Nu de dagen stilaan langer worden, krijg de zon weer vrij spel en komt de natuur langzaam maar zeker weer tot leven. Het voorjaar is voor veel mensen dan ook de beste tijd van het jaar om naar buiten te trekken en alle fauna en flora te zien ontwaken na een lange winterpauze. Zet al je zintuigen op scherp, want er valt ontzettend veel te beleven tijdens de lente in eigen land!
Zo herken je dierensporen
De natuur zit vol wilde dieren, vaak te schuw om zich te tonen. Zoek hun sporen en kom te weten wie er in het bos leeft!
©www.zoogdiervereniging.nl
Doe mee aan de grote paddenoverzet
In het putje van de winter zijn amfibieën in een diepe slaap verzonken. Ze ontwaken in de loop van februari en zoeken instinctief een geschikte plek om zich voort te planten, in beken en poelen. Al moeten ze vaak een straat of weg oversteken om daar te geraken. Een groot risico: veel padden en kikkers zijn nog wat slaapdronken en worden overreden.
Daarom organiseert Natuurpunt in heel Vlaanderen de Paddenoverzet. Vrijwilligers plaatsen ‘paddenafsluitingen’, zodat de amfibieën de weg niet kunnen oversteken. De afsluitingen leiden de padden en kikkers naar emmers, die dagelijks veilig overgezet worden.
Ook jij kan meehelpen om amfibieën veilig over te zetten!
Ga naar de website van HYLA, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, en kijk of je kan aansluiten bij een vrijwilligersgroep in je buurt.
Benieuwd hoe zo’n paddenoverzetactie eraan toe gaat? Sofie en haar dochter Nina zijn fervente paddenfans, die de diertjes met plezier een lift geven.
WIST-JE-DATJE: Door de overzet worden zeldzame soorten ontdekt en krijgen we een beter zicht op de favoriete voortplantingspoelen van amfibieën. Belangrijke informatie om de soorten nog beter te beschermen!
Zo herken je wilde bloemen en planten
Herken jij bloemen en planten in een oogopslag? Je kan daarvoor een gidsje meenemen of thuis alles opzoeken aan de hand van de foto’s die je onderweg maakte. Of je installeert een handige determinatie-app.
©www.medium.com
Ga je vergapen aan de voorjaarsbloeiers
Dé manier om afscheid te nemen van een lange, kleurloze winter: zoek de vrolijkste voorjaarsbloeiers op. In Vlaanderen zijn er verschillende plekken die paars kleuren door de wilde hyacinten, zoals het befaamde Hallerbos, populair tot ver voorbij de landsgrenzen. Maar je hoeft de drukte in Halle niet te trotseren om een paars bloementapijt te zien. Misschien verken je deze lente wel één van deze verborgen parels?
TIP: Geniet met je ogen, niet met je handen, en blijf vooral op de paden. Zo kunnen we nog jaren van de bloemen genieten.
Zo herken je vogelgefluit
Het lijkt wel magie, hoe sommigen aan de hand van één fluitsignaal weten met welke vogel ze te maken hebben. Met deze apps herken ook jij ze vanaf nu razendsnel.
Geniet van een stiltegebied
Wil je je hoofd leegmaken en enkel het ruisen van bomen en fluiten van vogels horen? Geen sinecure in Vlaanderen, maar wanhoop niet: er zijn prachtige plekken waar omgevingsgeluid tot een minimum beperkt wordt. Muisstil is het er niet, maar de natuur heeft er wel een goede akoestische kwaliteit. In Vlaanderen zijn er tien stiltegebieden officieel erkend. Daarnaast vind je ook in grotere natuurgebieden vaak stille plekjes.
Ontdek meer natuurgebieden en prachtige wandelingen bij Natuurpunt.
©www.vlaanderenvakantieland.be
WIST-JE-DATJE: Extra kans maken om alleen te zijn met de vogelgeluiden? Ga in de voormiddag of vooravond wandelen, of tijdens de week. Nu de dagen langer worden, krijgen we nog meer kansen om te genieten van een rustige omgeving.
Geniet van de eerste bloesems
Natuurfotografen aller lande staan te popelen om naar het Limburgse Haspengouw af te zakken, want daar kan elk moment het grootste spektakel van de streek losbarsten: het ontluiken van de fruitbloesems.
