image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion

Picos de Europa: wandelen van berghut naar berghut

De kalkstenen pieken en groene valleien van de Picos de Europa spreken tot de verbeelding van elke wandelaar. Toch zijn de Noord-Spaanse toppen nog voor velen onbekend terrein. A.S.Ambassadeur Fien geeft de geheimen van deze bergketen prijs.


Wie is Fien Van Rostenberghe?

•    25 jaar

•    Schrijfgrage avonturierster en televisiemaker voor Borgerhoff & Lamberigts

•    Woont in Gent

•    Liefhebber van surfen, koffies in de zon en uitdagende reizen

•    Volg haar voor nieuwe surfspots en hikes op instagram: @fien_vr



Over de Picos de Europa

De Picos de Europa is een kleine maar indrukwekkende bergketen op de grens van de regio’s Asturias, Cantabria en Castilla y León. Deze ‘pieken van Europa’ reiken al snel boven de 2000 meter hoog. De schoonheid, rust en onherbergzaamheid maken de Picos tot een uitdagend wandelparadijs, maar de uitzichten over de bergtoppen maken het helemaal de moeite waard.

 

Er zijn in totaal zo’n 115 km aan wandelwegen in de Picos. De grootste lusvormige trail, de ‘Anillo de Picos’ verbindt de drie bergmassieven waaruit deze bergketen bestaat. Deze trail loopt langs 9 hutten in totaal, en kan volledig of in kleinere lussen gewandeld worden.

 

Fien besloot om de ‘Anillo Vindio’ te wandelen in zeven dagen, met twee dagtrips voorafgaand in het Centraal Massief. Het bergdorpje Poncebos is een goed startpunt om de eerste hut te bereiken. Daarna wandel je van hut naar hut, met telkens hoogtemeters tussen 1000 en 1500 meter.”



Etappes van de huttentocht

Etappe 1: in de schaduw van ‘El Naranjo de Bulnes’

“Op de route van Poncebos naar hut La Terenosa maak je kennis met groene vlaktes en grazende koeien van het gebied. Bij de hut geniet je van een verfrissend drankje of een broodje. Links van de hut kronkelt het pad verder naar boven. Langzaamaan vervangen de groene heuvels zich door grijze pieken die in de verte oprijzen. Een poortje duidt hoogtemeter 1600 aan, vanaf hier mag je wildkamperen. Een laatste klim brengt je naar hut Urriellu in de schaduw van ‘El Naranjo de Bulnes’, een kalkstenen monoliet en embleem van het Spaanse bergbeklimmen.”


•    Route: van Poncebos via La Terenosa (1300 m) naar Urriellu (1960 m)

 

•    Hoogtepunten: de imposante Naranjo de Bulnes

 

•    Overnachting: De slaapzalen van refugio La Terenosa of refugio Uriellu, gratis bivak opstellen kan vanaf 1600m


© Fien Van Rostenberghe 


Tip: reserveer tijdig een hut

De overnachtingsmogelijkheden in het gebergte zijn beperkt. Een hut in de Picos de Europa boek je dus best goed op voorhand, want het aantal plaatsen in de slaapzalen is beperkt en bivakkeren mag pas vanaf 1600 meter hoogte. De meeste berghutten kan je online reserveren.


Etappe 2: het Centraal Massief doorkruisen

“De langste etappe van deze wandelroute is meteen ook de stevigste. De tocht begint met een rustige afdaling naar het feeërieke dorpje Bulnes. Optioneel kan je een kabelbaan nemen tot Poncebos om een deel van de wandeltocht in te korten. Vervolgens wandel je een deel van de fameuze Cares-route. Ongeveer halverwege laat je de dagtrippers achter je en ga je steil omhoog via een ongemarkeerd pad. Het pad met losse stenen zigzagt tussen twee bergkammen in. Enkel de berggeiten vergezellen je bij deze steile klim. Achter de bergkam verschijnt een vallei met ruïnes. Na een laatste klim word je beloond met het prachtige uitzicht bij zonsondergang vanop Refugio de Ario.”


