterkolom van een materiaal is, hoe hoger de druk waartegen de stof bestand is. En hoe langer je dus droog blijft!”

Hoe wordt de waterkolom precies gemeten?

De waarde die je bij ‘waterkolom’ ziet staan, wordt in een laboratorium gemeten: op een stuk stof van 1 cm2 plaatst men een cilinder, die langzaam wordt gevuld met water tot er één druppel doorheen sijpelt. De hoogte die het water in de cilinder heeft bereikt, wordt beschouwd als de waterkolom van je jas. Meteen ook de reden waarom die waarde wordt uitgedrukt in millimeter.


Hoeveel millimeter waterkolom moet een jas zijn?

Allemaal goed en wel, die verschillende waarden als waterkolom. Maar hoe interpreteer je ze als eindgebruiker die ‘gewoon’ een degelijke, waterdichte jas, broek of tent wil? “Dat doe je door na te denken over de omstandigheden waarin je je materiaal gaat gebruiken en door de waterkolom daarop af te stemmen. Want ook externe factoren kunnen een extra belasting betekenen voor je materiaal.” Twijfel je hoeveel millimeter waterkolom je jas moet zijn? De productspecialisten in je A.S.Adventure-winkel adviseren je graag.

“Kijk niet alleen naar de waterkolom van een jas, maar ook naar zijn ademend vermogen.”

 

Wietse Claes, Outdoor Expert 

“De waterdichtste jas is een plastieken zak. Maar dat materiaal ademt niet, dus word je kletsnat van je eigen transpiratievocht. Voor een vissersjas is het bijvoorbeeld relevant dat die volledig waterdicht is, maar dat geldt enkel voor dat specifieke gebruik. Zodra je beweegt, telt ook het ademend vermogen van de jas. En hoe actiever, hoe groter het belang van dat ademend vermogen. Als trailrunner word je bijvoorbeeld liever natgemaakt door de verfrissende regendruppels tijdens een bui, dan continu zeiknat te zijn door je eigen zweet. Een hogere waterkolom levert dus niet altijd de meest geschikte jas op. Bedenk dus eerst wat je met je jas van plan bent.”


Wist-je-datje

De poriën in Gore-Tex zijn 700 keer groter dan een waterdampmolecuul: daardoor ontsnapt zweet er makkelijk doorheen. Maar tegelijk zijn ze ook 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel, dus krijgt vocht van buitenaf geen kans om door te dringen. Daardoor is Gore-Tex waterdicht én ademend.

 

Wietse legt het beeldend uit: “Als je de grootte van de porie voorstelt als een voetbalstadion, dan is een waterdampmolecule de grootte van een voetbal. De grootte van een waterdruppel is dan de grootte van de wereldbol.”

Welke waterkolom heb je nodig om met de hond te wandelen?

“Om een half uurtje de hond uit te laten volstaat een jas met waterkolom van 10.000 mm.”

Welke waterkolom heb je nodig voor een trektocht met rugzak?

“Ga je op trektocht met een rugzak, dan verhogen het gewicht en de schouderbanden van de rugzak de druk en wrijving op je jas. Als backpacker kies je dus best voor een hogere waterkolom, van 15.000 mm of meer. Speel je graag op safe, investeer dan meteen in een jas met een waterdicht membraan, zoals Gore-Tex of een ander hoogwaardig membraan of coating. Die gaan tot wel 30.000 mm waterkolom.”

Welke waterkolom heb je nodig voor een ski- of snowboardjas?

“Sneeuw is minder nat dan regen. Sneeuwvlokken blijven meer op je jas liggen, terwijl regen echt doordringt. De waterkolom voor een wintersportjas moet dus minder hoog zijn dan voor een regenjas. Een beginnende skiër of snowboarder zit en valt veel in de sneeuw, wat een hoge druk oplevert en dus een hogere waterkolom vereist. Ben je beter getraind, dan oefen je minder druk op je materiaal uit en is een lagere waterkolom prima. Voor wintersportjassen is de waterkolom doorgaans rond de 10.000 tot 20.000 mm.”

Welke waterkolom heb je nodig voor een hardloopjas?

“Tijdens het intensief sporten maakt je lichaam warmte aan. Als loper wil je dat transpiratievocht snel verdampt, niet dat je nat blijft. Het ademend vermogen van je kleren is daarbij belangrijker dan waterdichtheid. Denk voor een hardloopjas aan een waterkolom van zo’n 10.000 tot 15.000 mm. Of een jas met een hogere waterkolom, maar met een zeer hoog ademend vermogen. Gore-Tex heeft een aantal jassen met een waterkolom van 28.000 mm, maar met een hoger ademend vermogen.”

Welke waterkolom heb je nodig voor een fietsregenjas?

Voor wielrenners is een ademende fietsjas met een waterkolom van 10.000 à 15.000 mm ideaal. Word je overvallen door een regenbui, dan genereert je lichaam voldoende warmte om het vocht snel te doen verdampen.”
 
Voor woon-werkverkeer dragen fietsers vaak een rugzak. De schouderbanden zorgen voor druk op je schouders. Een hogere waterkolom, van zo’n 15.000 tot 20.000 mm, is daarom verstandig. Ook als je elektrisch fietst is die waterkolom aan te raden. Je warmt minder op omdat je minder inspanning levert.”

Met een speedpedelec lever je minder inspanning maar haal je een hogere snelheid. Dat betekent ook dat regen met een hogere snelheid en dus met meer druk op je jas valt. Kies daarom voor een jas met 28.000 à 30.000 mm waterkolom.” 


Welke waterkolom voor welke activiteit?

