Unfortunately, our servers were unable to process your request in a timely fashion, please try again later.
Laat ons meteen alle twijfel van tafel vegen: wandelen is wél een sport. Wil je blessures vermijden, dan is het net als bij joggen belangrijk om goed op te warmen en te stretchen. Ja, zelfs voor getrainde hikers! De perfecte wandeldag begint dus met een warming up en eindigt met een cooling down.
Wanneer je je lichaam wil opwarmen voor je aan een wandeltocht begint, zijn dynamische stretchoefeningen aangeraden. Dit zijn rekoefeningen waarbij je in beweging blijft – in tegenstelling tot statisch stretchen, waarbij je een houding tien seconden of langer aanhoudt. Door dynamisch te stretchen, verstevig je je spieren en bereid je ze beter voor op de verschillende bewegingen die bij een wandeling komen kijken.
Tijdens een tocht met veel hoogtemeters krijgen vooral je beenspieren (hamstrings, hipflexoren, kuiten …) het zwaar te verduren, maar ook de rest van je lichaam mag je niet zomaar negeren. Zo speelt je bovenlichaam ook een belangrijke rol op een uitdagend terrein en is een stevige core van belang om je evenwicht te bewaren, bijvoorbeeld wanneer je met een zware trekrugzak wandelt. Is dit laatste het geval, geef dan best ook je nek, schouders en rug de nodige aandacht bij het opwarmen.
5 pre-hike stretchoefeningen
Wandel een vijftal minuutjes aan een vlot tempo voor je aan deze stretchoefeningen begint. Zo zijn je spieren warmgelopen en heb je minder kans op verrekkingen.
Ben je klaar met wandelen? Bedwing jezelf dan nog vijf minuutjes om niet meteen in je zetel te ploffen en haal nu die statische stretchoefeningen maar boven. Zo verminder je de spierspanning, verbeter je jouw algemene flexibiteit en beperk je de kans op pijnlijke of stramme spieren ’s anderendaags. Wacht niet te lang met stretchen: je spieren moeten nog warm zijn van het wandelen.
5 post-hike stretchoefeningen
Hou elke stretch telkens een halve tot een hele minuut aan in een statische positie – niet bouncen dus – en herhaal drie tot vier keer. Je mag een beetje weerstand voelen, maar het mag nooit pijn doen. Respecteer je grenzen!
TIP: Luister altijd goed naar je lichaam tijdens het wandelen en waag je liever niet aan wandeltochten boven je niveau. Gun je lijf de tijd om te wennen aan uitdagender terrein of langere hikes. Met een combinatie van kracht- en cardiotraining en veel geduld kom je het verst!
Ben jij klaar voor the real deal en wil je je wagen aan een langeafstandswandeling? Onze expert Arne Lannoo vertelt hoe jij je best op dit avontuur voorbereidt.
Doe je lichaam een plezier en gun jezelf wat extra steun tijdens het wandelen. Met een goed paar wandelstokken geef je je stapcomfort een flinke boost.