Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

Alles wat je wil weten over fleece

Fleece is één van die materialen die bijna iedereen in zijn kleerkast heeft hangen. Retro fleecetruien worden met de jaren ook populairder. Maar wat is het eigenlijk, fleece? En is het wel duurzaam? We keren de stof helemaal binnenstebuiten voor je!

Wat is fleece?

Fleece is het Engelse woord voor vacht. En dat is precies hoe zo’n fleecetrui op je huid voelt, dankzij de zachte stof. Maar ondanks die natuurlijke feel, gaat het hier om een 100% synthetisch materiaal. Fleece wordt geweven van polyester, dat gewonnen wordt uit gerecycleerde petflessen

 

Het materiaal wordt heel los geweven met getextureerde (licht gekroesde) garens. Daarna wordt het gewassen zodat het krimpt en uiteindelijk wordt het aan een of twee kanten opgeruwd én geschoren. Alleen zo krijg je die typische lamsvacht look. De kwaliteit van fleece wordt meestal in gewicht per vierkante meter aangegeven. Hoe hoger het gewicht, hoe dikker de stof, hoe warmer je fleece!

Man breekt zijn tent correct af

Waarom is fleece zo warm?

Fleece houdt je warm door je lichaamswarmte dicht bij je huid vast te houden. Zeker bij temperaturen onder het vriespunt vertraagt het materiaal het verlies van warmte van je lichaam naar de lucht om je heen. Een fleece is eigenlijk ontworpen om de isolatie van wol na te bootsen, maar dan in een lichtere, meer compacte en waterafstotende versie.

Wist-je-datje

•    De dikte van fleece wordt uitgedrukt in cijfers? 100 volstaat voor warmere gebieden, 200 is top voor dagelijks gebruik in de tussenseizoenen en 300 houdt je zelfs warm tijdens strenge winters.

•    Fleece slechts 1% van zijn eigen gewicht aan water vasthoudt? De stof zal nooit kletsnat worden. Het vocht wordt bovendien snel naar de oppervlakte afgevoerd, zodat het isolerend vermogen in een mum van tijd weer topfit is. 

 

De voordelen van fleece

Waarom ongeveer iedereen zeker één fleece in zijn kast heeft hangen? Omdat het een fantastisch materiaal met tal van voordelen is, zeker in vergelijking met natuurlijke vezels als wol en katoen:

 

•    Comfort: fleece is lichtgewicht, warm, ademend en vriendelijk voor de huid. De stof kreukt bovendien niet en zit altijd goed dankzij de elastische pasvorm.

•    Isolatie: in het drielagensysteem vervult fleece de rol van isolerende tussenlaag, die je boven je thermische basislaag en onder je waterdichte bovenlaag draagt. Fleece houdt de warme luchtlaag rond je lichaam goed vast.

•    Droog: terwijl materialen als wol en katoen er lang over doen om te drogen, is fleece in een wip droog. Het absorbeert bovendien geen water. Wat er niet in gaat, moet er dus ook niet weer uit!

•    Onderhoud: waar wol toch wat meer voorzichtigheid vraagt bij het wassen en drogen, is fleece een stuk makkelijker. Laten luchten is vaak al voldoende. Moet je je trui toch eens wassen? Draai hem binnenstebuiten en gebruik een Guppyfriend.

•    Pakvolume: je pakt je fleece compacter in dan de meeste andere vesten en truien.

•    Looks: het materiaal is ontzettend veelzijdig, je vindt er alles in: van fleecetruien tot vesten, broeken, handschoenen, dekentjes en veel meer. 

•    Circulair: fleece wordt gemaakt van gerecycleerde petflessen. Het is wel belangrijk dat je een kwalitatief stuk koopt, dan is de kans kleiner dat minuscule plasticdeeltjes zomaar ontsnappen. 

