Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

©LUCID

Je voorbereiden op een trektocht in Schotland doe je zo

Je tent openritsen en een wilde koe spotten die staat te grazen in de ochtendmist. Urenlang wandelen zonder een mens tegen te komen. ’s Avonds pootjebaden in een loch (bij voorkeur zonder monster) om je vermoeide voeten te verkoelen. Het kan allemaal in Schotland. Van de Lowlands tot de Highlands en alles ertussenin: een trektocht door de Schotse natuur is heerlijk. Maar het is beslist geen walk in the park. Je bent dus maar beter goed voorbereid.


Mooi en meedogenloos

Schotland staat bekend als een land waar de vier seizoenen in één dag kunnen passeren. Van zonnig naar pijpenstelenregen in een oogwenk. En de wandelpaden zijn er vaak al even grillig als de natuur. Het is dus niet zeker het makkelijkste land om een trektocht door te maken, maar zonder twijfel wél een van de mooiste.

Een goede voorbereiding is alles. Onthoud zeker deze vijf tips:

1. Zorg voor waterdichte kleding

Less is more, zeker voor de rugzaktoerist. Maar er zijn grenzen. Niemand vindt het leuk om na een stortbui nog uren te moeten stappen met nat ondergoed en klotsende schoenen. Zeker in Schotland neem je dus best voldoende reservekleding mee. Een paar stevige wandelschoenen, een regenjas met kap of poncho en een waterafstotende rugzak zijn sowieso onmisbaar. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist en de afstand die je plant af te leggen kan je je kleding en materiaal aanpassen. Zo is in de winter een gewatteerde jas een aanrader, terwijl in de lente, zomer en herfst een lichtere versie kan volstaan.

 

Een handige tip is om te werken met laagjes. Zo kan je je outfit snel aanpassen wanneer het weer omslaat. Stop dus zowel shirts met korte als lange mouwen in je rugzak, die kan je makkelijk combineren. Neem ook zeker een legging mee voor onder je wandelbroek. Voor langere trips kies je best voor kledingstukken die je heel compact kan opvouwen.

 

Voor het materiaal dat in aanraking komt met de buitenlucht – denk: jas, schoenen en broek – zijn waterdicht en sneldrogend dé sleutelwoorden. Zo kan je snel weer door en lokt een onverwachte plensbui geen waterlanders uit.


2. Neem droge voeding mee

Hoe je dan wel ruimte (en geld) kan besparen? Door slim te eten! Zeker op de meer afgelegen routes kom je amper een mens tegen. Laat staan een eetkraam of restaurant. Zelf een portie typisch Schotse haggis klaarmaken, het is een optie. Maar het vraagt skills, veel tijd en de organen van een schaap. En daarvoor was nu eenmaal geen plek meer in je rugzak. Neem dus liever wat snel krachtvoer mee. Zo blijft er meer tijd over om jezelf in je – goed doorvoede - wangen te knijpen. Verbaasd door zo veel natuurpracht om je heen.

 

De gouden tip = tellen! Tel je calorieën en het gewicht van je eten. Neem zeker tijdens lange trips geen eten mee dat veel weegt zoals conservenblikken. Kies voor lichte verpakte maaltijden die je tijdens je trip op een vuurtje aanlengt met water.

 

Stevig doorwandelen kan je per dag zo’n 1.800 kilocalorieën extra kosten. Een volwassen persoon heeft sowieso dagelijks tussen 1.800 en 2.200 kilocalorieën nodig. Tel dus vooraf uit hoeveel kilocalorieën je per dag moet voorzien, afhankelijk van de grootte van het gezelschap en de zwaarte van je wandeltocht.


3. Bescherm je tegen muggen

Wie zegt dat kleine dingen geen verschil kunnen maken, heeft nog nooit met een mug in zijn tent geslapen. Het lachen met dit mopje zal je snel vergaan na een dag in het gezelschap van de typisch Schotse midges. Mini muggenf*ckers die niet houden van heet en droog weer (hoera voor de Schotse vochtigheid), maar wel van vers mensenbloed. Dus voor al wie de mug niet mag: vergeet zeker geen goeie portie insectenwerende producten, het liefst met deet.

