Is het tijd voor de eerste schooldag? Wat een mijlpaal! En natuurlijk ook wel heel spannend, zowel voor je peuter … als voor jou. Want is je peuter er wel klaar voor, wat moet je eigenlijk meegeven in de boekentas en wat met het dutje? Wij helpen je aan de antwoorden!
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar in de regel houden peuters van voorspelbaarheid. Sommige scholen geven voor de eerste schooldag zelf een boekje mee met foto’s van de leerkracht, de klas of de speelplaats om jullie voor te bereiden, maar jammer genoeg niet allemaal. Zelf kan je je voorbereiding best al een tijdje van tevoren beginnen.
Lees voor het slapengaan een boekje zoals ‘Jules naar school’, ‘Anna naar school’ of ‘Fien gaat voor het eerst naar school’. Neem je peuter al wat vaker mee om de oudere broer of zus te brengen of ga alvast enkele weken voor de eerste schooldag de schoolroute ‘oefenen’. Je kan tot aan het hek gaan als de school begint, zelfs al laat je jouw kindje nog niet achter. Als je die weg al oefent, zal de eerste stap minder groot worden. En misschien is er op voorhand wel een speel- of wenmomentje in de klas? Vraag het zeker na.
Al vanaf de dag dat je baby geboren is, begint Het Grote Loslaten. Dat werd al duidelijk op de eerste dag crèche of onthaalmoeder, en bij de eerste dag school natuurlijk nog veel meer. Naar school gaan hoort erbij, je zal je verbazen hoeveel hij of zij op korte tijd zal bijleren en je kleine zal op termijn natuurlijk ook veel nieuwe vriendjes maken. Bij de meeste scholen mag je de eerste dag, de eerste week (of zelfs het hele eerste jaar) je kindje tot in de klas afzetten. Vergeet ook niet een dag of halve dag vrij te nemen zodat je je kindje zelf kan afzetten en afhalen, ook als je start met halve dagen school … en je zelf ook even rustig een kopje koffie kan drinken om de mijlpaal te vieren.
Vergeet niet om een eerste-schooldag-foto te maken! Mijlpalen zijn er om bij te houden, en écht, voor je het weet is het schooljaar weer voorbij. Je kan de foto online zetten (wat helemaal prima is) maar nog leuker is om ze af te drukken (of meteen een polaroid nemen) en op te hangen.
Een goede rugzak is niet te groot en te zwaar zodat je peuter hem gemakkelijk kan aandoen, maar heeft wel genoeg ruimte voor de drinkfles, brooddoos, snack en een A5 mapje. En de allerbelangrijkste tip: kies er eentje die jouw peuter mooi vindt, want ze gaan er elke dag naar moeten kijken het komend jaar. Maak er gerust een écht moment van: een eigen boekentas krijgen, kan de start zijn van de voorbereiding op de eerste schooldag. Je zal zien: je kindje zal glunderen van trots!
Dit is jouw checklist:
1. Zorg voor een goeie lekvrije drinkfles en oefen van tevoren op het zelf openmaken (en weer sluiten). Het kan handig zijn om een doorschijnende drinkfles te nemen, zo kan de leerkracht zien of je kind doorheen de dag al iets gedronken heeft.
2. Zorg voor een brooddoos die je kindje zelf open en dicht kan doen (even oefenen!) Kies je voor een brooddoos met compartimenten of voor een bentobox met verschillende vakjes en bakjes dan kan je tip 3 overslaan. Even checken wat de gewoonte op jouw school is: op sommige scholen houden ze de fruit- en koekendoosjes graag apart.
3. Geef een (bijpassend) fruitdoosje en een koekendoosje mee voor respectievelijk het fruit en de snack. Zoals altijd geldt: zorg dat je kindje het zelf open en dicht kan doen. De meeste scholen houden niet van koeken met chocola (wegens de plakhanden) en geef genoeg fruit mee, maar ook weer niet té veel: in sommige scholen mag je kindje pas aan het koekje beginnen als al het fruit op is.
