Een geïmpregneerde klamboe is de beste garantie op een beet- en steekvrije nachtrust wanneer je naar een (sub)tropische bestemming reist. Zo’n met insecticide behandeld muskietennet houdt niet alleen muggen van je lijf, maar zorgt ook voor een betrouwbare bescherming tegen andere ziekteverspreiders. Wie echt op z’n twee oren wil slapen, kiest voor een geïmpregneerde klamboe van Care Plus.
Een klamboe is een muggennet dat gemaakt is uit mesh: een lichte, gaasachtige stof uit polyester met kleine gaatjes. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaalt hoe groot de mazen van het net moeten zijn, zodat muggen er zeker niet doorheen kunnen kruipen.
Kortom: als je tijdens je slaap tegen het muskietennet aan komt te liggen, zorgt de impregnatie ervoor dat je toch beschermd blijft.
Voor bestemmingen waar een risico bestaat op malaria, maar ook dengue, gele koorts of het westnijlvirus, is het sterk aanbevolen om onder een geïmpregneerd muggennet te slapen. Zeker in landen onder de evenaar ben je best extra op je hoede! Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan je voor elke bestemming het risico op deze ziekten raadplegen. Een kleine moeite, maar wel een wereld van verschil: een geïmpregneerde klamboe kan letterlijk je leven redden en helpen in de strijd tegen malaria. Maar liefst 68% van de verspreiding van malaria wordt op deze manier voorkomen.
Malariamuggen zijn actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Hang je muggennet dus steeds op vóór de zon ondergaat, in een goed geventileerde slaapruimte. Moeilijk is dat niet: elke klamboe heeft een bijgeleverde bevestigingskit – behalve de Pop-up Dome, die op zichzelf staat en dus geen ophangpunt nodig heeft. Laat het net niet los over je bed hangen, maar fixeer het onder de matras. De Light Weight Wedge heeft hier een speciale instopstrook voor. Denk eraan: altijd je handen wassen nadat je de geïmpregneerde stof hebt aangeraakt!
Duralin® is een soort insecticide, dat als een laagje om het muggennet heen ligt. Voor insecten kan deze chemische stof bedwelmend of zelfs dodelijk zijn. Maar geen paniek: aangezien Care Plus een minimale impregnatiedosis gebruikt, is een geïmpregneerde klamboe niet gevaarlijk voor de mens. Toch is het raadzaam om kinderen onder de 6 jaar niet onder een geïmpregneerde klamboe te laten slapen.
Als je je Care Plus-klamboe elke dag zou gebruiken, dan blijft de impregnatie zo’n twee tot drie jaar werkzaam. Ondertussen mag je je muggennet met een gerust hart in de wasmachine stoppen. Een geïmpregneerde klamboe van Care Plus kan je maar liefst twintig keer wassen op 30 °C (met een chloorvrij wasmiddel) zonder verlies van de werkzaamheid van Duralin®. Zo blijf je optimaal beschermd tegen muggen, luizen, vlooien, bedwantsen en andere vieze beestjes.
Zelf aan de slag gaan om je klamboe opnieuw te impregneren is een hachelijke onderneming. Eerst en vooral is het herimpregneren heel vervuilend voor onze waterlopen, en bovendien kan je Duralin® bij ons niet vrij in de handel verkrijgen, omdat het als een bestrijdingsmiddel wordt gezien.
Maar zelfs dan hoef je het muskietennet niet weg te gooien: je kan de klamboe nog perfect thuis gebruiken, waar er geen risico op malaria is. Of je laat hem achter bij de lokale bevolking, die er buiten het malariaseizoen nog steeds goed mee geholpen is.
Zitten er gaten in je geïmpregneerde klamboe? Breng hem dan naar het containerpark en sorteer hem bij het chemisch afval.
Bewaar je klamboe steeds in de bijgeleverde hoes op een donkere plaats, zo behoudt de Duralin® langer zijn werkzaamheid. Kijk ook een beetje uit met scherpe voorwerpen in de buurt van het net; één onopgemerkt scheurtje kan voor vliegend ongedierte al volstaan om je klamboe binnen te dringen.
Sprayen en smeren: het antimuggenaanbod van Care Plus
Een voorzichtige tropenreiziger is er twee waard! Gebruik buiten én onder je klamboe ook steeds een muggenwerend middel, zo ben je helemaal mosquito proof.
Wist je dat er speciaal textiel bestaat dat je beschermt tegen stekende beestjes?
>> Lees hier alles over insectenwerende kledij die muggen op een afstandje houdt.