Komoot, Strava, RouteYou… Welke is de beste wandelapp? We zetten de voor- en nadelen van 10 populaire wandelapps voor jou op een rij.
Wat Waze en TomTom doen voor je autoritten, doet een wandelapp (net zoals een wandel-gps) voor je wandelingen: ze wijst je de weg. Je downloadt de wandelapp van jouw keuze en navigeert met je smartphone als gps. Nooit meer gedoe met een kompas of een stafkaart!
Met Komoot vind, plan en deel je je wandelavonturen. Deze app is niet enkel handig om te wandelen, maar helpt je ook op weg met mountainbike-, wielren- en fietsroutes. Je filtert kant-en-klare routes op afstand, moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid. Plan je liever zelf een wandeling? Dan genereert Komoot een route op basis van jouw voorkeuren.
Handig: Ook de gratis versie van Komoot is compatibel met je smartwatch. Zo hoef je niet continu op je smartphonescherm te turen, want je sporthorloge geeft met een trilling aan wanneer je van richting moet veranderen.
Voordelen
+ Grotendeels gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Intuïtieve, gebruiksvriendelijke app
+ Compatibel met smartwatch
+ Spraaknavigatie in het Nederlands
+ Stel makkelijk zelf je route samen
+ Start waar je wil: de app navigeert je naar het dichtstbijzijnde punt op de route
+ Filter op moeilijkheidsgraad: makkelijk, gemiddeld of moeilijk
+ Tag je wandelbuddies na je wandeling
Nadelen
- Weinig filteropties
Geen zin om te wandelen met je neus op je smartphone? Maak een route in Komoot en upload die naar je sporthorloge. Je krijgt dan live routebegeleiding vanaf je horloge.
Ben je een planner en stippel je graag vooraf een route uit? Deze app begeleidt je van knooppunt naar knooppunt. Onderweg kan je nog altijd makkelijk je route bijsturen aan de hand van de knooppunten in je buurt.
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Gebruiksvriendelijk
+ Route wordt heel zuiver weergegeven
+ Afwijkalarm als je de verkeerde kant op wandelt
+ Stel makkelijk je eigen route samen
+ Route gevonden op wandelknooppunt.be? Scan de QR-code, bewaar in de app en je bent klaar voor vertrek.
Nadelen
- Geen spraaknavigatie zonder abonnement
- Bij de gratis versie geen overzicht van je gewandelde kilometers
Deze app klinkt fietsers en hardlopers ongetwijfeld bekend in de oren, maar Strava is ook geschikt voor andere buitensporten, zoals hiken. Je statistieken (snelheid, afstand…) worden in grafieken gegoten. De app stimuleert competitiebeesten om hun persoonlijke record op wandelroutes te verbreken.
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Gebruiksvriendelijk
+ Activiteiten makkelijk traceren
+ Deel je prestatie via sociale media
+ Bewaar en analyseer je activiteiten
+ Stippel zelf routes uit
+ Werkt motiverend
OutdoorActive is een heel gebruiksvriendelijke app waarin je een kant-en-klare route kiest of er zelf eentje maakt. Een Pro-account geeft je bovendien toegang tot hoogte-informatie en de topografische kaart van een aantal Europese landen. Mooie route gevonden? Gewoon opslaan en er later nog eens van genieten!
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Gebruiksvriendelijk
+ Optie om zelf routes te maken
+ Bewaar en deel je wandeling met je netwerk
+ Filter op activiteit, afstand, moeilijkheid en waardering van andere wandelaars
Nadelen
- Reclame (in de gratis versie)
Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.
Het hoog aangeschreven AllTrails biedt een uitgebreide verzameling wandelingen en veel filteropties: van soort route, lengte, beoordeling en moeilijkheidsgraad, tot hond- en kindvriendelijke routes. Benieuwd wat anderen van een route vonden? In deze app check je dat in een vingerknip. En kies je voor de betalende versie, dan kan je realtime bekijken hoe de omstandigheden van je gekozen route zijn. Zo weet je precies waaraan je je kan verwachten tijdens je wandeling.
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Gebruiksvriendelijk
+ Uitgebreide verzameling wandelingen
+ Veel filteropties
+ Weersvoorspelling
+ Bekijk de beoordelingen van verschillende routes
Nadelen
- Engelstalig
- Reclame
- Geen gesproken routebegeleiding
Door de constante navigatie bij wandelapps loopt de batterij van je smartphone snel leeg. Ga je langer dan 3 uur wandelen? Neem dan zeker een powerbank mee, zodat je onderweg je toestel kan opladen.
