Bretagne is een stukje Frankrijk vol contrasten. Dat merk je op je bord, waar zoute lekkernijen uit de zee en zoet gebak uit de lokale boulangerie om je aandacht vechten. Maar ook aan de rollende golven, ruige kliffen en het onvoorspelbare weer. De Bretoenen zelf laten het niet aan hun hart komen en zijn trots op hun schiereiland. Voor wie van woeste natuur, dolfijnen, leuke activiteiten op kindermaat én lekker (en) veel eten houdt, is Bretagne de ideale bestemming voor een actief familieweekend of een langere vakantie met de kids.
Bretagne in het kort
• Hoofdstad: Rennes
• Inwoners: 3,3 miljoen
• Officiële taal: Frans
• Munteenheid: euro
• Beste reisperiode: van april tot oktober (tijdens de nazomer zijn de kleuren het allermooist!)
• Zeker proeven: kouignamann, een zoete laagjescake met veel boter
• Zeker doen: fietsen (Bretagne moet je op je gemak ontdekken) en wandelen (langs de Sentier des Douaniers: 2.000 km)
© Lucid
Wie naar Bretagne gaat, verheugt zich maanden op voorhand al op torens fruits de mer en oesters uit het vuistje langs de vloedlijn of in de haven. Maar ook zoetekauwen en kids voor wie eten uit de zee toch nog wat te avontuurlijk is, komen op het Franse schiereiland niets tekort. Op naar de oesterbank of de chocolaterie!
Vandaag is Cancale de zelfverklaarde wereldhoofdstad van de oester, maar ooit was de delicatesse hier helemaal uitgeput. Boeren strooiden de kalkhoudende schelpen gretig uit om de zuurtegraad van hun akkers onder controle te houden, tot ze helemaal op waren. Op bevel van Napoleon zelf werd de oester vanuit Portugal terug naar Bretagne gebracht. Gelukkig maar, want vandaag is de oesterkweek hier niet meer weg te denken.
Naast het zilte van oesters en ander lekkers uit de zee zijn Bretoenen ook verzot op zoet. De twee favoriete smaken komen samen in de alomtegenwoordige caramel au beurre salé, familiaal verkozen tot beste topping op een verse pannenkoek, maar in Bretagne goed bij alles. Vergeet in Bretagne overigens nooit te verduidelijken of je een zoete of zoute pannenkoek wilt, want beide zijn mogelijk!
In het westen van het eiland in het stadje Morlaix is chocolaterie Grain de Sail een bezoekje waard. De kinderen kunnen zich vermaken in het labo, waar ze hun eigen chocoladereep maken. Chocolade- en geschiedenisliefhebbers kunnen zich verdiepen in de geschiedenis van het bedrijf, dat vastberaden is om koffie en chocolade te produceren op een duurzame manier dankzij ‘s werelds eerste cargozeilschip. Tijdens de heenreis over de Atlantische Oceaan zit het laadruim vol Franse wijn die wordt verkocht in New York. Tijdens de terugreis bestaat de vracht uit koffie- en cacaobonen.
© Lucid
Wie zijn honger naar avontuur en natuurpracht wil stillen, komt te voet, met de fiets, met de boot of zelfs met een strandzeilwagentje een heel eind in Bretagne.
Kinderen mogen dan verzot zijn op dolfijnen, ook volwassenen blijven niet onberoerd door dit lieflijke natuurwonder dat opspringt tussen de golven. De legendarische Mont-Saint-Michel vormt het perfecte decor voor een middagje dolfijnen spotten. In het water rond het eiland hangt een school dolfijnen rond, die ook het studieobject vormt voor AL LARK, een vereniging die lokaal wetenschappelijk onderzoek verricht, dierenpopulaties monitort en mensen enthousiast maakt voor alle natuurpracht. Als je een middagje gaat varen met oprichter en marien bioloog Gaël Gauthier krijg je bovenop een update van je dolfijnkennis een hoop cijfers en weetjes over de baai.
