Geen inspiratie voor je volgende uitstap? Wat dacht je dan van een tripje naar het bos? Elk seizoen ziet het bos er anders uit en er valt altijd wel wat te beleven: van boomklauteren tot romantisch struinen en mountainbiken. Voor elk type bos(be)zoeker hebben we een Belgische bestemming in de aanbieding.
In Bosland wandel je met je kroost van het ene betoverende landschap naar het volgende, dwars door heide, vennen, landduinen en … bossen natuurlijk! Zie jij de houten speeltoestellen al opduiken tussen de boomstammen? Wie goed zoekt, vindt maar liefst zeven bosspeelzones in dit 4.679 hectare grote natuurgebied. Dappere klimmers banen zich een weg naar boven op de ‘Reus van Bosland’, een 30 meter hoge uitkijktoren, voor een indrukwekkend panorama. Trillende benen? Neem zeker wat lekkers mee in een handige lunchbox om rustig te bekomen aan de speelse picknicktafels van Zeno de Zandloopkever.
© Lieven-Geuns, Bosland
Bosland
Een gebied van meer dan 30 hectare waar je grenzeloos mag spelen, rondcrossen, klauteren en tuimelen, da’s toch het paradijs op aarde voor elke ravotter? In de grootste speelzone van Vlaanderen mogen kinderen helemaal vrij zijn. Her en der zorgen speeltuigen uit boomstammetjes en takken voor de nodige uitdaging, al wordt de hoofdrol toch weggekaapt door het reliëf van het landschap. In de fantasie van je kroost duurt het niet lang eer de pittige hellingen en zanderige bulten in ruimteschepen, piratenboten of middeleeuwse kastelen veranderen. Uren spelplezier gegarandeerd!
In het 3 hectare grote speelbos van Bos t’ Ename kan je kroost naar hartenlust ravotten, klimmen, kampen bouwen en verstoppertje spelen. Durven jouw kinderen op blote voeten het pad te nemen of op de boommikado te klimmen? Onderweg langs het A.S.Adventure-pad kom je misschien enkele paarden of runderen tegen. Ook voor ouders is dit gebied een topbestemming: dit pareltje in de Vlaamse Ardennen werd in 2002 bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs.
© David Samyn
Op een boogscheut van Leuven ligt het Meerdaalwoud, samen met Heverleebos goed voor ruim 2.000 hectare bomenpracht, en een echte speeltuin voor honden en hun baasjes. Met meer dan duizend eiken met een omtrek van minstens 2,5 meter biedt dit oerbos ruim voldoende mogelijkheden voor een uitgebreid snuffelavontuur of een sanitaire stop. Zorg zeker voor een stevige leiband, of nog beter: neem je trouwe viervoeter mee naar de afgebakende losloopzone aan de Weertsedreef in Oud-Heverlee. Aan dit hondenparadijs van maar liefst 6 hectare groot kan geen enkele keffer weerstaan.
© Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx, Meerdaalwoud
Bij hondenbaasjes zijn de Lilse Bergen al langer een populaire hotspot. Dat is te danken aan de kleine hondenlosloopzone bij de Warandeplas, waar viervoeters op warme dagen een verfrissende duik kunnen nemen. Maar er is meer … Sinds 2017 kunnen honden helemaal losgaan in een perceel bos van maar liefst 8 hectare aan de Strandweg, de toegangsweg naar het domein van de Lilse Bergen. Met de grootste afgebakende losloopzone van de streek is het niet moeilijk om in Gierle nieuwe vrienden te maken die net zoveel van honden houden als jij!
Hou je van een stevige wandeling met je lief? Dan is de vallei van de Viroin the place to be om de bosjes … euh, het bos in te duiken. In de uitgestrekte wouden van dit natuurdomein in hartje Ardennen kan je dagenlang rondlopen zonder een levende ziel tegen het lijf te lopen: ideaal voor diepgaande gesprekken en intieme momentjes. Hangt er romantiek in de lucht? Verwen jezelf nadien dan met een overnachting in een authentieke B&B in één van de acht charmante dorpjes in de vallei. Hou wel rekening met de jachtkalender, want in sommige periodes schiet niet alleen Cupido hier met scherp.
