Een trekrugzak is een echt stukje spitstechnologie. Dankzij diverse riempjes en gespen stel je jouw backpack helemaal af op jouw maat en lichaamsbouw. Neem hier rustig de tijd voor wanneer je een nieuwe rugzak gaat passen, want enkel zo ben je 100% zeker dat jullie voor elkaar gemaakt zijn! Met deze praktische how-to is het kinderspel.
In elke A.S.Adventure Store vind je gewichtszakken op de campingafdeling. Vul je rugzak daarmee. Zo kan je het draagcomfort evalueren met een realistisch gewicht op je rug. Een van onze medewerkers helpt je hier graag bij! Heb je online een rugzak besteld die je wil passen? Vul de rugzak dan met realistische reisitems om een idee te krijgen van het comfort.
WIST-JE-DATJE: Volgens de regels van de trekkerskunst mag je rugzak niet meer dan 20 à 25% van je eigen lichaamsgewicht wegen – uiteraard afhankelijk van jouw specifieke lichaamsbouw. Misschien ben je klein en tenger, maar wel erg gespierd? Dan kan je gerust wat meer gewicht aan.
Kies idealiter voor een rugzak met een verstelbaar rugpand en stel de lengte af op maat van je eigen torso – van de onderkant van je nek tot net boven je heupbeenderen. Vraag gerust hulp aan een A.S.Adventure-medewerker om je maat te nemen in de winkel. Hoe je het rugpand precies moet verstellen, is immers afhankelijk van merk tot merk.
WIST-JE-DATJE: Heb je een lichaamslengte van 1m85, dan kan je een kortere torso hebben dan iemand van 1m80. Je lichaamslengte is dus geen indicatie voor de lengte van het rugpand dat je nodig hebt.
Maak alle riemen van de rugzak wat losser. Om de rugzak perfect op jouw maat af te stellen, is het handiger om wat extra speelruimte te hebben.
Ga door je knieën, til de rugzak op aan de lus en laat hem net boven je knie op je bovenbeen leunen. Nu kan je de rugzak met een zwierige maar gecontroleerde beweging over je schouders slaan.
Buig licht voorover om te vermijden dat het gewicht van de rugzak je naar achteren trekt. Plaats de heupgordel op bekkenhoogte – half op en half boven je heupbeenderen. Klik vast en snoer stevig aan.
Ga rechtop staan zodat de rugzak tot tegen je rug komt. Zorg ervoor dat het gewicht vooral op je heupen (80%) rust en minder op je schouders (20%). Dit bekom je door de schouderbanden aan te spannen zonder de heupriem omhoog te trekken, maar doe dit niet té strak.
Span de heupgordel-stabilisatiebandjes, die schuin van de heupgordel naar de rugzak lopen, aan. Doe dit met beide bandjes tegelijk, zodat je het ene niet harder aantrekt dan het andere.
Span op dezelfde manier de schouderband-stabilisatiebandjes (foto 8), die ervoor zorgen dat je rugzak de beweging van je lichaam volgt, aan – zachtjes, zodat de rugzak niet in je nek drukt. Nu sluit ook de bovenkant van je rugzak mooi aan op je schouders en verplaats je het gewicht nog meer naar je heupen.
Is je rugzak niet helemaal volgeladen, maar enkel onderin en in het topcompartiment? Trek dan de riempjes tussen de bovenkant van de rugzak en het topcompartiment aan tot het topcompartiment ter hoogte van je hoofd komt te zitten. Dit lukt het makkelijkst wanneer je de rugzak even uit doet. Span ook de bagage- en compressieriemen (foto) aan de zijkant en tot slot ook de riemen van het topcompartiment aan de voorkant van je rugzak aan.
WIST-JE-DATJE: Hoe dichter en strakker het gewicht bij je lichaam zit, hoe kleiner de impact van de zwaartekracht en hoe minder je lichaam wordt belast. Idealiter verdeel je de inhoud van je rugzak best over de volledige ruglengte. Zo ziet je rugzak er trouwens ook een stuk minder ‘bobbelig’ uit!
Alle voorgaande stappen probleemloos uitgevoerd en rugzak om de schouders? Sluit het borstbandje dan opnieuw.
Wandel even rond, hef je knieën hoog op en loop zeker ook eens een trap op en af met je rugzak. Kortom, maak wat bewegingen waarbij je heupen gekanteld worden. Zit hij comfortabel? Dan is de kans groot dat je jouw ideale reismakker te pakken hebt! Al raden we aan om zeker nog enkele modellen uit te proberen. Als je weinig ervaring hebt met rugzakken, ben je misschien snel tevreden, terwijl een ander model nóg beter kan zitten.
Tijdens een lange tocht zal je rugzak onvermijdelijk wat beginnen door te wegen. Geen paniek, dit is normaal en wil dus niet zeggen dat je de verkeerde keuze gemaakt hebt.
Een trekking- of tourrugzak volproppen kan iedereen, maar een rugzak slim inladen is een ander paar mouwen. Onze experts tonen je de kneepjes van het vak.
Al wel wandelplannen, maar nog geen tas voor je bagage? Bekijk hier al onze rugzakken en vind een model dat letterlijk en figuurlijk bij je past.
Hoe kies je de beste rugzak? Eenvoudig: met behulp van onze keuzewijzer rugzakken, natuurlijk!