Indrukwekkend weetje: Mont-Saint-Michel is de plek met de grootste getijden in Europa. Bij vloed komt het zeewater met zo’n 6 kilometer per minuut de baai in gestroomd en dat tot veertien kilometer ver. Een beetje hoofdrekenwerk en je weet dat je op een klein kwartier dus diep in de penarie en in het drijfzand kunt zitten.
Langs zowat de hele kustlijn kronkelt de GR34. Het oude douanierspad werd in 2018 verkozen tot favoriete langeafstandswandeling in Frankrijk. Volg je de GR34 tussen Saint-Briac-Sur-Mer en Saint-Lunaire, aan de Côte d’Émeraude (Smaragdkust), dan kom je langs alle regionale smaakmakers. Saint-Briac-Sur-Mer is picture-perfect pittoresk, met vissershuisjes en villa’s uit de belle époque, een afgeschermde baai vol zeilbootjes en een oud fort. Achteraan maakt een negentiende-eeuws kasteel het plaatje af. In het Château du Nessay kun je overnachten, relaxen in de spa of genieten van een hapje met zicht op zee.
Praktisch
Reizen naar Bretagne doe je met de auto, de trein of het vliegtuig. Met de auto kun je kiezen tussen de Autoroute des Estuaires (via Amiens en Caen) en de Autoroute Océane (via Parijs). In Bretagne zelf zijn alle wegen tolvrij.
Kies je voor de trein, dan rijdt er eenmaal daags een TGV rechtstreeks van Brussel-Zuid naar Rennes (4u25). Of je neemt de Thalys naar Parijs (1u22), waar je overstapt op een HST met verschillende stops in Bretagne. Op anderhalf uur reis je van Parijs naar Rennes. Op 3,5 uur reis je naar Quimper of Brest.
Wil je vliegen, houd dan rekening met een tussenstop in Amsterdam en/of Parijs.
Aan de Côtes-d’Armor steek je met de ferry vanuit Ploubalzenec het water over naar Île de Bréhat. Op een kwartier sta je op het autoloze bloemeneiland, perfect voor een daguitstap met de familie. Het eiland is niet groot - 3,5 km van punt naar punt, met maar een vierhondertal vaste bewoners - en daardoor goed te doen te voet of met de fiets. Er is een oud fort, een vuurtoren en een pittoreske kapel. Maar Bréhat staat vooral bekend als een bloemenparadijs vol texturen, kleuren en geuren.
Hoe verder je de westelijke punt van Bretagne in rijdt richting Brest, hoe meer Bretoense tongbrekers je op de wegwijzers en op de naambordjes van winkels en horeca ziet. Het illustreert de traditionele scheidingslijn tussen de Keltische geschiedenis aan deze zijde van het schiereiland en de Gallo-Romeinse erfenis aan de noordkant. De historische Keltische kant zorgt voor een wat Engelse sfeer: de prehistorische site met menhirs en dolmen rond Carnac wordt vaak in één adem genoemd met Stonehenge.
Een eindje verderop in Plouescat vind je niet alleen graniet in allerlei bijzondere vormen, maar ook kilometers duinen. In 1830 vatte een man het plan op om land terug te winnen van de zee. Het resultaat: een uitgestrekte zandvlakte die ideaal is voor strandzeilen. Voor families zijn ook de Dunes de Keremma en hun ontdekkingsactiviteiten op kindermaat een aanrader. En midden in de zomer, als extreem laagtij ervoor zorgt dat het zand twee dagen niet overstroomt, kun je een traditionele paardenrace met bijbehorend feest bijwonen. Een reden om zeker af te zakken naar Bretagne, net als voor de zeevruchten en de caramel au beurre salé. Alors on danse!
Naast Bretagne trokken we voor A.S.Magazine 59 ook naar Albanië om rivieren proper te maken en dompelden we ons onder in de natuurpracht van Slovenië. Nieuwsgierig? Ontdek het hier!
Ben jij helemaal klaar om op vakantie te vertrekken nu? Check dan hier hoe je best je reistas of koffer inpakt. Ready, set, go!