4. Oeps, een ongelukje is snel gebeurd. Geef op de eerste schooldag alvast een zakje reservekleding mee waar je overal de naam van je kind in zet. Die reservekleding blijft normaal gezien op school.
5. Vergeet ook andere dingen niet die de school eventueel vraagt. Eigen zakdoeken, foto’s van papa en mama, een favoriete knuffel (maar zorg dat hij ook weer naar huis meekomt) of eventueel eigen knutselgerief. Maar dit zal vanzelf wel duidelijk worden wat je mee moet of mag nemen.
Net zoals de reservekleding, is het handig om ook alle doosjes, deksels, (losse) doppen, drinkfles, truien, jas, sjaal, muts, … te voorzien van een naam. Alles, écht alles, kan kwijtraken of in de verkeerde boekentas belanden.
Het moment van de eerste schooldag is niet zomaar gekozen: rond 2,5 jaar neemt de ontwikkeling van een gemiddeld kind een enorme sprong. Maar natuurlijk: gemiddelden zijn er om van af te wijken. Als jouw kindje naar de crèche of onthaalmoeder is geweest, kunnen zij je helpen om te beoordelen of ze al klaar zijn voor school, en dus een nieuwe uitdaging.
Sommige scholen vragen dat jouw kindje overdag grotendeels zindelijk is. Verder kijken pedagogen vooral of een kindje zich al kan uitdrukken. Dat hoeft nog niet in volzinnen, zolang het maar wel duidelijk is wat hij of zij wil. Het kan helpen om het na een aantal weken aan de juf te vragen of alles lukt, en vertrouw verder op je gevoel.
Sommige scholen bieden ’s middags een slaapklasje aan voor de allerkleinsten, maak hier zeker gebruik van als je kindje er nog nood aan heeft. Heeft je school geen slaapklasje? Als je het geregeld kunt krijgen, kan het handig zijn om je kindje de eerste week of weken maar halve dagen te laten gaan, zodat ze thuis, in de crèche of bij de onthaalmoeder nog een dutje kunnen doen. Dat zal zeker niet altijd mogelijk zijn: het zal dus voor jou én je kleintje even wennen zijn. Leg je kindje ’s avonds wat eerder in bed en laat hem of haar in het weekend of woensdag gewoon nog wel het dutje doen zoals gewend. Het komt goed!
Sommige peuters rennen die eerste dag naar binnen zonder om te kijken, andere kindjes huilen alsof ze nooit meer naar huis mogen. En zeker dat tweede kan jouw ouderhart in duizend stukjes breken. Je kan verdriet of spanning natuurlijk niet helemaal vermijden, maar dit kan misschien helpen tegen tranen op de eerste schooldag:
• Blijf herhalen dat je terugkomt, en dat je niet voor altijd weg bent. Tijdsbesef is niet altijd gemakkelijk op deze leeftijd.
• Laat je kindje weten wie hem of haar komt halen: is het papa of mama of misschien wel opa? Dit kan een fijne houvast zijn én geruststelling dat er echt wel iemand komt.
• Teken eventueel een klein hartje of bloemetje op de hand van jouw kindje als ‘misknopje’. Als ze verdrietig zijn, kunnen ze daarop drukken: dan voelt mama of papa dat. Knipoog.
• Hou het afscheid kort en duidelijk: ook bij tranen heeft het geen zin om heel lang te blijven hangen. Weet dat de tranen in de regel al voorbij zijn als jij uit beeld bent.
• Sommige kindjes starten heel dapper, maar vinden het later in de week ineens niet meer leuk. Volhouden en blijven gaan: ze wennen er vanzelf aan. Succes!
Vind je een boke met choco maar saai? Wij geven je tips om de schoollunch leuker (en gezonder) te maken.
Getest! Dit vinden wij de allerbeste herbruikbare drinkflessen voor kinderen.