Wikiloc is een soort Wikipedia voor wandelroutes (en ook fiets- en mountainbikeroutes) Denk: toffe wandelroutes, uitgestippeld door andere wandelaars. Gebruikers voegen hun routes toe en anderen geven er vervolgens hun mening over. Met deze app kan je smartphone gewoon in je zak blijven zitten tijdens het wandelen, en hoef je niet steeds op je scherm te turen. Ga je de verkeerde kant op, dan krijg je een seintje. Sla je de goede weg in? Ook dan krijg je een seintje. Verwarrend? Nee hoor, want die geluiden zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden.
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Voeg zelf routes toe via de website
+ Duidelijke info (afstand, hoogtemeters)
+ Waarschuwt als je van route afwijkt
+ Deel je locatie en prestatie live met je vrienden via FB of WhatsApp
Nadelen
- Weinig betrouwbare gps
- Pop-ups voor betalende versie
- Geen gesproken routebegeleiding
RouteYou is een gevestigde waarde in het gamma van de wandelapps, met een groot aanbod van wandelroutes (maar ook wielerroutes, ruiterroutes en zelfs skeelerroutes). Hier hoef je niet meteen een account aan te maken, tenzij om een eigen route toe te voegen.
Voordelen
+ Gratis (Betalende versie met extra opties)
+ Groot aanbod van wandelroutes
+ Spraaknavigatie en visuele of auditieve turn-by-turn navigatie
+ Account aanmaken hoeft niet meteen (wel om eigen route op te slaan)
+ Route gevonden op wandelknooppunt.be? Scan de QR-code, sla ze op in de RouteYou-app en je bent klaar voor vertrek.
+ Importeer je eigen routes via de website
Nadelen
- Voor offlinegebruik heb je een Plus-account of hoger nodig
Toegegeven - OsmAnd is misschien niet de meest eenvoudige app, maar eens je ze onder de knie hebt, is dit een technisch erg sterke en complete wandelpartner. Ideaal voor de geoefende wandelaar!
Voordelen
+ Gratis (betalende versie met extra opties)
+ Spraaknavigatie (download eerst ‘Nederlands’ via ‘kaarten downloaden’)
+ Horeca is aangeduid langs de route
+ Veel functionaliteiten en statistieken
Nadelen
- De app kan zóveel dat je soms door de bomen het bos niet ziet
Met de Garmin Explore-app breng je je volgende wandeling in kaart. Je avonturen bewaren, (her)bekijken en delen met je vrienden? Dat is allemaal mogelijk! Je smartphone koppelen met een Garmin-toestel is een optie, maar geen must: ook zonder Garmin-toestel kan je deze wandelapp gebruiken.
Voordelen
+ Handig om wandelingen uit te stippelen
+ Bewaar wandelingen overzichtelijk
+ Gedetailleerde kaarten
Nadelen
- Je smartphone moet compatibel zijn
Met Topo GPS verander je je smartphone of tablet in een volledig uitgerust gps-apparaat met topografische kaarten (stafkaarten) van verschillende landen. Tegen betaling kan je kaarten uitbreiden. De app toont de knooppuntennummers direct op de kaart, met telkens de afstanden tussen de knooppunten. Een handige partner voor de gevorderde wandelaar.
Voordelen
+ Gratis (Je betaalt voor de uitbreiding van de kaarten)
+ Duidelijke navigatie met afstanden tussen knooppunten
+ Efficiënt batterijverbruik
+ Voeg foto’s toe aan je routes
+ Routes importeren, plannen, delen, bewaren …
Nadelen
- Geen spraaknavigatie
Kies voor een wandel-gps of sporthorloge met navigatie.
Wil je nog een stap verder gaan, dan zijn een wandel-gps of sporthorloge een handig hulpmiddel tijdens je hikes.
Tom Marchal is Expert Outdoor bij A.S.Adventure en fanatiek wandelaar. “Ik gebruik het liefst Komoot voor mijn wandeltochten. Ik kocht eenmalig het ‘Wereldpakket’ voor 30 euro en daarmee kan ik wereldwijd wandelingen zoeken en uitstippelen. Een abonnement is daarvoor zelfs geen vereiste. Fijne bonus: ik ben een fervent fietser en ook als fietsrouteplanner is deze app een topper!”
Heb je je perfecte paar wandelschoenen gevonden en stapten ze al honderden kilometers met je mee? Door ze zelf goed te onderhouden, verleng je hun levensduur en comfort. Om de zoveel tijd gun je je trouwe stappers best ook een grondige onderhoudsbeurt. Bij A.S.Adventure kan je je wandelschoenen professioneel laten onderhouden en herstellen. Klaar voor nog eens zoveel groene kilometers.