Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

Toffe alternatieven om afval op te ruimen

Je kan lijdzaam toekijken hoe de natuur verder dichtslibt met de miljoenen kilo’s afval die we jaarlijks produceren. Of je kan zelf de handen uit de mouwen steken om van de wereld een mooiere, properdere plaats te maken. Wij opteren volmondig voor het laatste! Al kajakkend, geocachend of wandelend op het strand: welk type opruimactie past het best bij jouw schone idealen?

Vuilnis uit het water vissen
Afval oprapen in de natuur
Ploggen: opruimen tijdens het joggen
River Clean Up: schone rivieren wereldwijd


OPGELET: Ook buiten coronatijden is hygiëne essentieel als je vuilnis gaat rapen. Draag dus steeds (wegwerp)handschoenen als je afval gaat opruimen, was na thuiskomst je handen grondig en gooi al je verzamelde afval meteen weg in de juiste vuilniszak of afvalbak. Hou het veilig en gezond!

Vuilnis uit het water vissen

1. Zwerfvuil in de Dijle: gratis kajakken in Mechelen

Ah, kajakken! Die mooie sport waar je je omgeving eens vanuit het standpunt van een watervogel kan bewonderen, je armspieren op een volwaardige work-out trakteert en geniet van de rust en het natuurschoon op het water. Tenzij je om de haverklap met je vaartuig tegen een lege colafles of een andere plastic verpakking aantikt, natuurlijk. Jammer genoeg is dat de laatste jaren schering en inslag op de Binnendijle in Mechelen. Vanuit een kajak zit je in de ideale positie om ronddrijvend zwerfvuil uit het water te scheppen, vond inwoner Xavier Cloetens, dus sloeg hij de handen in elkaar met de eigenaar van hotel Van der Valk. Elke dag tussen 9 en 18 uur lenen zij nu gratis kajaks uit in ruil voor een rondje vuilnis vissen. De stad Mechelen sponsorde met schepnetjes, vuilnisbakken en afvalprikkers. Reserveren, instappen en één uur en drie kwartier peddelen maar!

 

Ook eens afval uit de Dijle vissen? Boek je kajak bij hotel Van der Valk via 015 65 01 65 of info@hotel-mechelen.be.


2. Canal it up: proper water in Brussel

Ook in hartje Brussel heeft het kanaal te lijden onder de druk van haar afvalproducerende bevolking. Wonen langs het water klinkt misschien idyllisch, maar als je dagelijks een constante vuilnisstroom langs je kamerbrede ramen ziet dobberen, ga je toch al snel twijfelen over de meerwaarde van dat appartement with a view. Canal It Up wil het water weer schoon krijgen en de natuur zijn plekje opnieuw laten veroveren in onze hoofdstad. Met wekelijkse opruimacties per kajak, creatieve oplossingen voor het recycleren van het opgevist vuilnis en de installatie van een permanente ‘afvalbarrière’ en groene eilandjes in het kanaal willen deze jonge Brusselaars op termijn weer fier kunnen zijn op hun stad. Ondertussen telt deze propere club al 377 enthousiaste leden die samen al meer dan 1.500 kilo rommel uit het kanaal hebben gevist. Pas mal, ket!

 

Wil je mee de handen uit de mouwen steken met Canal it up? Neem contact op via de website en ga eens kajakken voor een schoon kanaal.


3. River Clean Up: schone rivieren wereldwijd

Van Cambodja tot Kosovo: overal ter wereld is watervervuiling een oeverloos probleem, veroorzaakt door de menselijke soort. Maar, bedacht Thomas de Groote, kunnen we dan tegelijk ook niet de oplossing zijn? Zijn verhaal begon met een 10 minute challenge op Facebook – tien minuutjes zwerfvuil rapen, hoe moeilijk kan dat zijn? – wat leidde tot enkele opruimsessies met vrienden en familie en uitgroeide tot River Clean Up, een internationale organisatie die acties op poten zet in 200 steden, in 15 verschillende landen. Vanwaar dat succes? “Rivieren zijn krachtige symbolen”, aldus de Belgische initiatiefnemer, “ze verbinden mensen.” En dat is niet gelogen: meer dan 100.000 vrijwilligers zetten inmiddels hun schouders onder de projecten van River Clean Up en jij kan er één van zijn! Elke eerste zondag van de maand is River Sunday – hét moment om een opruimactie te plannen in een rivier, beek of stroompje in je buurt.


WIST-JE-DATJE: Elk jaar worden er wereldwijd ontelbaar veel initiatieven gelanceerd naar aanleiding van World Oceans Day. Vind snel een opruimactie in je buurt!


Huur eens een kajak of sup (en heel wat meer!)

 

Voel je er wel wat voor om het water op te gaan en zwerfvuil op te ruimen? Uiteraard, want je geniet én je helpt de natuur een handje verder! En dubbelgoed nieuws, want vanaf nu kan je een kajak of SUP voordelig huren bij A.S.Adventure. Op deze manier heb je steeds kwalitatief materiaal om te kijken of het iets voor jou is! Ook kampeermateriaal en fietstassen zijn terug te vinden in ons huuraanbod.