•    Route: van refugio La Terenosa naar Vega de Ario (1630 m)

 

•    Hoogtepunten: het pittoreske Bulnes, de hoge varens, het uitzicht bij Vega de Ario

 

•    Overnachting: de slaapzaal van refugio Vega de Ario, vrij kamperen rond de hut


© Flore van Genechten | © Fien Van Rostenberghe 


Tip: bereid je goed voor

Kilometerslang stijgen en dalen op onverharde wegen en bergkammen is geen kleine opgave. Als je van plan bent om de route te doen via de verschillende berghutten, oefen je best voor door een paar wandelingen te doen met een gevulde rugzak. Stevige wandelschoenen en wandelstokken zijn een absolute must voor deze wandeltocht. Vraag ook steeds informatie over weercondities en de staat van de paden aan de uitbaters van de berghutten.


Etappe 3: langs de meren van Covadonga

“Na de top bij Refugio de Ario bereikt te hebben, start je de route door flink wat te dalen. Tijdens deze etappe maak je kennis met de flora en de fauna van de Picos. Op een warme dag vind je koelte onder het groene gebladerte. Aan het einde van de vallei kom je aan bij de Lagos de Covadonga, twee meren die vaak compleet verborgen zijn in de mist. Een ideale lunchplek om tegelijk je voeten even te verfrissen. Voorbij het drukbezochte uitkijkpunt stijg je opnieuw een stukje, tot je boven de wolken komt. Na een paar kilometers komt het dak van de volgende hut in zicht.”


•    Route: van Refugio Vega de Ario naar Vegarredonda (1470 m)

 

•    Hoogtepunten: de flora en fauna, de meren van Covadonga, ruïnes langs het pad

 

•    Overnachting: de slaapzaal van refugio Vegarredonda, vrij kamperen kan boven 1600 m


© Flore van Genechten | © Fien Van Rostenberghe 


Tip: Wegwijs geraken in de Picos

De Anillo de Picos is niet bewijzerd, en vaak is het netwerkbereik ver te zoeken in de bergen. Jezelf oriënteren kan op twee manieren:

 

•    De app Wikiloc is betrouwbaar en kan je tijdelijk gratis gebruiken. In de app zijn de etappes terug te vinden, inclusief hoogtemeters, uitkijkpunten en waterbronnen. Dat laatste is essentieel om je watervoorraad bij te vullen.

 

•    Oriënteer je aan de hand van stapels kleine rotsen langs de weg. Opgepast, bij slecht weer of veel wind zijn ze minder zichtbaar. Aarzel dus niet om zelf je steentje bij te dragen!


Etappe 4: De kalkstenen rotsen voorbij, de bossen in

“Deze etappe start je best vroeg in de ochtend, wanneer je nog kan genieten van de schaduw van de bergkammen. Na het eerste uur krijg je een wijds uitzicht op de Covadongameren in de verte. Voor het tweede deel van de etappe stijg je en daal je afwisselend langs de flank van enkele steile pieken. Dit deel is niet te onderschatten - soms moet je effectief boulderen om omhoog te geraken! De omgeving verandert stilaan naar bosrijk gebied met beekjes en bruggen, typerend voor het westelijke massief. Berghut Vegabaño lijkt misschien wat op een trollenkelder, maar het eten is er geweldig.”


•    Route: van Refugio Vegarredonda naar Vegabaño (1432 m)

 

•    Hoogtepunten: het uitzicht op de Covadongameren, de hut Vegabaño

 

•    Overnachting: de slaapzaal van refugio Vegabaño


© Fien Van Rostenberghe 


Tip: laat het weer je niet verrassen

Anders dan de rest van het land, staat Noord-Spanje bekend om het wisselvallige weer. Ook in de Picos kan je je niet altijd aan zon verwachten in de zomer. Vaak zijn de ochtenden mistig. Schijnt de zon wel volop, dan is het slim om vroeg op pad te gaan. In de ochtend geniet je nog van de schaduw van de bergen.