De nadelen van fleece

Het lijkt alsof fleece niets dan goeds belooft. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Toch wel. Fleece is bijvoorbeeld op zich niet winddicht, maar daar valt gelukkig wel een mouw aan te passen. Door een winddicht membraan aan te brengen tussen twee laagjes fleece, zijn producenten er toch in geslaagd om winddichte fleecetruien te ontwikkelen. Aan zo'n speciaal model hangt wel een steviger prijskaartje vast.

 

Fleece is van zichzelf ook niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Het materiaal houdt met andere woorden wel wat druppels tegen, maar is niet bestand tegen een echte plensbui. Na een tijdje neemt de waterafstotende eigenschap wel af, maar je kan die reactiveren met een speciaal wasmiddel. Ten slotte is fleece ook licht ontvlambaar. Dankzij de stof heb je het al warm genoeg, ga dus maar een metertje verder van dat kampvuur af staan!

Fleece vs. wol: wat kies je best?

Als het over isolatie en ademend vermogen gaat, is het moeilijk om wol te overtreffen. De natuurlijke stof is ook antibacterieel en temperatuurregulerend. Maar wol heeft ook een paar grote nadelen: het absorbeert vocht en droogt traag, waardoor het ontzettend zwaar wordt als het nat wordt. Daardoor is het minder geschikt voor (vochtige) buitenactiviteiten. Daarnaast kan je wol niet zomaar wassen in de wasmachine, tenzij je machine een speciaal wolwasprogramma heeft. En wol is over het algemeen vrij duur, zeker als je voor een speciale soort als merinowol kiest.

 

Dit alles zorgde ervoor dat in de jaren ‘70 fleece werd ontwikkeld: het synthetisch alternatief met dezelfde isolerende eigenschappen als wol, maar dan zonder de nadelen (en zonder de schapen). Fleece houdt je warm, ademt, droogt sneller, is zachter voor je huid en makkelijker te onderhouden!


Welke types fleece bestaan er?

Fleece bestaat in verschillende kleuren, maten en vooral ook soorten. Wat het soort stof betreft, maken we een onderscheid tussen:

•    Polar fleece: de meest gekende, traditionele fleece. Als je een fleece item in je kleerkast hebt hangen, is de kans heel groot dat het van polar fleece is gemaakt.

•    Coral fleece: is wat dikker dan polar fleece en voelt donziger aan dan andere soorten. 

•    Sherpa fleece: de lussen van sherpa fleece worden ruw uitgekamd zodat ze hariger en zachter worden. Sherpa heeft altijd een zachte en een gladde kant. Daarom wordt het vaak gebruikt als voering voor bijvoorbeeld jassen.

 

Als je fleece gaat shoppen, zijn de volgende drie types de belangrijkste:

 

•    Klassieke fleece: licht en warm, vaak goedkoper.

•    Powerstretch: sluit nauw aan en is comfortabeler tijdens het bewegen omdat de stof met je mee beweegt.

•    High-loft: beste gewicht-warmteverhouding door de ‘teddy’ haartjes, met meer isolatievermogen.

Man breekt zijn tent correct af

Waar let je op als je een fleece koopt?

Met onze fleece-gids helpen we je de juiste fleece te kiezen. Stel jezelf om te beginnen de volgende vragen:

•    Wat ga je doen met de fleece? Tijdens een zware inspanning zweet je meer en moet je zweet sneller afgevoerd worden. Kies dan bijvoorbeeld voor een fleece met een hoog vochtregulerend vermogen

•    Hoe warm moet de fleece zijn? Een frisse zomeravond of een ijskoude winterdag: bij A.S.Adventure kan je kiezen tussen lichte en zware fleeces

•    Welke extra’s vind je belangrijk? Wil je bijvoorbeeld ritsen, een kap of duimgaten?

Ken je het drielagensysteem al?

