Biologieprofessor Luc Brendonck van de KU Leuven legt uit: “Bedwantsen, ook bekend als bedluizen of bed bugs, zijn kleine platte insecten van ongeveer een halve centimeter groot. In tegenstelling tot hun angstaanjagende reputatie verspreiden ze geen ziektes”.
“Bedwantsen zijn lafaards, ze zijn lichtschuw en komen enkel in het donker tevoorschijn. Ze verbergen zich in spleten en kieren, onder behangpapier, in de naden van de matras… Ze voeden zich met bloed door in je huid te bijten. Hun beten kunnen jeuk en roodheid veroorzaken. Word je ’s ochtends wakker met kleine bloedplekjes op je laken of met bultjes - die op muggenbeten lijken - op je lichaam? Dan heb je wellicht met bedwantsen te maken.
Professor Brendonck benadrukt: “Hoewel mensen een afkeer hebben van bedwantsen, zijn deze wezens vooral storend, maar niet gevaarlijk. Tijdens mijn lessen zet ik wel eens de afbeeldingen van een krokodil, een slang en een mug naast elkaar, en dan stel ik aan mijn studenten de vraag: wie is de grootste doder? Het correcte antwoord luidt: de mug, omdat die door het verspreiden van ziektes als malaria en gele koorts de hoogste dodentol eist. Muggen zijn naar gezondheid toe dus een grotere bedreiging dan de bedwants - de bedwants is enkel vervelend.”
“Bedwantsen zijn geen nieuwe hype, maar eerder een oud probleem dat weer de kop opsteekt. Ze zijn niet gevaarlijk, maar de angst voor bloedzuigende organismen zit diep in ons collectieve geheugen. Mensen hebben een afschuw van alles wat prikt en bloed zuigt – denk maar aan vlooien, muggen of teken, die wél ziektes verspreiden.”
“Lang geleden leefden ze vooral in Azië, maar de bedwants wordt al eeuwen door de mens verspreid. Ze reist de wereld rond, liftend met de mens mee. Bedwantsen zijn daardoor wereldwijd te vinden en gedijen het best in warme en vochtige omgevingen. Vaak zitten ze in grotere steden, waar veel mensen en dus veel bloed (hun voedsel) te vinden is. Hygiëne speelt geen rol bij hun aanwezigheid: ze komen zowel in luxehotels als hostels voor.”
Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor bedwantsen op vakantie. Professor Brendonck deelt enkele handige tips om aangename ontmoetingen te vermijden:
• Check de reviews van je verblijfplaats. Werden er bedwantsen gesignaleerd? Kies dan een andere slaapplek.
• Inspecteer bij aankomst je kamer grondig: vooral het bed en de lakens. Zet intussen je koffers in de badkamer neer. Zijn er kleine bloedvlekjes op de lakens aanwezig? Of zie je kleine zwarte puntjes (uitwerpselen) aan de randen van het bed en in de naden?
• Gebruik je neus: Bedwantsen verspreiden vaak een zoet, amandelachtig aroma. Maar omdat het aantal bedwantsen niet altijd groot is, is deze methode niet altijd betrouwbaar.
• Hang kleding op in de kast en vermijd contact met de vloer. Leg je spullen nooit op het tapijt.
• Schuif je koffer niet onder je bed: zet ‘m in het bagagerek of bovenop een kast. Vermijd contact met de muur want bedwantsen kruipen ook verticaal.
• Licht het hotelpersoneel in zodra je bedwantsen spot: vraag een andere kamer.
“Bedwantsen brengen geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, maar zijn wel hinderlijk. Hun beten kunnen roodheid en jeuk veroorzaken. Heb je beten – vooral op je benen – die lijken op een mini-vulkaan met een putje erin? Dan is de kans groot dat het een bedwants was. Bedwantsenbeten verdwijnen meestal vanzelf.”
Professor Brendonck geeft tips om de klachten te verzachten:
• Gebruik een zalf tegen de jeuk.
• Vermijd krabben om littekens en infecties te voorkomen.
• Bij allergische reacties, raadpleeg een arts.
“Na een mogelijke confrontatie met bedwantsen op vakantie is het cruciaal om te voorkomen dat ze je thuis achtervolgen. Je kan verschillende preventieve maatregelen nemen.”
• Was ter plekke al je kleding op 60 graden.
• Geef je koffer een stoombehandeling (45+ graden) of zet hem buiten in de vrieskou.
• Vriest het? Zet je koffer buiten zodat de beestjes doodvriezen.
• Plaats je koffer in de badkuip en schud je kleding uit.
• Pak je koffer niet uit in de buurt van je bed.
• Was al je bagage op 60 graden.
Tref je toch bedwantsen in huis aan? Dan is het raadzaam om meteen een professional in te schakelen. Professor Brendonck waarschuwt tegen zelf behandelen: “Begin er zelf niet aan, want je loopt kans dat je jezelf of je huisdier vergiftigt met de gebruikte pesticiden. Ook je matras stofzuigen heeft weinig zin. Want zo belanden de eitjes in je stofzuiger en breng je de beestjes gewoon naar een andere plaats in huis. Reken dus altijd op deskundige begeleiding voor de bestrijding.”