Etappe 5: Van de bergen naar het water

“Deze etappe neemt je eerst licht stijgend door een bos. Het eindpunt van vandaag ligt veel lager, dus is het flink dalen geblazen tot aan de Cares-rivier. Vanaf daar wandel je langs een kronkelend baantje met de rivier aan je rechterkant. Je passeert enkele charmante bergdorpjes en in Posada de Valdeón zijn verschillende lunchmogelijkheden. Een uurtje na Posada de Valdeón kom je toe bij de eindbestemming van de dag: Cain. Het dorpje is perfect om uit te rusten, met verschillende slaap- en eetmogelijkheden in een prachtige bergomgeving.”


•    Route: van Refugio Vegabaño tot Caín

 

•    Hoogtepunten: de Cares-rivier, bergdorpjes Posada de Valdeón, en Caín

 

•    Overnachten: hotels en hostels in Caín

 


© Flore van Genechten | © Fien Van Rostenberghe 


Tip: vervoer van en naar de Picos

•    Een huurauto is de meest toegankelijke manier om tot bij de Picos te geraken. Parkeerplaatsen zijn schaars in het hoogseizoen. Als je vroeg vertrekt, kan je een parkeerplek langs de weg scoren in Poncebos.

 

•    Met het openbaar vervoer vanuit Santander stap je over in Llanes en Las Arenas.

 

•    Met een beetje geluk scoor je op BlaBlaCar een rit vanuit Santander of een andere naburige stad. Dat is een goedkope optie - en misschien zit je zelfs met een ervaren Picos-wandelaar in de auto!


Etappe 6: la Ruta del Cares

“We eindigen deze Anillo Vindio in alle schoonheid en rust met de Cares-route richting Poncebos. Deze route is bekend bij toeristen die Noord-Spanje bezoeken, en dat is niet verwonderlijk. De etappe is voornamelijk vlak, en tekent zich af tegen de flank van de kloof, uitgegraven door de Cares-rivier. Het wandelpad voert je over idyllische bruggetjes, door uitgegraven tunnels en langs verlaten gebouwen. Een prachtige afsluiter van een geweldige ervaring!”


•    Route: van Caín tot Poncebos

 

•    Hoogtepunten: de Careskloof (inclusief vriendelijke geiten), Puente Bolín

 

•    Overnachting: hotels in Poncebos


© Flore van Genechten 



Musthaves voor je meerdaagse tocht

•    Wandelschoenen: Zonder goede wandelschoenen geraak je niet ver in deze bergen.

 

•    Wandelstokken: Essentieel voor de vele hoogtemeters van de Picos! Ze zorgen voor broodnodige steun en stabiliteit en helpen je knieën te ontzien bij het afdalen.

 

•    Slippers: Na de dagelijkse huttentocht met flink wat kilometers vragen je voeten voor wat ademruimte. Ook bij douches in de hutten zijn slippers handig.

 

•    Wandelkleding: Een short voor zonnige dagen, maar ook een warme trui of fleece voor de frissere avonden.

 

•    Oordopjes: Zodat je kan genieten van je welverdiende rust, ook al zijn er soms snurkers in de slaapzaal.

 

•    Zonnebescherming: Ook op bewolkte dagen zijn zonnecrème en een pet sterk aan te raden.

 

•    Regenjas: Laat je niet verassen door het wisselvallige Noord-Spaanse weer!  

 

•    Slaapzak en/of lakenzak: Voor een comfortabele en hygiënische nacht in de slaapzalen.

 

•    Cash geld: Niet in elke berghut kan je met een bankkaart betalen.

 

•    Snacks: Om een hongerklop te vermijden. De laatste inkopen kunnen gedaan worden langs de baan richting de Picos aan tankstations. In het gebergte kan je alleen in de refugio’s iets kopen, maar het aanbod is beperkt en aan de dure kant.



3D-voetanalyse: schoenen die als gegoten zitten

Wandelschoenen die je voeten precíes ondersteunen waar nodig: daarvan heb je jaren plezier. Laat je voeten digitaal opmeten tijdens een gratis 3D-voetmeting en voetanalyse.

Ontdek de 3D-voetanalyse

Laat je verder inspireren


Ontdek meer

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.