Vooral in de zomer gaan de midges wild te keer. Om extra beschermd te zijn, kan je anti-insectenkledij dragen. Die is insectenwerend door de weefdichtheid van het textiel of doordat ze gemaakt is uit geïmpregneerde stof. Probeer sowieso uit de buurt te blijven van stilstaand water, want dat is de favoriete verzamelplaats van de kleine zoemers.


4. Drinkfles of drinksysteem

Eerst water en de rest – een goeie Schotse whisky in een bar aan het einde van de reis om nog even na te genieten misschien? - komt later. Want geeft toe, er is toch niks zo lekker tijdens een zweterige tocht als een goeie scheut fris water. Drinkfles leeg? Gewoon bijvullen in een rivier of meer. Wel even filteren voor je ervan drinkt of de rivier is misschien snel niet meer het enige dat stroomt.

 

Drinkflessen van aluminium en roestvrij staal houden je drank langer fris dan exemplaren uit (gerecycleerd) plastic. Dit kan dus handig zijn wanneer je in de zomer gaat trekken. Ga je de hele reis lang wildkamperen? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een drinkfles met ingebouwd filtersysteem. Dat is makkelijk en snel in gebruik en je kan de filters vervangen. Het nadeel is dat de hoeveelheid water die je filtert natuurlijk beperkt is. Zeker tijdens langere tochten of met grotere groepen kan je in dat geval ook opteren voor een apart drinksysteem.


5. You’re a survivor!

Benieuwd naar hoeveel procent Indiana Jones je in je hebt? Laat Schotland de ideale plek zijn om dat te ontdekken. Een beetje survivalskills komen tijdens een trektocht immers altijd van pas.

 

Wildkamperen is vrijwel overal in Schotland toegelaten en – uitgezonderd in natuurreservaten – mag je de planten en bessen nuttigen die je onderweg tegenkomt. Zorg er wel voor dat je weet wat je eet. En let op met paddenstoelen.


Vijf wonderlijke wandelroutes in Schotland

Je bent goed voorbereid en je trekrugzak staat al klaar aan de deur! Maar Schotland is natuurlijk een groot land, dus je maakt vooraf best de keuze welke wandelroute je wilt volgen. Wij schotelen je alvast vijf prachtige keuzes voor!

1. The Southern Upland Way

© Scotland’s Great Trails in Dumfries & Galloway

The Southern Upland Way werd in 1984 erkend als eerste officiële coast-to-coast wandelroute van Schotland. Bijna veertig jaar later is ze voor veel wandelaars nog steeds onbekend. En daar heeft de hoge moeilijkheidsgraad van de route veel mee te maken. Ze wordt immers bestempeld als een van de meest uitdagende trektochten van Scotland’s Great Trails. Wie erin slaagt om de hele route af te werken, wandelt in twaalf tot zestien dagen liefst 344 kilometer van west naar oost. Je kan er ook voor kiezen om slechts een deel van de route te stappen.

 

Hoogtepunten onderweg zijn onder meer Wanlockhead (het hoogste dorp in Schotland, op 410 meter hoogte), Abbotsford House (het huis van schrijver Sir Walter Scott) en Three Brethren (drie grafmonumenten uit de 16de eeuw).

  • Afstand: 344 km
  • Geschatte tijd: 12-16 dagen
  • Hoogtemeters: 7.775
  • Moeilijkheidsgraad: zwaar
  • Startpunt: Porthpatrick
  • Eindpunt: Cocksburnpath
  • Overnachten: onderweg zijn er heel pittoreske plaatsen om te overnachten.

