Er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je gaat geocachen. Eerst en vooral: hoe werkt het? Heel simpel: iemand verstopt een waterdichte doos of cache ergens in de natuur en laat de exacte gps-coördinaten of enkele hints achter online. De website geocaching.com is hier een voorbeeld van.
Voor het zoeken naar zo'n cache, kies je er een in de buurt van waar je gaat wandelen, download je een geocaching-app, of voer je de coördinaten in je wandel-gps in. Zo ben je good to go.
Met de coördinaten in de hand, kan je op eigen houtje op zoek gaan naar de verschillende caches in een gebied. Onderweg wandel je langs mooie plekjes die je zelf nooit zou ontdekken. Je bevindingen over de zoektocht kan je samen met je naam en de datum noteren in het logboek dat in de doos zit. Misschien zit er zelfs een klein cadeautje in je cache?
Trek je er met je kids op uit? Bij elke cache krijg je een indicatie van de moeilijkheidsgraad van het terrein en hoe goed het doosje verstopt is. Sommige caches zijn makkelijk te vinden, terwijl je voor andere je beste speurneus moet opzetten. Of ze liggen pas op het einde van een kilometerslange wandeltocht. Hou dus rekening met de fysieke capaciteiten van je kleine stappers wanneer je je route uitstippelt.
Tip: wil je zeker zijn dat er schatten in de doos verstopt zitten? Kies dan voor een cache met een ‘regular’ grootte of meer. Soms wordt dit ook al vermeld in de beschrijving. Vergeet niet om iets leuks mee te nemen om in de plaats te verstoppen!
Om geocaches te vinden heb je niet veel nodig.
• Het enige wat echt onmisbaar is, is je smartphone met de Geocaching®-app en gps-functie, of een wandel-gps.
• Je trekt er natuurlijk wel op uit in de natuur, dus stevige wandelschoenen, een regenjas en een drinkfles zijn geen overbodige luxe.
• De meeste caches hebben een logboek, waarin je kan schrijven hoe en wanneer jij de cache gevonden hebt. Neem dus zeker een potlood of een balpen mee.
• Is de cache goed verstopt, dan is een zaklamp of hoofdlamp handig bij het zoeken.
• Sommige caches bevatten ook een kleine schat om te ruilen. Ga je naar dit soort cache op zoek, neem dan iets leuks mee om te ruilen, zoals een klein speelgoedje of een sleutelhanger. Denk eraan dat je dit achterlaat in de natuur, dus je kiest het best iets wat tegen regen kan.
De ene cache is de andere niet. Naast de traditionele verstopte doos, zijn er nog andere caches die de zoeker iets meer uitdagen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende caches:
Help! Je hebt de hele middag gewandeld, bent op je bestemming aangekomen en je cache is onvindbaar! Met deze tips ontdek je de verborgen schat misschien toch nog:
• Check op je smartphone of wandel-gps of je wel op de juiste plek bent.
• Kijk of er online een hint te vinden is over de verstopplek van de cache.
• Check voorgaande logs van dezelfde cache: misschien lichten die wel een tipje van de sluier.
• Kijk niet enkel op de grond, maar ook eens omhoog.
• Neem contact op met de eigenaar: misschien krijg je wel een goeie hint!
• Toch niets gevonden? Log dan een DNF (“did not find”) in de app.
Heb je al een aantal caches gevonden, dan kriebelt het misschien om er zelf eentje te verstoppen? Dat kan! Zoek een leuke plek in je buurt en je kan aan de slag:
• Kies het type cache dat je wil verstoppen.
• Maak de cache en stop er een logboek in, een leuk tip of informatie over de buurt, een wegwerpcamera of zelfs iets om te ruilen. Stop in een cache wat je zelf ook leuk vindt om te vinden.
• Verstop de cache op een originele plek.
• Maak je cache aan op geocaching.com en voeg de juiste coördinaten toe.
• Ga regelmatig op bezoek bij je cache en kijk of alles nog in goede staat is. Wel handig als je een plekje in je buurt kiest dus!
Krijg je enkel de coördinaten van een cache, dan kan het wel even zoeken zijn naar de juiste route. Een wandel-gps is dan je beste vriend. Geef de coördinaten in en je wandel-gps navigeert je richting doel. Zónder halverwege je wandeling een lege batterij te hebben, zoals je wel eens zou overkomen met je smartphone.
Zeker als je in de natuur op zoek gaat naar een cache kan een wandel-gps een plus zijn. Wandelroutes zijn vaak niet opgenomen in reguliere gps-systemen, waardoor je zelf je pad moet zoeken. Dat resulteert nogal vaak in natte voeten, uren zoeken én je riskeert stukken natuur te betreden die liever met rust gelaten worden. Trek je geregeld op geocache-avonturen, dan kan een wandel-gps dus een goede investering zijn.