Van eind maart tot begin mei kleuren de boomgaarden roze en wit, een betoverend schouwspel voor je ogen én neus. Doorgaans laten de kersenbomen als eerste hun bloemenpracht zien, daarna de perelaars en dan pas de appelaars. Wie er als de kippen bij wil zijn, houdt best de bloesemmeter in de gaten.
©www.visitlimburg.be
Trek door de bomen in het bos
Wandelen werd het voorbije jaar een nationale sport. Wil je jouw boswandeling eens anders aanpakken?
©www.visitlimburg.be
Ga paddenstoelen plukken met je ogen
Paddenstoelen plukken is niet enkel verboden in Vlaanderen, als je er niet voor opgeleid bent, is het zelfs ronduit gevaarlijk. Een onschuldige en een giftige paddenstoel kunnen als twee druppels water op elkaar lijken. Laat die aantrekkelijke schimmels dus maar gewoon staan.
Niets houdt je natuurlijk tegen om je ogen de kost te geven en enkele mooie foto’s te nemen van de fotogeniekste paddenstoelen. Misschien kan je ze thuis determineren en je vondst ingeven op www.waarnemingen.be? Zo krijgen deskundigen zicht op de verspreiding van Vlaamse zwammen.
Maak een magische dauwtrip
Bij paddenstoelen denken we al snel aan de herfst, maar ook in het voorjaar steken heel wat schimmelige vrienden de kop op. Denk aan morieljes, voorjaarskluifzwammen of de voorjaarspronkridder. Vanonder een dikke humuslaag komen ze bij aangename temperaturen en voldoende neerslag tevoorschijn.
Waarom net in de lente? Omdat de meeste voorjaarspaddenstoelen dood organisch materiaal opruimen. Waar de schimmel in het najaar kan teren op het wortelsysteem van een boom, gaat in het voorjaar alle energie van de bomen naar het vormen van bladeren en vruchten. Zwamvlokken krijgen minder suikers van de boom dan in de herfst en gaan dan maar opruimen om aan voedsel te komen.
Wil je rustig tussen de dode bladeren op zoek naar voorjaarspaddenstoelen, ga dan op dauwtrip! Zet je wekker voor de zon opkomt en wandel tijdens het ochtendgloren tussen de bomen. Weinig kans op drukte, meer kans om in alle rust de natuur te ontdekken.
©Peter Otto
Tijd voor een lentepicknick!
In Japan zijn de voorjaarsbloesems het signaal om massaal aan het picknicken te gaan. Laten we die goede gewoonte overnemen en bij de eerste bloesems onze picknickmand meenemen naar:
Klaar voor je feestmaal in openlucht? Dankzij deze handige checklist kom je niets tekort voor je picknick.
De boom in, voor een originele overnachting
Dichter bij het bos dan een nachtje in een boomhut, kom je niet. Je ziet de blaadjes aan de bomen voor je ogen groeien en misschien word je ’s ochtends wel gegroet door een vrolijke eekhoorn. Check zeker deze adresjes:
Helemaal avontuurlijk wordt het in de Tree Tents op het domein van de Grotten van Han, midden in een wildpark, zonder stromend water of elektriciteit. Durf je het aan?
©www.glampings.nl
Maak al ploggend de natuur proper
Mik je op een actief voorjaar? Heb je het even gezien met wandelen, fietsen en – geeuw – joggen? Ga dan ploggen! Al ploggend werk je tegelijkertijd aan je conditie én aan een betere wereld, want ploggen combineert joggen en zwerfvuil opruimen. En dat is nodig, want je kan niet langs mooie veld- of boswegen komen zonder blikjes, papiertjes en soms zelf keukenapparaten te zien liggen.
Word jij deel van de oplossing? Voor elk stukje zwerfvuil moet je diep door je knieën, wat een prima work-out is voor je benen én je middenrif. Trek je loopschoenen aan en neem een vuilniszak mee. Happy plogging!
©www.natuurpunt.be
Wedden dat je met al deze lentetips stapelverliefd wordt op de natuur dicht bij huis? Ook amateurfotograaf Niki heeft een boontje voor de kleine wonderen om de hoek.
Wil je de natuur dit voorjaar in volle glorie zien ontwaken? Neem dan een verrekijker mee wanneer je naar buiten trekt, zo zie je alles een stuk scherper!