2. The Cateran Trail

© Scotland’s Great Trails

Tijdens het bewandelen van The Cateran Trail herontdek je oude routes die in de 17de eeuw gebruikt werden door veedieven of caterans, vandaar de naam van de route.

 

De wandelroute ligt in het hart van Schotland en loopt in een lus. In principe kan je dus starten waar je wil. De meeste wandelaars beginnen in Blairgowrie en wandelen van daaruit ongeveer vijf dagen met de klok mee of tegen de klok in tot ze opnieuw aan hun beginpunt arriveren.

  • Afstand: 103 km
  • Geschatte tijd: 5 dagen
  • Hoogtemeters: 2.470
  • Moeilijkheidsgraad: licht/middelzwaar
  • Start- en eindpunt (optioneel): Blairgowrie
  • Overnachten: er zijn meerdere campings langs de route, je passeert ook verschillende dorpen met een groot aanbod aan B&B’s, guesthouses en hotels.

Er is ook de Cateran Mini Trail, een verkorte wandelroute van 32 kilometer, af te leggen in twee of drie dagen.


3. The Clyde Walkway

© Wikiloc

De Clyde Walkway loopt van Glasgow, de grootste stad van Schotland, naar New Lanark, een site die door Unesco bekroond werd tot Werelderfgoed. Dat heeft ze onder meer te danken aan de spectaculaire watervallen die het gebied rijk is.

 

In Glasgow start de wandeling je langs West End, de plek waar de rivieren Clyde en Kevin samenkomen. Je passeert industrieel gebied en historische gebouwen. Verderop volg je het verloop van rivier Clyde om twee tot drie dagen later te eindigen in New Lanark.

  • Afstand: 64 km
  • Geschatte tijd: 2-3 dagen
  • Hoogtemeters: 720
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
  • Beginpunt: Patrick, Glasgow’s West End
  • Eindpunt: New Lanark
  • Overnachten: onderweg zijn er geen campings. In de drukkere gebieden als Strathclyde Country Park en New Lanark zijn er wel hotels.

4. Great Glen Way

© Scotland’s Great Trails

Tussen Fort William en Inverness ligt de Great Glen Way, een route die rond de grootste vallei van Schotland loopt. Je wandelt deze trail best van zuidwest naar noordoost, dan hoef je niet tegen de wind in te stappen. Onderweg passeer je onder meer drie grote lochs: Locy, Ois en… Ness. Je weet wel, dat meer met het monster.

 

De Great Glen Way loopt langs meerdere dorpen. Dat maakt het makkelijk om slaap- en eetgelegenheden te vinden. Mooie uitzichten, uitdagende stukken, makkelijkere paden, historische sites, deze route heeft het allemaal. Dat maakt dat het een heel populaire trail is. Niet alleen bij wandelaars, ook bij fietsers. Voor wie zich graag op het water verplaatst is er zelfs de Great Glen Canoe Trail.

  • Afstand: 125 km
  • Geschatte tijd: 5 - 7 dagen
  • Hoogtemeters: 35
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
  • Beginpunt: Fort William
  • Eindpunt: Inverness
  • Overnachten: er is een ruime keuze aan accommodatie langs de route

5. Arran Coastal Way

Een eiland rond, tegen wijzerzin in. Want zo heb je de mooiste zeezichten. Dat is de Arran Coastal Way. Alleen te bereiken via ferry vanaf het vasteland. The Isle of Arran wordt omschreven als ‘Schotland in miniatuur’. Op het eiland vind je de typische Schotse landschappen, cultuur en wilde dieren op een kleine oppervlakte.

 

Van otters tot dolfijnen: met een streepje geluk aan je zijde kan je ze vanop dit eiland spotten. Door de glibberige stukken en rotsachtige passages, is het makkelijk om de route te onderschatten. De minder getrainde wandelaar kan stukken van de trail combineren met een ontspannende vakantie op het eiland, dat bekendstaat als erg gastvrij. Genieten dus, van zee en strand. En de zon? Dat valt af te wachten. Het blijft Schotland natuurlijk.