Je moet al een hart van steen hebben om onberoerd te blijven bij de magische sfeer die rond de Kasteelbossen in de groene rand rond Brugge hangt. Eén blik op de middeleeuwse waterburcht en je waant je in een wereld van ridders en jonkvrouwen, waar hoffelijkheid en eeuwige trouw nog dagelijkse kost waren. Het Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen, dat met 131 hectare flink wat uitgestrekte wandelpaden in petto heeft voor zijn bezoekers. Je weet wel, als je behalve voor je lief ook nog oog hebt voor wat interessante fauna en flora.
Tillegembos
Een sprookjesachtig bos met een kabbelend bergriviertje, watervalletjes… Hoe romantisch wil je het hebben? Je vindt de Ninglinspo, het enige bergriviertje dat ons land rijk is, in de provincie Luik. Tijdens de gelijknamige wandeling geniet je van de schoonheid van de natuur, de avontuurlijke paden én van elkaar. Maar laat dat je niet te veel betoveren: een stevig paar wandelschoenen is geen overbodige luxe tijdens deze tocht over de soms natte en gladde rotsen.
Ninglinspo
Houffalize, een stadje aan de oever van de Ourthe, staat bekend als hét mekka van de mountainbiker in België. Niet alleen worden er jaarlijks verschillende wedstrijden van wereldniveau georganiseerd, je kan er zelf ook op verkenning langs de allerbeste bewegwijzerde mountainbiketrajecten door naald- en loofbossen. Alleen of met je gezin, downhill of enduro: in het Pays de Houffalize stel je je kuiten pas echt op de proef stellen. Geen fan van het fietsen? Ook kajakkers, trailrunners, rotsklimmers, ruiters en wintersporters komen ruimschoots aan hun trekken in de meest beboste provincie van ons land.
Houffalize
Pal op de taalgrens tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen kan je uren verdwalen in het 300 hectare grote Kluisbos, een naam die de doorsnee wielerfan bekend in de oren klinkt. Het bos is immers gelegen boven de Kluisberg (141 m), een van de fameuze beproevingen uit de Ronde van Vlaanderen, en biedt naast waardevolle natuur en prachtige vergezichten ook de nodige uitdaging voor recreatieve fietsers en mountainbikers. Trek dus comfortabele fietskleding aan en trappen maar! Blijf je liever met beide voeten op de grond? Ook wandelaars en joggers kunnen in het Kluisbos een stevig pakketje uitgestippelde routes afwerken.
Herbeumont
Dat wandelen in de natuur wonderen doet voor je lichaam en geest, is geen geheim. Bij A.S.Adventure willen we daarom zoveel mogelijk mensen naar buiten sturen. Laat je op sleeptouw nemen door het manifest van 'Daily Dose of Nature', dat we samen met experten en wetenschappers uitschreven.
Wil je graag eens alleen in een bos kamperen, ver weg van de beschaving en het bijhorende comfort? In het Nellekensbos, een ongerept stukje natuur tussen de Dendervallei en het Pajottenland, mag je van de familie Barbé je eigen tent opzetten op hun privé-bivakzone. Opgelet: er geldt een maximum van tien personen en drie trekkerstentjes, na 48 uur moet je verplicht plaats ruimen voor nieuwe kampeerders én je bent best in het bezit van een goeie speurneus. De paalcamping ligt namelijk goed verborgen in het bos, zonder bewegwijzering, en is enkel te voet of per fiets bereikbaar. Unieke ervaring verzekerd!
Nellekensbos
Niet alleen voor hondenliefhebbers is dit bos een pareltje, ook wie de beschaving eventjes achter zich wil laten om te genieten van de simpele geneugten des levens, is het Meerdaalbos the place to be. Met maar liefst twéé bivakzones – De Steenberg en Het Spoor – heb je hier steeds een optie achter de hand wanneer het principe first come, first serve je op de ene plek de das omdoet. Beide zones liggen op 4 km van elkaar verwijderd, zodat je zonder al te veel extra moeite toch snel je tent kan opslaan voor een onvergetelijke wildkampeerervaring. Handig: het treinstation van Sint-Joris-Weert ligt op 4 km van bivakzone De Steenberg.
Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen en andere bewoners. Laat je niet misleiden door de stilte, want het unieke boslandschap van Wortel-Kolonie krioelt van het dierenleven. Dit gebied prijkt sinds 2021 op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Op een boogscheut hiervandaan kan je je tent opslaan op een paradijselijke kampeerplek. In de ruime tuin van Piet is een zwemvijver, buitendouche, overdekte lounge en zelfs een heuse firepit. Honden zijn helaas niet welkom, omdat er kippen loslopen in de tuin. Neem je toch graag je viervoeter mee, kies je beter voor de bivakzone van Wortel-Kolonie, waar plaats is voor drie tentjes.
Bos Wortel-kolonie
Kies jij voor het bos of voor de open velden om je tent te zetten? Camping Lysdonck ligt tussen akkers en omvat open land, bos en een meer. Met een totale oppervlakte van 5 hectaren is er voldoende plaats om volop te genieten van de natuur. Helemaal alleen ben je hier echter nooit: veel hazen, ganzen en eenden gebruiken Lysdonck als broedplaats. Trek je wandelschoenen aan of stap in een van de bootjes om te dobberen op het meer.
© KrisztianToth_@tothphotos
Zin in een meerdaagse wandeling? In het Parc Naturel des Deux Ourthes & Escapardenne kan je in twee bivakzones terecht. Bivakzones Le Golet en Gives liggen langs één van de onbewegwijzerde extra rondes van het Escapardenne- wandelnet. Neem dus zeker je wandelkaart mee!
Le golet en Gives
Van privébos naar wonderschone bivakplek
In onze podcast Grensverleggers laten we gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen. Een van die mensen is Raoul D’Hoossche. Jaren geleden kocht hij zeven hectare landbouwgrond, die hij boom per boom omtoverde tot een paradijs voor mens en natuur. Nu is zijn privébos een bivakplek, waar ook jij je tentje op kan zetten!
Tussen Bilzen, Lanaken en Zutendaal kan je een hele dag lang struinen door bos en hei, langs Kempense beekjes en gezellige dorpjes zonder gestoord te worden door lawaai. Hoe dat komt? Simpel: Zwarteput kreeg het kwaliteitslabel ‘Stiltegebied’ toegekend van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie, wat betekent dat in dit gebied de geluiden van de lokale fauna en flora overheersen. Langs het stiltebelevingspad ‘Pad der Zinnen’ kan je 21 kilometer lang genieten van de rust, in één lange tocht of opgesplitst in drie wandellussen. Een handig infoboekje helpt je bezinnen.
Stiltegebieden zijn voorlopig alleen een Vlaams verschijnsel, maar dat wil niet zeggen dat je in Wallonië geen rust kan vinden … integendeel! In de meer dan 5.000 hectare bossen en venen van wat waarschijnlijk een van de mooiste plekjes van België is, kan de stilte echt overdonderend zijn. Mensen, dorpen en auto’s kom je hier amper tegen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Duitstalig België nog geen 80.000 inwoners telt, waarvan het merendeel in Eupen en omstreken. Wist je trouwens dat de Hoge Venen het oudste natuurreservaat van Wallonië is? In dit laatste stukje wildernis van België ben je écht weg van de wereld.
© Frank Vassen, Hoge Venen
Slapen in de natuur maar toch in een comfortabel, warm bed? Het feeëriek kasteeldomein ‘De Lakebossen’ vormt het decor voor een onvergetelijke overnachting: bij Boomkamp boek je een boomhut of boomtent met zicht op de bomen en op het kasteeltje. Koken doe je boven het (gemeenschappelijke) kampvuur of op de barbecue.
© Boomkamp
Voor bossen, heuvels en ademruimte moet je in het Hageland zijn. Daar ligt ook de meest romantische cabin van het land verscholen: The Forest. Een Instagrammable houten hut midden in het bos, aan de oever van een meertje. Hoewel ‘hut’ misschien wat karig klinkt voor deze luxueuze tiny house, waarin je een bad kan nemen met uitzicht op het bos. Er is geen wifi, zodat je optimaal geniet van de rust, van je gezelschap én van het concert van kwakende kikkers.
© The Forest