“Wie spreekt over ‘een windstopper’, bedoelt meestal een winddichte jas of winddichte kleding. Vergelijk het met BIC: die merknaam is zo ingeburgerd dat hij als soortnaam voor balpennen gebruikt wordt. Dat is precies zo bij Windstopper®. Want Windstopper® is eigenlijk het windproof membraan van GOREWEAR. Vaak zeggen mensen ‘windstopper’ tegen een winddichte jas, terwijl die ook van een ander merk kan zijn.”
“Kijk naar Coca Cola en River Cola: dat zijn heel gelijkaardige drankjes, maar de ingrediënten verschillen. Een winddicht membraan van een ander merk dan GOREWEAR heeft ook als doel om de wind buiten te houden, maar de aanpak kan verschillen. Het ene membraan kan daardoor meer ademend zijn dan het andere.”
“Elk waterdicht membraan is ook winddicht, maar niet andersom.”
Frederic Lamberts
“Windstopper®, het geregistreerde membraan van GOREWEAR, is volledig winddicht, zeer ademend en waterbestendig. In het membraan zitten minuscule gaatjes met mini-tunneltjes. De wind ‘verdwaalt’ daarin en geraakt er niet doorheen. Zo blijft je lichaam beschermd.”
“De poriën van het winddichte membraan zijn iets groter dan die van een waterdicht membraan als Gore-Tex. Daardoor kan de wind er niet doorheen, maar vocht wel. Zweet kan dus makkelijk ontsnappen. Het membraan is waterbestendig, maar bij een lange regenbui sijpelen de druppels er uiteindelijk ook doorheen. Elk waterdicht membraan is ook winddicht, maar niet andersom. Het voordeel van Windstopper® is dat het veel beter ademt dan een waterdicht membraan. Dat komt bij verschillende sporten goed van pas.”
• Winddicht: Houdt de wind tegen, zodat je het minder snel koud krijgt.
• Waterafstotend: Je blijft droog tijdens een korte bui of bij dwarrelende sneeuwvlokken.
• Ademend: Zweet kan makkelijk ontsnappen, zodat je droog en comfortabel blijft.
“Windstopper® biedt 99,9% bescherming tegen de wind. Als het membraan 100% winddicht zou zijn, ademt de stof niet meer. Wil je toch 100% bescherming, dan trek je best een plastic zak aan – maar dan wordt je nat door je transpiratie en koel je alsnog af.”
“Het winddichte membraan van Windstopper® zit verwerkt in verschillende soorten kleding: (softshell) jassen, broeken, fietskleding, thermisch ondergoed, handschoenen, petten en mutsen… Vooral bij kleding om te wandelen, lopen, fietsen en skiën.”
“Soms is het membraan in een volledig kledingstuk verwerkt, maar vaak zit het membraan enkel vooraan, op de borst en de buik, omdat je bij die sporten vooral daar wind vangt. Maar ga je muurklimmen? Dan hang je tegen een muur en heb je weinig aan een winddichte laag op je buik – dan kies je beter voor een volledig jasje om je te beschermen. Bedenk dus vooraf waarvoor je het kledingstuk wil gebruiken.”
“Het membraan van Windstopper® wordt door verschillende merken gebruikt in hun kleding. Onder andere in thermisch ondergoed van Craft, in skihandschoenen van Dakine en Ziener, in handschoenen van Reusch en GOREWEAR, in petjes, mutsen en handschoenen van Trekmates en in de fietskleding van Castelli. In de winkel herken je kleding met Windstopper® aan het label dat eraan hangt.”
“Onderhoud is belangrijk om de functionaliteit van je winddichte membraan maximaal te houden.”
• Veel wassen is niet nodig: “Reinig je kledingstuk enkel als het echt vuil is of wanneer je terugkomt uit vakantie. Verder is één of twee keer per jaar voldoende - tenzij je elk weekend in het bos doorbrengt natuurlijk.”
• Gebruik de juiste producten: “Door technische wasproducten te gebruiken, zorg je dat het membraan niet beschadigd wordt: Nikwax en Grangers verlengen de levensduur van je Windstopper®.”