Niets is leuker dan met je regenjas en regenlaarzen - of waterdichte schoenen - aan in de plassen en door de modder te stampen. Op een laarzenpad stap je over vlonderpaden door venen, moerassen en overstroomde elzenbroek- of ooibossen, verken je beekvalleien en slijkpaadjes en wandel je straal doorheen plassen en drassige weilanden.
Maak en bootje van papier, van takjes of boomschors en laat het meedrijven op een beek of rivier. Nodig je gezinsleden uit voor een wedstrijdje: wiens bootje vaart het snelst/verst?
Er zit muziek in regen! Verzamel potten, pannen, blikken en bakjes en laat de regendruppels er ritmisch op neerkletteren: zo creëer je je eigen regendeuntje.
Niks gezelligers dan regendruppels die op het tentdoek roffelen terwijl je knus én droog binnen zit! Zet dus jullie tent op in de tuin en vul ze met kussens, dekens en slaapzakken à volonté. Installeer je met een boek of speel een gezelschapsspelletje in jullie eigen regenfort.
Modder, gras en zand tussen je tenen? Daarvoor moet je op een blotevoetenpad zijn. En dat is nóg leuker als het geregend heeft! Wedden dat je kinderen enthousiast zijn over de wandeling?
Organiseer een speurtocht waarbij je kinderen op zoek gaan naar specifieke items of dieren die je enkel (of vooral) bij regenweer treft. Denk: slakken, regenwormen, glinsterende spinnenwebben.
Een favoriet bij kleuters! Creëer een ‘modderkeukentje’ - met enkele potten of bakken - waarin kleine koks en kokkinnen moddersoep en moddertaarten kunnen maken. Dat is niet alleen leuk, maar stimuleert ook hun creativiteit. Trek je kroost vuile kleding aan en laat ze naar hartenlust ‘kokkerellen’.
Veel vogels zijn actief tijdens en na een regenbui. Neem een verrekijker en een vogelgids mee op pad en ga samen met je kinderen vogels spotten. Welk gevederd vriendje zien jullie als eerste?
Maak samen met je kind een dansje in de regen. Kies jullie favoriete liedje en verzin samen een dansroutine.
Slakken komen vaak tevoorschijn tijdens een regenbui. Verzamel enkele exemplaren en laat ze ‘racen’ op de stoep. Een leuke manier om deze diertjes van dichtbij te observeren. Welke slak zal als eerste de finish bereiken?
In een klimhal kunnen jullie je energie kwijt op de klimmuren. Bij een grote klimmuur voel je de adrenaline terwijl je hoger en hoger klimt, terwijl je veilig vastzit met een klimgordel en een touw. Of gaan jullie liever boulderen? Daarbij klauter je zonder touw tot maximaal 4 meter hoog, en kom je terecht op dikke valmatten als dat niet vlot lukt.
Op een indoor skipiste geniet je het hele jaar van goede sneeuw, ongeacht het weer buiten. Leuk voor kinderen die al kunnen skiën of snowboarden, maar ook tof als eerste ervaring.
Zin in een spannende expeditie? Op de voormalige mijnsite in Genk verken je de fascinerende ondergrondse wereld van de mijnbouw, tot wel zes meter diep. Met interactieve tentoonstellingen en spannende verhalen. Tip: neem toch maar je regenjas mee, om de 60 meter hoge schacht te beklimmen.
Wil je graag vogels verwelkomen in je tuin? Lok ze dan door alvast een leuk huisje te voorzien. Knutsel er zelf eentje of beschilder een bestaand nestkastje.
In dit natuurmuseum in Gent ontdekken kinderen en jongeren hoe het leven op aarde zich ontwikkelde. Je kroost zal zich geen seconde vervelen, want er zijn een heleboel opdrachtjes, speurtochten en weetjes op kindermaat.
Ook met puzzels en gezelschapsspelletjes kan je je urenlang amuseren. Avonturiers puzzelen de wereldkaart of 3D-wereldbol in elkaar, terwijl dierenliefhebbers een leeuw of adelaar vervolledigen. En speelvogels trainen hun geheugen met memory of dagen elkaar uit met grappige dilemma’s.