  • Afstand: 107 km
  • Geschatte tijd: 6-8 dagen
  • Hoogtemeters: 390
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar tot zwaar
  • Begin- en eindpunt: Brodick
  • Overnachten: het eiland Arran is in trek bij toeristen en heeft een heel uitgebreid aanbod aan overnachtingsmogelijkheden.

Goed voorbereid op pad!

Schotland is een uitgestrekt land. Stippel vooraf dus niet alleen je wandelroute uit, maar ook de manier waarop je het vertrekpunt van die route kan bereiken. Er zijn treinverbindingen naar de alle grote steden van Schotland, net als naar heel wat kleinere regio’s. Daarnaast zijn er ook talloze buslijnen. Het loont de moeite om vooraf te bekijken of je gebruik kan maken van een korting wanneer je een bus-of treinticket boekt.

 

Wat met de Brexit?

Dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, heeft ook gevolgen voor wie vanuit België naar Schotland wil reizen. Blijf je minder dan 6 maanden in het land, dan heb je als EU-burger geen visum nodig, wel een geldig paspoort.

 

Vanuit België kan je naar Schotland reizen met het vliegtuig of de trein. Zowel vanuit Zaventem als vanuit Charleroi-Zuid zijn er rechtstreekse vluchten naar Edinburgh. Vanuit Brussel kan je de Eurostar nemen naar Londen. Van daaruit kan je doorreizen naar verschillende bestemmingen in Schotland.

 

Wildkamperen is bijna overal in Schotland toegelaten. Heb je daar geen zin in of wil je je reis wat luxueuzer aanvatten of afsluiten, dan kan je gebruikmaken van talloze verblijfsopties. Van campings, guesthouses en hostels tot hotel-restaurants. Er zijn bovendien heel wat accommodaties die zich specifiek richten op wandelaars.

Wandelen in het spoor van Jack Wolfskin

©LUCID

Wandelen onder begeleiding langs een unieke trail?  Dat kan op het Wolftrail van Jack Wolfskin. Een gids neemt je zes dagen lang mee door de Schotse Highlands. In kleine groepjes van 4 tot 6 personen stap je van Inverness door het afgelegen noordwesten van Schotland naar Lochinver. Het wordt een tocht zoals je er nog nooit eentje maakte.

 

Je verblijf, transfers, eten, bagagetransport: Jack Wolfskin regelt alles. Zodat jij vooral kan genieten. Van het avontuur, de uitdaging, het gezelschap en bovenal: de betovering van moeder natuur.

 

Jack Wolfskin bestaat dit jaar 40 jaar. Goed voor vier decennia ‘marked by the wilderness’. Een ronde mijlpaal die het merk graag wil vieren. Met de beste producten voor een perfecte trekking én met de Wolftrail, een onvergetelijke ervaring voor iedereen die eraan deelneemt.

  • Aantal kilometers: 84
  • Aantal dagen stappen: 6
  • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
  • Beginpunt: Inverness
  • Eindpunt: Lochinver

Jack Wolfskin Pack & Go

Het weer in Schotland is wisselvallig en dat betekent voortdurend jas aan en uit! Maar met de Jack Wolfskin regenjas JWP Shell Pack And Go! Hoef je je jas niet voortdurend weg te stoppen in je trekrugzak. Schijnt de zon? Dan plooi je de jas op en stopt hem weg in een van de twee heupzakken. Daarna draag je hem als ultra hippe hipbag.

 

Klaar om Schotland te ontdekken? Dat doe je het beste met materiaal van Jack Wolfskin!

Laat je verder inspireren

Krijg je maar geen genoeg van lange wandelingen? We kunnen je geen ongelijk geven! Daarom lijsten we de mooiste langeafstandspaden van Europa op.


Outdoorkledij krijgt het onderweg soms hard te verduren. Zo maak je je buitenoutfit schoon zonder onze mooie natuur te vervuilen.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.