Afval oprapen in de natuur

1. Proper Strand Lopers: opruimen aan de kust

Even je handdoek uitspreiden, parasolletje erbij en je tenen in het zand … da’s vakantie! Maar dat zalige zomergevoel verdwijnt meteen als sneeuw voor de zon als je tussen de sigarettenpeuken, bierblikjes en Calippo-verpakkingen moet zigzaggen om een afvalvrij plekje op het strand uit te zoeken. Niemand houdt van zonnen op een vuilnisbelt, toch? Schrijf je eens in voor een opruimsessie met de Proper Strand Lopers, een burgerinitiatief opgestart door jogger Tim Corbisier dat inmiddels al meer dan 6.000 leden telt. Op hun facebookpagina kan je terecht voor een overzicht van toekomstige acties. Opgelet: soms worden die heel last-minute in het leven geroepen. Vlak na een storm durft er bijvoorbeeld wel eens wat rotzooi op de Belgische stranden aanspoelen. Wil je op eigen houtje aan de slag? Deponeer al je opgeraapte rommel dan in de strandafvalbakken die je overal aan de kust terugvindt.


TIP: Wil je eens samen met je collega’s bouwen aan een schonere wereld? Proper Strand Lopers organiseren ook teambuildings, waarbij je tijdens een Trash Hunt om ter meest vuilnis raapt.

2. Groene Tornado’s: opruimen in natuurgebieden

In een ideale wereld zou een natuurgebied zichzelf moeten onderhouden, maar helaas werkt het zo niet ons kleine Vlaanderen, waar de lapjes groen verspreid en versnipperd in het landschap liggen. Als we zeldzame planten en dieren een veilige woonplaats willen bieden, is een minimum aan natuurbeheer dus een noodzaak. Ongetwijfeld heb je tijdens het wandelen wel eens een ploeg van Natuurpunt aan het werk gezien met rieken, maaiers en snoeischaren. Ook jij kan deel uitmaken van zo’n team groene enthousiastelingen! Woon je in de buurt van Antwerpen, dan kan je je aansluiten bij de Groene Tornado’s. Deze groep – jonge en iets minder jonge – vrijwilligers wervelt elke donderdag door een van de vele natuurgebieden in Antwerpen Noord, waar ze wilgen knotten, wandelpaden vrijmaken en zwerfvuil verzamelen. Ervaring is geen vereiste, een hart voor de natuur des te meer!


TIP: Leden van Natuurpunt hebben bij A.S.Adventure een streepje voor. Wie z’n lidkaart laat koppelen aan z’n Explore More-account, krijgt het hele jaar door 7% korting op ons aanbod.

3. Cache In Trash Out: opruimen tijdens het geocachen

Beginners in het wandelvak durven als tegenargument voor de zondagse wandellus weleens op te werpen dat je niet echt ergens naartoé wandelt. Deze non-believers kan je makkelijk over de streep trekken door een kleine beloning aan het wandeltraject toe te voegen. Ziedaar het succesrecept van geocaching! Met de wandelgps in de aanslag baan je je een weg van cache naar cache – een waterdichte doos met een logboek en een klein cadeautje voor de vinder – en krijgt je ontdekkingstocht plots een hoog schattenjachtgehalte. Helemaal leuk wordt het als je je onderweg ook nog eens nuttig maakt. Daarom riep de geocaching-community Cache In Trash Out- of CITO-evenementen in het leven, waarbij je samen met andere geocachers zwerfvuil opruimt, bomen plant, wandelpaden aanlegt en invasieve exotische planten verwijdert. Natuurlijk houdt niets je tegen om ook tijdens je eigen geocaching-avonturen wat blikjes en plasticafval op te rapen.


TIP: Geocaching is een leuke activiteit voor een verjaardagsfeestje met wat oudere kinderen. Door hen onderweg afval te laten rapen, geef je de jeugd meteen een set onmisbare levenslessen mee!

4. Ploggen: opruimen tijdens het joggen

Nieuw is deze trend die uit Zweden kwam overwaaien al lang niet meer, maar sinds de lockdown in het voorjaar 2020 vond het fenomeen plogging wel zijn tweede adem. Een heel nieuwe doelgroep kwam plots naar buiten om zijn stramme thuiswerkbenen in beweging te zetten met een rondje Start to Run en werd zo geconfronteerd met de ontstellende hoeveelheid zwerfvuil op de bermen, voetpaden en jaagpaden in de buurt. Maar ook wie zijn sportieve heil in een nabijgelegen bos of natuurgebied ging zoeken, struikelde bijna over de berg plastic flesjes, lege blikjes en chipszakken die achteloos in de natuur geslingerd lagen. Even het sportieve aan het milieubewuste koppelen dus … Met een plastic zakje in de hand kan je namelijk ook prima aan je conditie werken. En hoe meer afval je raapt, hoe beter voor je arm- én je beenspieren. Wel goed door de knieën buigen!


WIST-JE-DATJE: Voor wie houdt van cijfers en statistieken is er nu de app WePlog, die je kan gebruiken wanneer je zwerfvuil gaat opruimen. Op het stratenplan zie je bij de start enkel rode straten, die tijdens het ploggen oranje worden en achteraf, wanneer al het afval geraapt is, groen kleuren. Zo zie je letterlijk dat je een verschil maakt. Goed voor de motivatie!


Deel je opruimactie op Mooimakers.be

 

Een leuke manier gevonden om zwerfvuil te verzamelen? Check! Nu nog andere mensen inspireren om hetzelfde te doen. Registreer je opruimactie op Mooimakers.be en toon welk opruimgebied jij proper houdt!

 

Weet je niet goed in welke straat te beginnen? Met de app WePlog kan je kijken welke straat een opruimsessie kan gebruiken. Je kan de app zowel op iOS als op Android downloaden!


Close up of microplastics found on beach.

Ook A.S.Adventure gaat de strijd aan tegen plasticafval. Met deze tips beperk je het aantal microplastics in onze waterlopen.


Van een kapotte rugzak een nieuwe maken? Eastpak kan dat! Ontdek het verhaal achter de ‘RE-BUILT TO RESIST’-collectie.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.