Na urenlang staan dromen voor die grote wereldkaart, is de kogel door de kerk. Je hebt eindelijk voldoende budget en verlofdagen opgespaard om die langverwachte trip rond de wereld te maken. Right on! Maar hoe pak je de planning van die droomreis nu precies aan? Trek je op eigen houtje de wereld in of boek je een georganiseerde reis? Wij helpen je op weg naar het avontuur van je leven!
Eerst en vooral geldt – zoals bij veel levensbelangrijke keuzes – de gouden regel: ken jezelf. Ben je iemand die zich super comfortabel voelt bij onverwachte wendingen en spontane uitstapjes, zonder vooraf te weten wat er precies op je af zal komen? Dan kan je bij wijze van spreken geblinddoekt met een dartpijltje naar die wereldkaart mikken en het toeval laten beslissen waar je heen trekt. Hou je daarentegen van structuur, voorspelbaarheid en een strakke planning, zodat je goed voorbereid aan een welomlijnd avontuur kan beginnen? Dan stippel je beter op voorhand een reisplan uit, zodat je met een gerust(er) gemoed de wijde wereld intrekt.
Misschien vind je dit het ideale moment om eens buiten je comfortzone te treden (en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen), maar hou toch ook altijd wat rekening met je eigen karakter en je reisvoorkeuren. Zo zal je onderweg minder tegen muren oplopen en is de kans groter dat jouw wereldreis een positieve, memorabele ervaring wordt. Ben je niet het type dat onbezorgd de nacht doorbrengt naast een lokale dronkaard op een bankje in een groezelig busstation, omdat je het – YOLO enzo – vertikte om vooraf de busuren even op te zoeken? Dan heb je achteraf misschien wel een straf verhaal om te vertellen, maar op het moment zelf zal je er weinig plezier aan beleven. Kortom, respecteer je persoonlijke grenzen, maar wees ook flexibel als er een mooie opportuniteit op je pad komt!
Psst: wist je dat je bij A.S.Adventure een heel ruim aanbod van reisgidsen en -kaarten vindt? Ideaal om je volgende reis mee te kiezen!
Misschien maakt het voor jou niet zoveel uit wat voor weer het ter plaatse is, maar het is toch mooi meegenomen als je niet maandenlang van regenseizoen naar regenseizoen – lees: van de regen in de drop – trekt. Bekijk dus zeker ook de meest ideale reisperiodes voor de landen die je wil bezoeken. Dit kan een geweldig hulpmiddel zijn om de timing en het begin- en eindpunt van je reis te bepalen. Elke regio heeft zo z’n eigen hoog- en laagseizoen, maar ook lokale festiviteiten, wat uiteraard een invloed heeft op het aantal toeristen én de prijzen voor accommodatie en transport.
In je voorbereiding is het misschien verleidelijk om zoveel plaatsen van je bucketlist in je reisplan te proppen. Maar vergeet niet dat iets ervaren heel anders is dan een vinkje op je te zetten. Volgens de principes van de slow travel neem je overal écht de tijd. Om te genieten van de omgeving, of om verloren te lopen, om nieuwe mensen te leren kennen, en om je te brengen op plekken waarvan je van tevoren niet wist dat je er terecht zou komen.
Een wereldreis is per definitie een reis die je in allerlei landen en continenten over de hele aardbol brengt. Dat wil zeggen dat je behoorlijk wat kilometers zal afleggen … Wanneer je ijverig vlaggetjes begint te prikken op je wereldkaart, zal je al snel een logische route voor je zien om al die plekken met elkaar te verbinden. Het is te zeggen: een theoretische logische route. Want hoe jouw reisweg er op papier uitziet, kan fameus afwijken van de realiteit. Alles hangt af van het transportmiddel dat je kiest om die bestemmingen te bereiken. Heb je je traject al in je hoofd? Kijk dan ook eens naar Rome2Rio, dat is een website die voor jou oplijst welke opties je hebt om van A naar B te geraken. Je vindt er mogelijke combinaties (bijvoorbeeld: “eerst met de trein, dan de bus en dan nog een stukje vliegen”) die voor jou handig kunnen zijn, en zelfs de kosten voor elke optie.
Wanneer boek je je vliegtickets?
Boek je je vliegtickets best maanden op voorhand of wacht je beter op last-minute opties? Dit hangt een beetje af van je eigen voorkeuren (zie: First things first: ken jezelf), maar wil je zeker zijn van een zitje op de dag van jouw keuze, dan wacht je beter niet te lang. Zeker als je tijdig moet arriveren om een aansluiting te halen! Tot acht weken op voorhand is dan een goede richtlijn.
Er bestaan allerlei trucjes en tools om te bepalen wat het voordeligste moment is om te boeken. Via websites zoals Google Flights , CheapTickets, Momondo of Skyscanner kan je een notificatie krijgen wanneer de prijs van je ticket naar keuze verandert, zodat je het meest interessante moment kan afwachten. Meer weten over het financiële plaatje van je wereldreis? Lees dan zeker ons artikel over hoeveel een wereldreis kost.
