“Een goede planning is essentieel voor een geslaagde bergwandeling. Je wil geen gletsjers, massieve rotswanden of via ferrata tegenkomen op je eerste route. Begin dus met het kiezen van een geschikte bestemming en bepaal het juiste seizoen voor je tocht. Tip: maak je eerste bergwandeling in zomerse weersomstandigheden.
“Het doel is in de bergen te zijn, niet te presteren.”
Geert Van Speybroek
Online, in je hotel of bij toeristenbureaus vind je veel informatie over wandelroutes. Weet wat je aankan en kies in het begin een route die nét onder je niveau ligt. Zo leer je het terrein beter kennen en kan je daarna afstand en moeilijkheidsgraad stapsgewijs opbouwen.
Verdiep je voor je vertrek goed in het gebied: check topografische kaarten, wandelgidsen en betrouwbare websites voor actuele info over routecondities en uitdagingen. Een degelijke voorbereiding maakt je tocht niet alleen veiliger, maar ook een pak leuker.”
Een bergwandeling vraagt niet alleen om zin voor avontuur, maar ook om een sterke conditie en stevige spieren. Hoe fitter je bent, hoe meer je geniet en hoe kleiner de kans op blessures.
• Begin met wandelen: Trek eropuit op onverharde paden en bouw langzaam op. Langere afstanden? Meer hoogtemeters? Yes, stap voor stap!
• Train je kracht & conditie: Wissel wandelen af met fietsen, hardlopen of zwemmen voor een ijzersterke basis. Voeg core-oefeningen toe voor stabiliteit op ruig terrein.
• Heuvels & trappen zijn je vrienden: Zoek hoogteverschil op of loop trappen op en af. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker bergop straks voelt.
• Oefen met rugzak: Draag een gevulde rugzak om je lichaam te laten wennen aan extra gewicht - een gamechanger voor langere tochten.
Liever wat comfort en flexibiliteit? Kies een vaste uitvalsbasis zoals een camping, B&B of hotel en trek er elke dag op uit. Zo kan je routes en afstanden aanpassen aan het weer en je energiepeil. Let op: ook dagwandelaars hebben een volledige bergwandeluitrusting in hun rugzak nodig!
Voor de ultieme bergsfeer slaap je in berghutten. Geen gesleur met kampeermateriaal en altijd midden in de bergen blijven, zonder steeds terug te keren naar het dal. Je overnacht meestal in een slaapzaal op een (stapel)bed met matras, dekens en kussens, dus je hebt enkel een lakenzak en toilettasje nodig. Zo ontdek je ongerepte plekken zonder extra gewicht in je rugzak.
Slapen onder de sterren, je eigen route bepalen en volledig opgaan in de natuur - klinkt dat als een droom? Een bivak in de bergen is magisch, maar vraagt spierkracht, uithouding en mentale veerkracht. Met een volle rugzak en mogelijk wisselvallig weer is dit een echte uitdaging voor avonturiers! Opgelet: wildkamperen is niet overal toegestaan, dus check voordien de regels van je bestemming.
Een zorgvuldige paklijst is cruciaal voor een veilige en comfortabele tocht. Essentiële items zijn:
“Bergwandelen met kinderen is geweldig, zolang je de tocht afstemt op hun leeftijd en fysieke mogelijkheden. Kinderen zijn nieuwsgierig en snel afgeleid, dus maak van de wandeling een ontdekkingstocht. Kies kortere en minder uitdagende routes met speelse elementen als spannende bospaden, watervallen of mooie uitzichtpunten om de motivatie hoog te houden. Lange, rechte wegen zijn saai, terwijl kleine uitdagingen als een klim of een bruggetje voor extra plezier zorgen.
Een doel werkt motiverend, zoals een berghut waar warme chocomelk wacht of een bergmeertje om steentjes in te keilen. Ook een goede uitrusting helpt: stevige wandelschoenen en een eigen rugzakje zijn essentieel. En wil je het avontuur compleet maken? Overnachten in een berghut is een magische ervaring. In de meeste hutten gaat rond 21.30u het licht uit, dus dan zijn de kids eens niet de enige die vroeg gaan slapen.”