Om je wandelcomfort hoog te houden, is het belangrijk je schoenen regelmatig te checken. Zo weet je meteen of ze een volgende wandeling of trektocht nog aankunnen. Let zeker hierop:
• Is het het profiel nog voldoende diep of is de zool afgesleten?
• Is het rubber van de stootrand verduurd? Hangt er iets los?
• Is de tussenzool nog in goede staat of verkruimelt hij?
• Zitten er barstjes of scheurtjes in het leer?
• Zijn de hielvoering, stiksels en veterhaakjes nog in goede staat?
• Zijn de inlegzolen of veters aan vervanging toe?
• Is de zool nog stevig en veerkrachtig genoeg?
Twijfel je? Kom dan even langs bij een A.S.Adventure-winkel in je buurt. De experts van onze schoenafdeling kijken met je mee. Toch een reparatie nodig? Ook dat kunnen we voor je doen, in ons eigen schoenatelier.
Het juiste onderhoud van je leren schoenen houdt je stappers mooi, soepel en voorkomt slijtage. Zo ga je aan de slag:
Genoten van je zondagse wandeling? Of kom je net thuis van een stevige trektocht? Voor je languit in de zetel ploft, steek je toch best nog even je handen uit de mouwen om je wandelschoenen schoon te maken. Jawel, na élke wandeling! Zo zien ze er voor je volgende avontuur niet alleen als nieuw uit, maar verleng je ook hun levensduur en comfort.
Borstel na je wandeling al het vuil, modder en zand van je schoenen met een zachte borstel. Hardnekkig vuil? Gebruik een licht vochtige doek of spons of hou je schoen eventueel onder stromend lauw water terwijl je borstelt. Vergeet ook de zool niet.
Een schoen die water en vuil opneemt, verliest snel zijn ademend en waterafparelend vermogen. Daarom is het een goed idee om na enkele wandeltochten je wandelschoenen wat grondiger onder handen te nemen. Daarvoor gebruik je een speciaal reinigingsproduct van Nikwax of Grangers. Deze reinigers laten niet alleen modder en vuil sneller verdwijnen, maar ze verwijderen ook geurtjes op een effectieve manier én behouden de ademende eigenschappen van jouw favoriete schoeisel. Vergeet je veters niet uit je wandelschoenen te halen voor je begint. Breng daarna het product aan met een spons of doek en werk in kleine, cirkelvormige bewegingen. Laat je schoenen daarna op kamertemperatuur drogen – niet bij een verwarming of in direct zonlicht.
Wil je je schoenen ook meteen voeden of impregneren? Afhankelijk van het product hoef je je stappers dan niet helemaal te laten opdrogen. Sommige conditioners breng je gemakkelijker aan op een natte schoen, terwijl lederwax bijvoorbeeld beter intrekt in droog leder. Dit staat vermeld op de verpakking van het product.
Parelen waterdruppels niet meer mooi van je schoen af, merk je dat het leder lichter wordt van kleur of vertoont het kleine scheurtjes? Dan is het tijd om het materiaal van je wandelschoenen opnieuw te voeden en waterafstotend te maken. Welk product je kiest, hangt af van het waterdichte vermogen van je schoenen.
• Voor waterdichte schoenen gebruik je een vloeibare conditioner van Nikwax of Grangers. Je herkent een waterdichte schoen aan het label van technologieën zoals Gore-Tex of Futurelight. Breng de conditioner in dunne laagjes aan en masseer het voorzichtig in het materiaal. Verwijder het teveel aan product met een doekje.
• Voor niet-waterdichte schoenen gebruik je een vaste lederwax om je schoenen te voeden en waterafstotend te maken. Denk er wel aan: breng de was steeds in dunne laagjes aan en masseer het goed in het leder voor je een volgende laag aanbrengt. Te veel product zal de poriën van het leder verstoppen. Overtollige was kan je eenvoudig met een zacht doekje verwijderen. Smeer ook een beetje op de stootrand om te vermijden dat die gaat scheuren en breng ’m zeker rondom de naden aan, want daarop komt flink wat druk te staan. En tot slot: schrik niet als je lederen schoen na behandeling wat donkerder van kleur wordt, dat is normaal!
• Zijn je schoenen langs de binnenkant van leder? Dan kan je dat materiaal eenvoudig voeden met Nivea-crème uit het klassieke blauwe blik. Zo blijft het leder aan de binnenzijde soepel, maar wordt het niet vettig of waterafstotend, in tegenstelling tot bij een lederwax of conditioner die je voor de buitenkant van je schoen gebruikt.
Synthetische wandelschoenen zijn vaak wat onderhoudsvriendelijker, maar ook deze hebben wat liefde nodig om langer mee te gaan. Volg deze stappen:
Na je wandeling – ja, na élke wandeling – is het belangrijk om je schoenen schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om modder en vuil te verwijderen. Zit er vuil in de ventilatiegaatjes of zijkanten van de zool? Een tandenborstel kan hier wonderen doen.
Na enkele wandelingen zijn je stappers aan een grondigere schoonmaaksessie toe. Haal de veters uit je schoenen zodat je overal goed bij kan. Maak een sopje van lauw water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een spons of zachte doek om het oppervlak van je schoenen schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen de coating van het materiaal aantasten. Spoel de schoenen na het schoonmaken af met een vochtige doek om zeepresten te verwijderen.
Hoewel synthetisch materiaal vaak al waterafstotend is, kan impregneren helpen om de bescherming te verlengen. Gebruik een impregneerspray die geschikt is voor synthetische stoffen, zodat je een waterafstotend laagje creëert. Spray gelijkmatig over de schoenen en laat ze goed drogen. Hou er wel rekening mee dat je met zo’n spray een niet-waterdichte schoen nooit 100% waterdicht kan maken – de werking is slechts tijdelijk.
Heb je je wandelschoenen schoongemaakt en eventueel geïmpregneerd? Zet ze dan in een droge ruimte op kamertemperatuur te drogen, eventueel met een prop keukenpapier of wat oude doeken erin. Gebruik zeker geen krantenpapier – de inkt kan je wandelschoenen beschadigen. Zet ze niet te dicht bij een verwarming, anders drogen ze uit.
Natte binnenzolen leg je best apart te drogen om nare geurtjes te vermijden. Heb je last van zweetvoeten? Leg je zolen na het wandelen te drogen in het zonlicht: dat heeft een antibacteriële werking. Ook een spray helpt de geur te neutraliseren.
Zijn je wandelschoenen weer proper, vanbinnen en vanbuiten? En belangrijker nog: zijn ze door en door droog, vanbinnen en vanbuiten? Stop de binnenzooltjes dan weer in je schoenen en bewaar ze tot je volgende wandeling in een goed verluchte ruimte op kamertemperatuur. Stop je schoenen zeker niet in een plastic zak – ze moeten kunnen ademen, weet je nog? Ook een plek in het zonlicht is geen goed idee, want zo gaan ze verkleuren en kunnen er barstjes in het leer ontstaan door uitdroging. De beste tip: bewaar je schoenen in de originele schoendoos. Ook handig wanneer je op verplaatsing wil gaan wandelen!