Lange vlucht in het vizier? Om je reistijd in het vliegtuig zo aangenaam en comfortabel mogelijk door te komen, stop je maar beter de juiste spullen in je handbagage. Dankzij ons stappenplan vliegen de uren zo voorbij!
Een goede nachtrust op het vliegtuig begint al voordat je voet zet in de luchthaven. Deze tips vergroten je kans op een paar uurtjes ‘shut-eye’ tijdens de vlucht:
TIP: Wil je vermijden dat de security op de luchthaven je ingecheckte koffer openbreekt wanneer ze hem willen inspecteren, dan gebruik je best een TSA-slot – TSA staat voor Transport Security Administration – om je ruimbagage veilig af te sluiten. Deze hangslotjes kunnen zonder schade geopend worden door het veiligheidspersoneel … en door niemand anders.
Kies je voor een plekje aan het raam of ga je voor een ‘isle seat’? Ze hebben beiden hun troeven:
Het spreekt voor zich dat een zitje in het midden de minst wenselijke keuze is, tenzij je aan insomnia lijdt en sowieso geen oog dicht doet op het vliegtuig.
Strakke jeans mogen dan wel modieus zijn, in het vliegtuig zijn ze een absolute no go. Kies liever voor losse, comfortabele kledij die je makkelijk aan en uit kan trekken. Heb je onze activewear-collecties al ontdekt? Ideaal voor wie houdt van trendy, comfy kledij met een sportieve insteek … en ook perfect voor een lange vlucht! Met een paar compact opvouwbare pantoffels maak je je outfit helemaal af.
TIP: Voor je je beentjes kan losgooien op je verre bestemming, moet je eerst een hele tijd stilzitten. Dat is nefast voor de doorbloeding van je onderste ledematen: je voeten gaan opzwellen én de kans op een trombose neemt toe. Af en toe even rechtstaan kan helpen, maar ook compressiesokken zorgen voor stimulatie van de bloedsomloop.
Een vliegtuigcabine is niet zoals je slaapkamer. Eerst en vooral moet je ’m delen met een heleboel andere mensen én heerst er een heel andere routine dan bij jou thuis. Eten, slapen, babbelen, een film kijken … het gebeurt allemaal door elkaar heen, de hele vlucht lang. Zo kan je toch je eigen cocon een beetje inrichten:
TIP: Tijdens een lange vlucht zit je wel héél dicht bij je medepassagiers … Als iedereen een beetje rekening houdt met elkaar, overleef je die uurtjes op het vliegtuig wel. Instagram-account @passengershaming toont alvast hoe het niét moet.
De droge lucht in combinatie met het klassieke ‘vliegtuigeten’, dat propvol natrium zit voor een langere houdbaarheid, zorgt ervoor dat je lichaam snel gedehydrateerd raakt. Je kan wachten tot de steward langskomt met een piepklein bekertje water. Maar wij raden toch aan je eigen drinkfles mee aan boord te nemen, die je na de security check maar vóór het instappen nog even vult in de toiletruimte van de luchthaven.
TIP: Geen fan van de zoute, koolhydraatrijke maaltijden aan boord? Voorzie dan je eigen, gezonde snacks, zoals gedroogd fruit, een notenmix, een boterham met notenpasta of avocado. Ook een wat stevigere energiereep houdt je fit tussen de warme maaltijden door.
Mensen zijn gewoontedieren, zeker als het op slaap aankomt. Als we onze gekende rituelen van thuis uitvoeren, geven we ons lichaam het signaal dat het bedtijd is. Ook op het vliegtuig kan je die gewoontes behouden: neem je reistandenborstel met tandpasta mee naar het toilet en lees nog een halfuurtje in een spannend boek – of een inspirerende reisgids. Je zal zien, je ogen sluiten zich vanzelf!
TIP: Stop ook een hand- en gezichtscrème, vochtige doekjes, oogdruppels en lippenbalsem in je toilettasje. Zo heb je meteen je eigen mini-welness in je handbagage zitten. Ook deodorant staat garant voor een instant fris gevoel. Denk er wel aan: verpakkingen mogen maximaal 100 ml bevatten, met een totale toegelaten hoeveelheid van 1 liter.
Reis je naar een andere tijdzone? Dan is de kans groot dat je met een jetlag te maken krijgt.
Met deze tips kan je voorkomen dat je bioritme helemaal overhoop ligt bij aankomst of thuiskomst.