Dé gouden regel voor wie graag naar buiten gaat: laagjes, laagjes, laagjes! In onze contreien kan het weer snel omslaan. Het ene moment loop je in de stralende zon, het volgende plenst de hemel op je hoofd. Met het drielagensysteem houd je je lichaamstemperatuur in alle omstandigheden op peil. Dat gaat zo:

 

•    Basislaag: begin met een laag thermisch ondergoed die de warmte van je lichaam goed vasthoudt en je zweet efficiënt afvoert

•    Isolatielaag: daarboven draag je een extra warmhouder, een fleece bijvoorbeeld!

•    Buitenlaag: een water- en winddichte regenjas houdt sneeuw, regen en wind tegen zodat je droog en warm blijft.

 

Naargelang de temperatuur stijgt of daalt, pas je de samenstelling van je outfit aan. Heb je het te warm? Trek dan je tussenlaag uit. Begint het te regenen? Regenjas aan en door! 

Is fleece wel goed voor het milieu?

Fleece wordt dus van gerecycleerde petflessen gemaakt. Dat is goed nieuws voor de innerlijke groene mens in elke avonturier, toch? 

 

Toch is er een keerzijde aan de medaille waar je best rekening mee houdt, legt onze duurzaamheidscoördinator Claudia uit. Telkens wanneer je je fleece wast, komen er microscopisch kleine plasticdeeltjes (microplastics) vrij uit de polyestervezels. Dat gebeurt trouwens ook wanneer je je fleece of andere kleding van polyester gewoon draagt. Daardoor hangt er heel wat 'plastic' in je huis rond! Bij het wassen komen die microplastics via je wasmachine dan weer terecht in onze waterlopen, om uiteindelijk te belanden in de oceaan. En zo ook in alle zeedieren en -organismen!

Reden tot paniek?

Nee hoor. Er zijn een paar dingen die je zelf kan doen om het risico op vervuiling zo klein mogelijk te houden:

 

•    Hoe hoger de kwaliteit van je fleece, hoe beter. Zorg er dus voor dat je altijd een fleece koopt van een goed merk dat bewust bezig is met milieuproblematiek en dat actief stappen onderneemt om het vrijkomen van microplastics te beperken.

•    Was je fleece niet te vaak. Meestal is het voldoende om hem even te luchten aan de kapstok of een wasdraad. Stop je hem toch in de wasmachine, maak dan regelmatig de filter van je machine schoon en gebruik een Guppyfriend: een waszak die tot 99% van de microplastics tegenhoudt. Bijkomend voordeel: je fleece verslijt minder snel!

 

Wist je trouwens dat de merken die we verkopen druk bezig zijn om de impact van fleece op het milieu te beperken? Tijdens conferenties op gespecialiseerde buitensportbeurzen steken de merken de koppen bij elkaar, en in de European Outdoor Group overleggen ze samen hoe ze de productie van fleece kunnen verbeteren. 


Hoe was je fleece?

Fleece bestaat volledig uit kunstvezels. De wasregels die gelden voor je wollen trui gelden dus niet voor je favoriete synthetische warmhouder. Een paar tips:

 

•    Keer je fleece binnenstebuiten voor je hem in de wasmachine stopt, zo verslijt hij minder snel.

•    Gebruik een Guppyfriend: een speciale waszak die 99% van de piepkleine microplastics die vrijkomen tijdens het wassen opvangt.

•    Was je fleece niet te vaak. Gewoon even verluchten voor een open raam doet ook al wonderen.

Na een tijdje, en zeker na een paar wasbeurten, neemt het waterafstotend vermogen langs de buitenkant van je fleece af. Wil je dit heractiveren? Was hem dan eerst met de Nikwax Tech Wash en daarna met de Nikwax Polar Proof.


Wat doe ik met mijn versleten fleece?

Je fleece heeft je op tal van avonturen vergezeld, maar is nu toch echt aan vervanging toe? Gooi 'm niet zomaar weg, maar breng je fleece naar een Recycle Box in je favoriete A.S.Adventure-winkel. Dan zorgen wij ervoor dat hij wordt verwerkt tot grondstof voor een nieuw product. Zo is de tocht van je fleece nog lang niet ten einde!


Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.