Met wildplukken verzamel je op alledaagse plekken eetbare planten, vruchten, knollen en noten. Je wandelt door de natuur alsof het een supermarkt is: langs elk bospad, in elke tuin en langs elke berm valt er wel iets lekkers te vinden. En zelfs tussen de stoeptegels van de stad!
Mag je zomaar bramen plukken of kastanjes rapen in het bos of langs de weg? Wat zijn de regels?
Volgens het bosdecreet mag je geen dingen meenemen uit het bos. Die regel bestaat om te vermijden dat bossen leeggeroofd worden. Maar voor individueel gebruik is de wetgeving soepeler. Dus zie je tijdens een boswandeling braambessen hangen, dan mag je er gerust een paar plukken. Al is het niet de bedoeling dat je doosjes vol bessen vult – daarop staan boetes.
Wat op de openbare weg staat is toegankelijk voor iedereen. Daar mag je naar hartenlust plukken. Als een struik of plant op privédomein staat, blijf je daar af.
“Ik ben heel slecht in moestuinieren”, bekent Martijn. “Toen in 2006 mijn dochters geboren werden, besloot ik mijn eigen voedsel te verbouwen. Ik begon vol goede moed met een moestuin, maar het bleek niets voor mij te zijn. Steeds opnieuw zaaien, wieden… en elk jaar terug van nul beginnen! Want eigenlijk eten we veel eenjarige planten, terwijl de natuur volstaat met meerjarige planten. Ik wilde duurzamer werken.”
“Een moestuin is niets voor mij. Ik wilde duurzamer werken. Dus legde ik een voedselbos aan.”
“Na wat research naar ‘forest gardening’ kocht ik een stuk bosgrond met weinig bomen. Daarop heb ik van alles aangeplant: notenbomen, fruitsoorten, bomen met eetbare bladeren, bessenstruiken, kruiden, meerjarige gewassen, bodembedekkers… in totaal meer dan 200 soorten. Zo ontstond mijn voedselbos. En door mijn ervaring en voortrekkersrol word ik zelf ‘de Voedselboss’ genoemd. Maar eigenlijk ben ik helemaal niet zo bazig hoor.”
“In het bos vind je ontzettend veel lekkers”, weet Martijn. “De kans is zelfs groot dat je eetbare planten in je tuin hebt staan.” Deze zeven smakelijke ingrediënten behoren tot zijn favoriete eetbare planten:
Regelmatig naar buiten gaan is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom graag op weg! Schrijf je gratis in voor 'Daily Dose of Nature' en stap 12 weken lang mee in kuur natuur. Je krijgt dan elke week een verse dosis motivatie én inspiratie.