Bekijk vooraf ook even of het misschien interessant is om een Round The World-ticket aan te schaffen. Dit komt vaak voordeliger uit dan wanneer je losse vliegtickets koopt, want je betaalt vooraf een vaste prijs. Je mag dan gebruik maken van verschillende vluchten van enkele samenwerkende vliegmaatschappijen, binnen een bepaalde periode (meestal 1 jaar) en met een maximum aantal stops of kilometers. Er bestaan verschillende types Round The World-tickets, dus zoek vooraf goed uit welk pakket het beste past bij jouw reisvoorkeuren.
Wist je trouwens dat er heel wat prachtige meerdaagse treintrajecten bestaan? De treinrit is dan echt onderdeel van je reiservaring: je ziet landschappen zoals je ze nooit zou zien vanuit het vliegtuig, je kan af en toe eens uitstappen aan een station om een frisse neus te halen en de lokale sfeer op te snuiven én je kan ’s nachts gewoon slapen terwijl de trein gezellig verder dendert. Bovendien scoort zo’n treinreis veel beter op de duurzaamheidsmeter dan de ene na de andere korte- of langeafstandsvlucht.
Om een iets minder grotere afstand te overbruggen, kan je ook voor de bus opteren. In veel landen is dit een heel goedkoop transportmiddel waar ook de plaatselijke bevolking regelmatig gebruik van maakt. Zo dompel je je meteen helemaal onder in de couleur locale! Hou er wel rekening mee dat het zitcomfort soms te wensen overlaat, bijvoorbeeld wanneer je een bus moet delen met een heleboel andere mensen inclusief bagage – waaronder soms ook levende dieren. En afhankelijk van het verkeer en andere externe factoren kan er soms best wat vertraging zitten op de reistijden … Maar dat maakt allemaal deel uit van het avontuur, nietwaar?
Blijf je binnen Europa? Dan kan je in dit artikel over treinreizen heel wat inspiratie vinden voor je avontuur op het spoor.
Wil je op reis met een huurauto, kijk dan ook goed na wat er allemaal zit inbegrepen in de bijbehorende verzekering, voor het geval je onderweg met panne of een ongeval te maken krijgt. En vergelijk telkens goed tussen de verschillende beschikbare verhuurbedrijven. Kies een type en formaat van auto dat past bij je type reis. Ben je van plan op zandweggetjes en grindwegen te offroaden, dan zal een Fiat 500 je niet ver brengen. Maak je echter een roadtrip langs spiegelgladde asfaltlinten, dan heb je uiteraard geen 4x4 nodig. Hoe langer op voorhand je een huurauto boekt, hoe meer keuze aan verschillende modellen je zal hebben.
Je moet op voorhand aangeven op welke datum je de wagen weer zal binnenbrengen. Plan je route dus realistisch, zodat je niet aan het einde van je rit nog volop plankgas moet geven om de inleverdatum te halen. Wil je jouw huurauto op een andere plaats weer afleveren dan waar je hem hebt opgepikt? Weet dan dat dit je meer zal kosten dan voor een round trip.
Verder heb je ook dezelfde papieren nodig als wanneer je met een gewone auto van land naar land rijdt: rijbewijs (eventueel internationaal), kentekenbewijs, groene kaart … En je hebt ook maar beter wat basiskennis automechanica op zak, voor het geval je trouwe camper het laat afweten in the middle of nowhere. Kleine weggetjes en smalle baantjes zijn met zo’n gevaarte trouwens geen slim idee, dus hou hier rekening mee wanneer je je route uitstippelt.
Als je budget het toelaat, kan je voor een heuse wereldcruise gaan, waarbij je op enkele maanden rond de halve aardbol vaart en meer dan 100 bestemmingen aandoet. Mag het wat minder luxe? Dan kan je ook met een vrachtschip de oceaan oversteken: véél goedkoper, maar ook wat minder comfortabel. Je eet mee met de bemanning en vaak wordt er ook van je verwacht dat je de handen uit de mouwen steekt aan dek. Qua ‘slow travel’-gehalte kan deze vorm van reizen wel tellen! Maar meevaren met een schip is geen beslissing die je van vandaag op morgen eventjes maakt. Op een containerschip zijn de plaatsen voor niet-bemanningsleden zeer beperkt, dus moet je er tijdig bij zijn om een plekje te reserveren. Goed plannen is dus de boodschap!
Ga je enkele maanden op wereldreis, dan breek je maar beter je spaarvarkentje open. Met deze tips haal je meer uit je reisbudget.
Perfect backpacken begint bij de perfecte backpack. We helpen jou kiezen voor de rugzak die bij jou past.