- Waterkolom minder dan 5.000mm: Deze kleding is waterbestendig tegen lichte regen en sneeuw maar niet bestand tegen druk.
- Waterkolom tussen 5.000 - 10.000mm: Waterdicht bij lichte regen en sneeuw. Bestand tegen lichte druk. Goed voor korte, dagelijkse buitenactiviteiten.
- Waterkolom tussen 10.000 - 15.000mm: Waterdicht bij gemiddelde regen en sneeuw. Bestand tegen milde druk. Goed voor langere wandelingen met een lichte wandelrugzak.
- Waterkolom tussen 15.000 - 20.000mm:
Waterdicht bij hevige regen en natte sneeuw. Bestand tegen hoge druk en wrijving van een zware rugzak. Goed voor langere wandelingen met een zwaardere rugzak.
- Waterkolom is meer dan 20.000 mm: Waterdicht bij hevige regen en sneeuwval. Bestand tegen heel hoge druk en wrijving van een zware rugzak. Ademende coating of ademend membraan, zoals Gore-Tex, met de hoogste waterdichtheidswaarden. Goed voor langere backpacktrips in zware, natte omstandigheden.

Hoeveel millimeter waterkolom is écht ‘waterdicht’?

Tijdens een lange wandeltocht of fietstocht zweet je. Om comfortabel te blijven, is het dus belangrijk dat je jas ademt. Daarom worden veel outdoorjassen waterdicht gemaakt door een ademend membraan.

Een membraan, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex, is een superdun vlies dat enorm is opgerekt. Die folie is van nature waterdicht, maar door het oprekken ontstaan minuscule poriën – bij Gore-Tex zo’n 1,4 miljard per vierkante centimeter. Die poriën zijn klein genoeg om waterdruppels tegen te houden, maar groot genoeg om waterdamp door te laten. Door zo’n membraan in je jas te verwerken, komt water langs de buitenkant niet binnen, maar kan je transpiratievocht toch ontsnappen.

Wat met ademend vermogen?

Op zoek naar een waterdichte jas die je drooghoudt in de meest uiteenlopende omstandigheden? Alle waterdichte outdoorjassen die je in ons aanbod vindt, zijn ademend. Zo wordt je zweet sneller afgevoerd, waardoor je vlugger opdroogt en je het minder snel koud krijgt. Een jas met een goed ademend vermogen kan echter niet vermijden dat je gaat zweten.



Tip: onderhoud je waterdichte kleding

Wil je nog lang genieten van de waterdichte eigenschappen van je uitrusting? Geef ze dan regelmatig het gepaste onderhoud. Was je waterdichte kleding zelf met de juiste producten met behulp van onze wastips, of maak gebruik van onze wasservice.

Waterdicht en waterafstotend: wat is het verschil?

Waterdicht betekent dat er geen water naar binnen dringt. In je jas zit een waterdichte laag, die zorgt dat er geen water doordringt. Met een waterdichte jas kan je door natte omstandigheden wandelen zonder dat je nat wordt.



Waterafstotend
 wil zeggen dat er gedurende een korte periode geen water binnen zal dringen. De buitenlaag is vuil- en waterafstotend, waardoor je de druppels mooi van de jas zal zien afparelen. Loop je even door een regenbui, levert dat geen problemen op. Maar wandel je lange tijd door natte omstandigheden, dan zal je nattigheid voelen.

Een waterafstotende jas beschermt je nog steeds, maar minder dan een waterdichte jas.


Een waterdichte jas kiezen: waarop let je het best?

Een hoge waterkolom schept vertrouwen bij de aankoop van nieuw outdoormateriaal. Maar hou er rekening mee dat een jas veel meer is dan het materiaal waaruit hij is gemaakt. De waterkolom vertelt je alleen iets over de waterbestendigheid van het gebruikte textiel, en niet over de jas als geheel. Daarom is het belangrijk om ook oog te hebben voor het ontwerp. Naast de waterkolom schenk je best ook aandacht aan deze elementen:

- Kap: Controleer of je de kap van de jas kan afstellen naar jouw wensen. Niets zo vervelend om achterom te kijken en te merken dat je plots ‘in’ de kap kijkt. Een goed afstelbare kap zal bovendien minder snel afwaaien en zal op die manier ook meer bescherming bieden.

- Zakken: Heeft de jas voldoende zakken? Check ook de positie van de zakken. Ga je rondtrekken met de rugzak en zit je zak op de ‘gewone’ plaats, dan komt de heupband van je trekrugzak over je jaszak, zodat die onbruikbaar wordt. Daarom wordt bij veel technische jassen de rits hoger geplaatst, boven de heupband.

- Pit zips: Heb je het te warm? Zet de rits onder de oksels open voor extra ventilatie.

- Getapete naden: Een naad bestaat uit allemaal gaatjes, dus sijpelt water er makkelijk door. Een jas zonder getapete naden is nooit 100% waterdicht. Bij getapete naden is de tape binnenin verlijmd met het membraan of de coating van je jas.

- Gesealde ritsen: Langs een gewone rits loopt water gewoon binnen. Met velcro, knopen of flapjes bescherm je de rits langs de buitenkant – maar ook dat is geen 100% waterdicht systeem. Gesealde ritsen houden het water volledig buiten.

- Membraan of coating: Jassen met membraan zijn uitgerust met een 100% waterdicht en ademend laagje, vaak met kleine poriën waarlangs het zweet gemakkelijk wordt afgevoerd. Gore-Tex is het bekendste voorbeeld maar ook membranen van Ayacucho, Millet en Mammut doen het heel goed.

 

Jassen met coating (zoals Texapore van Jack Wolfskin of DryVent van The North Face) zijn ook ademend en water- en winddicht, maar net iets minder slijtvast. Aan de binnenkant werd een flinterdun vernislaagje – de ‘coating’ – aangebracht die de plaats van het membraan inneemt en mee voor de waterdichtheid zorgt.



Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.