Unfortunately, our servers were unable to process your request in a timely fashion, please try again later.
Vandaag reizen we steevast met onze vertrouwde elektronica.
Een zonnepaneel of solar charger zorgt voor juice voor wie off the grid reist.
Zonneladers of solar chargers zijn powerbanks met een accu die hun energie niet alleen van het net kunnen halen, maar ook van de zon. Een geïntegreerd zonnepaneel aan de bovenzijde laadt de powerbank op. Zo kan jij die weer gebruiken om je electronica een energieboost te geven.
De zonneladers van Xtorm bijvoorbeeld, zijn echte krachtpatsers. Ze zijn waterbestendig, licht qua gewicht en beschikken over meerdere USB-aansluitingen. Sommige kan je ook gebruiken als extra krachtige zaklamp. En ze zijn schokbestendig dankzij hun rubberen jasje. Wist je dat de efficiënte SunPower-zonnecellen die je in hun producten terugvindt, zelfs werken op een bewolkte dag? Kortom, de perfecte zonneladers voor al je reizen en avonturen. Ook ideaal om thuis te gebruiken.
Let bij het aanschaffen van een powerbank zeker op de benodigde capaciteit (mAh) en de output of het vermogen (W) van de powerbank. Voor welk apparaat wil je het gebruiken en hoeveel producten wil je tegelijk opladen? Deze richtlijn is handig:
• smartphone: vanaf 3.350 mAh
• e-reader: vanaf 5.000 mAh
• tablet: vanaf 10.000 mAh
• laptop: vanaf 40.000 mAh
Voor wie helemaal afhankelijk wil zijn van het lichtnet, zijn uitvouwbare zonnepanelen een uitkomst. Ze hebben een groter oppervlak, waardoor ze meer zonnestraling kunnen capteren en omzetten in energie. Afhankelijk van het vermogen kan je er rechtstreeks je laptop, smartphone of andere apparaten op aansluiten. Maar je kan ze natuurlijk ook gebruiken om je powerbank op te laden. Win-win!
Hang het zonnepaneel aan je rugzak terwijl je wandelt, bevestig het aan je tent of je fietstas of stel het op op een zonnige plek op de camping. Sunny vibes gegarandeerd! Weet wel dat een zonnepaneel minder goed tot niet werkt bij bewolkt weer of regenweer, aangezien er dan minder of geen zonnestralen het paneel kunnen bereiken.
Als je wil weten hoeveel keer je jouw apparaat met een bepaalde powerbank kan opladen, deel dan het vermogen van de powerbank door het vermogen van je apparaat. Met een exemplaar van 10.000 mAh kan je ongeveer vier keer een standaard smartphone van energie voorzien.
+ compact en draagbaar
+ op te laden via netstroom of met zonne-energie
+ snelle laadtechnologie
+ meestal met geïntegreerde zaklamp
+ kan tegen een stootje
+ compacte modellen zijn goedkoper dan zonnepanelen
- volledig opladen van de powerbank duurt lang
+ lichtgewicht
+ geen elektrische aansluiting nodig
+ twee tot drie apparaten tegelijk opladen
+ gemakkelijk te bevestigen
- volumineus en kwetsbaar
- capaciteit hangt af van beschikbaar zonlicht
- kan geen energie opslaan
- duurder dan compacte solar powerbanks
Zoek je een powerbank met een grote capaciteit waarmee je verschillende apparaten tegelijk van stroom kan voorzien? Dan is een powerstation je ding. Zeker als je off the grid gaat, kan zo’n kleine krachtpatser je elektronica de nodige elektriciteit leveren. Het powerstation zelf tank je vol via een stopcontact, een USB-C PD-lader of een 12 V-autostekker. Het is ook vaak mogelijk om er een zonnepaneel op aan te sluiten.