De wandelschoenen die je het vaakst kruist op paden overal ter wereld? Dat moeten LOWA’s zijn. Het Duitse merk maakt sinds 1923 de absolute bestsellers onder zowel de lichtgewicht instapmodellen als de krachtpatsers die je overeind houden op de meest technische paden. Het beste van al: de schoenen van LOWA zijn 100% made in Europe!
In de meeste kleding en schoenen van tegenwoordig vind je een labeltje met made in (vul land ver weg in). Dat is buiten LOWA gerekend. Als één van de marktleiders in de outdoorwereld zet LOWA nadrukkelijk in op made in Europe. Waarom? Omdat dat niet alleen de schoenen zelf, maar ook de planeet en haar bewoners ten goede komt.
• Behoud van technologische kennis: de productie van hoogwaardige wandelschoenen is een complex proces met veel handwerk. Door in Europa te blijven, blijft de productie dicht bij de eigen onderzoeks- en ontwerpafdeling.
• Lagere transportkosten en minder uitstoot: wie dicht bij huis blijft, kan korte transportroutes van de productiefaciliteiten naar de belangrijkste Europese markten garanderen.
• Controle van de waardeketen: sinds 2019 wordt bijna 95% van de productiecapaciteit gedekt door bedrijven die allemaal dochterondernemingen van LOWA zelf zijn. Kortom: een schoenmaker die bij zijn leest blijft!
Geen voet is hetzelfde en dat hebben ze bij LOWA goed begrepen. Je kan dan ook kiezen uit verschillende soorten leesten: een leest speciaal voor vrouwen, een smalle en een (extra) brede leest.
Maar wat doet zo’n leest dan precies? De leest geeft vorm aan de schoen en is als het ware de vervanger van je voet. De leest is dan ook doorslaggevend voor de uiteindelijke pasvorm. Een wandelschoen moet altijd perfect passen. Want wat bij het passen als een klein knelpuntje voelt, wordt na kilometers op technisch terrein een serieuze irritatie.
Momenteel produceert LOWA schoenen in vestigingen in Duitsland, Slowakije, Italië, Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina en Tsjechië (niet toevallig allemaal fantastische wandelbestemmingen). Op de website van het merk kan je per fabriek lezen wat ze doen en hoe ze te werk gaan. Veel transparanter wordt het niet.
2023 markeert de 100ste verjaardag van LOWA. Van de passie voor schoenen van oprichter Lorenz Wagner tot een van de meest toonaangevende merken op het gebied van berg- en outdoorschoenen. Een paar mijlpalen om het verjaardagsfeest samen in te luiden:
• 1923: Lorenz Wagner, zoon van schoenmaker Johann Wagner, richt LOWA op. De bedrijfsnaam verwijst naar de initialen van de bezieler!
• 1928: het model TREKKER markeert de ‘geboorte’ van wat we nu kennen als trekkingschoenen.
• 1997: LOWA introduceert de RENEGADE: de eerste lichte wandelschoen, een bestseller die ondertussen in meer dan 20 verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar is.
• 2016: LOWA lanceert de Everyday-collectie. De 'Urban Meets Outdoor'-modellen LOCARNO en MALTA combineren de functionaliteit van een outdoorschoen met een casual look.
Het was 1997, het jaar waarin Titanic in de bioscoop draaide. Mensen wandelden in de bergen met hompen van bergschoenen: dubbel gestikt of gelijmd, daardoor zwaar en totale overkill voor kortere wandelingen. Hoe kon je een schoen ontwikkelen die wél geschikt was voor minder zware tochten? Toenmalig LOWA-directeur Werner Riethmann bedacht met zijn team dat je de zool ook rechtstreeks kon aangieten in plaats van lijmen, een techniek die al gebruikt werd voor vrijetijdsschoenen. En het werkte.
In 1997 vormde de LOWA RENEGADE het beginpunt van een heel nieuwe categorie wandelschoenen: de All Terrain Classic, afgekort ATC. In het begin werd de RENEGADE uitgelachen en weggezet als onverkoopbaar. Nu, 25 jaar later, zijn multifunctionele schoenen niet meer weg te denken uit outdoorwinkels. Logisch ook: je kan ze gebruiken voor dagtochten in de bergen, een wandeling met je hond door het bos, maar even goed voor een meerdaagse tocht over heuvelachtig terrein!
LOWA gebruikt alleen speciaal geselecteerde huiden van Europese runderen, die volledig vrij zijn van schadelijke stoffen. Het bedrijf is trots op haar leer ‘TerraCare’. Voor dit leer werkt LOWA samen met een leerlooierij in Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens. Zo kunnen ze goede arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van het leer nóg beter garanderen.
Wist je trouwens dat slechts 25 procent van het materiaal dat normaal gezien voor leer wordt gebruikt ook echt leer wordt? De rest is afval. Met TerraCare wordt maar liefst 99% van de dierenhuid gebruikt en ook het bijproduct wordt gebruikt of gerecycled!
Afgezien van het leer gebruikt LOWA geen andere dierlijke materialen, zelfs niet in de lijm. Bovendien hanteert het bedrijf een ‘blacklist’ van leveranciers die schadelijke stoffen gebruiken in hun productieproces en die niet goed afvoeren en/of zuiveren. Alle toeleveranciers ondertekenen ook een Code of Conduct, die een menswaardige behandeling van al het personeel garandeert. Schoon, letterlijk en figuurlijk!
Met alle moeite en middelen die LOWA investeert in het duurzaam produceren van wandelschoenen van topkwaliteit, zou het toch zonde zijn als je je favoriete paar niet met evenveel zorg onderhoudt? Als je ze geregeld een grondig onderhoud cadeau doet, kunnen jullie nog járen samen op pad gaan.
Een los veterhaakje door een stom ongeluk of een afgesleten zool van het vele wandelen? Daar weet onze interne hersteldienst raad mee! Onze onderhoudsdienst maakt je wandelschoenen dan weer proper en waterdicht, wanneer je maar wil.
Wil je meer weten over de technische kenmerken van een goede wandelschoen?
Wij helpen je alvast op weg!
Is je wandellust helemaal aangewakkerd? Wij verzamelden de mooiste bossen voor een nachtje weg, een stevige wandeling of een avontuurlijke fietstocht.
Zoek je een paar wandelschoenen voor zowel stadswandelingen als pittige tochten door het bos? Lees dan zeker de review van de LOWA MALTA’s van A.S.Ambassadeur Arne.