“Filterkoffie is wat mij betreft de way to go. Dat is eenvoudig in gebruik, de ‘foutmarge’ is vele malen groter – je kan dus eigenlijk niet veel verkeerd doen – en de opkuis is snel. Je kan ook een groter volume koffie zetten dan met bijvoorbeeld een Bialetti of percolator. Dus: langer genieten, daar op die prachtige plek, en gemakkelijk te delen met vrienden en familie.”
“Goede koffie begint sowieso met het juiste materiaal. Mijn vaste setup is een Jetboil of Primus als gasvuurtje. Je kan nu eenmaal niet zonder warm water. Met deze heb je op twee minuten kokend water – nog 30 seconden laten afkoelen en je hebt prima water voor je koffie.”
“Gebruik bij voorkeur flessenwater of gefilterd water – een waterfilter van Katadyne is bijvoorbeeld erg handig. Die komen in verschillende maten en gewichten en pas je dus best aan je outdoor experience aan. Het gefilterde water giet ik over in een Nalgene waterfles met brede opening.”
“Daarna is het de vraag hoe je graag je koffie zet. Uittesten is de boodschap! Elektrische toestellen zijn in dit geval uitgesloten. Ik vind een plooibaar Sea To Summit opgiettoestel handig.”
“Tenslotte moet je de koffie ook nog aangenaam kunnen opdrinken. Zelf gebruik ik mijn Nalgene drinkfles ook als beker. En als ik mijn koffie meeneem, gebruik ik een isoleerfles van Stanley, maar elke goede isoleerfles werkt. Kan je wat extra gewicht meenemen, dan kan je je koffiebonen ter plaatse malen met een Commandante koffiemolen. Maar bij het hiken is het natuurlijk handiger om voorgemalen koffie mee te nemen.”
“Wil je het jezelf echt makkelijk maken en toch zeker zijn van verse kwaliteitskoffie? Dan zijn de Drip Bags van Caffènation de perfecte reisgezel. Zie het als een wegwerpversie van de opgietkoffie: licht, draagbaar en eenvoudig in gebruik. Dan heb je enkel een gasvuur, waterfilter en koffiebeker nodig.”
“De omgevingsfactoren spelen zeker een rol. Hoe luxueuzer je reist, hoe makkelijker en hoe meer accessoires je kan meenemen. Ook de hoogte heeft invloed: reis je op grote hoogte, dan kookt je water sneller. Maar je koffiebonen gaan ook sneller ontgassen en hun aroma verliezen. De kwaliteit van je water zal wel een pak beter zijn. Hoe dichter bij de spreekwoordelijke bron, hoe meer mineralen er aanwezig zijn waar de koffie zich aan kan vasthechten en dus hoe intenser de smaak. Het kost je op grote hoogte echter best wat extra moeite om koffie te zetten. Na een intense hike bergop krijgen snelheid, lichtheid en efficiëntie de voorkeur.”
“Hier hangt natuurlijk veel af van je reismethode. Als het volume in de rugzak beperkt is, dan maal je je koffie best op voorhand – of laat je ze malen. Zo moet je geen handmolen meenemen, en koffiebonen nemen meer plaats in. Zelf trek ik de koffie in ‘drinkklare’ hoeveelheden vacuüm, zodat ik ze stuk per stuk kan openmaken – een ziplockzakje werkt hier ook prima voor. Zo bewaar je de smaak van de koffie. Veel koffieverpakkingen beschikken tegenwoordig ook over een handige sluiting en luchtventiel, maar dan heb je wel weer meer gewicht mee.”
“Let wel op met koffie als je met het vliegtuig gaat. Ik neem mijn koffie altijd mee in de handbagage. De luchtdruk in het ruim zorgt ervoor dat praktisch al het aroma uit je koffie verdwijnt. Tip: leg wel uit aan de security wat je meeneemt, zo heb je minder gedoe aan de bagagecontrole.”
“Welke koffie je meeneemt of koopt, is persoonlijk. Al zou ik in de mate van het mogelijke zeker koffie kiezen die is gebrand in functie van de zetmethode. Mijn voorkeur gaat naar een seizoensgebonden, verse filterbranding die inzet op het fruitige van de koffie. Donker gebrande koffie is monddicht gemaakt en is altijd bitter in de nasmaak.”
“Als je weinig tot geen gewicht kan meenemen, dan zit je per definitie in het straatje drip bag of oploskoffie of gevriesdroogde koffie … Dan hoef je enkel nog water op te warmen en op te gieten of mengen met de koffie. Ik vind de drip bag een enorm leuk product, je geniet nog van het opgietmoment en de bijhorende heerlijke aroma’s. Oploskoffie is snel generiek van smaak en eerder chemisch. Een drip bag is vers gebrand en gemalen en geeft je exact dezelfde ervaring als een filterkoffie thuis. In de Japanse outdoorwereld is dit al heel lang een ding. Je kan zo’n drip bags ook zelf thuis in elkaar knutselen, als je het juiste materiaal hebt, natuurlijk.”
“Er is geen plek te gek om lekkere, verse koffie te zetten. Waar ik ga, gaat de koffie mee.”
Mathias
“Ik dronk ooit om 7u ‘s ochtends, ergens half september, een kop koffie in Les Chapieux, vlak bij Bourg-St-Maurice (Beaufortain). Het had de hele nacht geregend, de bivak stond half onder water. De zon scheen al heftig, maar het was nog bizar koud. De herfst kwam er aan, maar in die omgeving, met een goede dampende kop verse koffie … die dag kon niet meer stuk.
Zelf noem ik het Hotel Oompaloompa: er is geen plek te gek om lekkere, verse koffie te zetten. Daar waar mijn gezin en ik gaan, gaat de koffie mee. Noem het je werk meenemen op vakantie…”