De bomen zijn kaal, de zon hangt laag aan de hemel en het kwik neemt een duik in het diepe. Tijd voor een winterslaap onder een dekentje? Integendeel! Wij stelden een uitgebreid lijstje vol leuke outdoortips samen om het koudste seizoen in openlucht én eigen land door te brengen. Begin je maar alvast op te warmen!
Voor snelheidsduivels op ski’s heeft België net iets te weinig hoogteverschillen, maar dat wil niet zeggen dat je bij ons de latten niet kan aanbinden. Hou je van glijden op wandeltempo, dan is langlaufen helemaal jouw ding. Vooral in de Oostkantons is het aanbod aan loipes –routes voor langlaufers – meer dan de moeite waard!
Baraque Michel in Jalhay
Wil je deze winter verzekerd zijn van een wit poederlaagje, dan trek je best naar het hoogste skigebied van België. Met 674 meter is dit winterparadijs middenin de Hoge Venen niet alleen een van de meest sneeuwzekere plekjes van ons land, maar ook de ideale bestemming voor wintersporters die kicken op ongerepte natuur.
Mont Spinette in Malmedy
Gelegen op de zuidhelling van de Hoge Venen wordt Mont Spinette door kenners een van de mooiste langlaufroutes van België genoemd. Kies een loipe uit en laat je leiden door het betoverende bos- en veenlanschap. Duffel je wel warm in, want op het 580 meter hoge plateau kan het kwik in de winter tot -20 °C zakken!
Eifel Ski Zentrum in Rocherath
Ben je niet zo tuk op massatoerisme? In het hoogstgelegen dorpje van België (650 m) word je verwend met vers getrokken loipen waar je nog echt van de rust kan genieten. Dwars door de weiden, velden en bossen, op een boogscheut van de Hoge Venen, komen zowel beginners als getrainde langlaufers aan hun trekken.
Mont Rigi in Waimes
Dit gebied mag dan vlakbij het Signaal van Botrange – het hoogste punt van België – liggen, toch is het parcours behoorlijk vlak met slechts een beperkt aantal hoogtemeters. Ideaal dus voor gezinnen die houden van mooie uitzichten zonder al te veel inspanning. Na afloop kan je lekker opwarmen in restaurant ‘Mont Rigi’ naast de chalet.
Val de Wanne in de Ardennen
Jawel, ook in de Ardennen kan je prima langlaufen. En wat mooier is: je kan er zelfs met de trein naartoe! In het station van Trois-Ponts stap je (mits reservering) op de bus naar het skigebied van Val de Wanne, 4 km verderop. Kies je voor de lange loipe, dan word je beloond met mooie vergezichten over Stavelot en de Hoge Venen.
TIP: Benieuwd hoeveel sneeuw er momenteel op onze langlaufpistes ligt? Op de website van de Oostkantons kan je in real-time de status van hun pistes checken.
Maak je graag het kind in jezelf wakker of heb je zelf kleine koters die je aan je mouw trekken om buiten in de sneeuw te gaan spelen? Sleetje rijden is een actieve én ontspannende manier om van dat witte tapijt te genieten. Mooi meegenomen: je hebt er geen hoge bergen, skiliften of pistes voor nodig. Een glooiende helling volstaat!
VLAANDEREN
Provinciedomein De Gavers in Harelbeke (West-Vlaanderen)
Met zijn 179 hectare is De Gavers het grootste groendomein in de omgeving van Kortrijk. Centraal ligt het Gavermeer, een oude zandwinningput uit de jaren 1960, waar je in de zomer terecht kan voor allerlei waterplezier. In de winter is dé hotspot van het domein echter de helling aan de molen, bij parking Eikenstraat, de ideale plek om met je slee van af te roetsjen.
De Blaarmeersen in Gent (Oost-Vlaanderen)
Voor de Gentenaars zijn de Blaarmeersen zoals Central Park voor de New Yorkers: een groene long vol recreatiemogelijkheden in de stad. Terwijl je hier in de zomer volop kan zwemmen, kajakken, waterfietsen, surfen en duiken, trekt half Gent bij de minste sneeuwval naar de befaamde ‘berg’ om zijn sleeskills bij te schaven. Vree wijs!
De Sahara in Lommel (Antwerpen)
De Lommelse Sahara heeft zijn naam niet gestolen. De enorme zandvlakte doet in de zomer inderdaad denken aan een woestijn, zeker wanneer de Kempense zon de temperaturen doet stijgen. Eens het zand bedekt wordt door een laagje wit poeder, biedt dit domein een prachtig winters decor voor je sleewedstrijden op de brede, lange hellingen. Perfect voor jongere kinderen!
Provinciaal Domein in Huizingen (Vlaams-Brabant)
Tijdens een hittegolf is het heerlijk vertoeven op de ligweide aan het verwarmde openluchtzwembad, maar ook tijdens de wintermaanden heeft het Provinciaal Domein van Huizingen zijn troeven. Eens de groene heuvels wit kleuren, verandert deze plek in een sleeparadijs om u tegen te zeggen. Met je lief over de sneeuw glijden met zicht op het kasteel: veel romantischer wordt het niet!
Provinciedomein Nieuwenhoven in Sint-Truiden (Limburg)
Met een groot speelbos waar je kroost vrij kan ravotten, is dit domein sowieso een bestemming die bovenaan het weekendlijstje van elk gezin mag staan. Komen er dan ook nog sneeuwvlokken aan te pas, dan is het helemaal tijd om richting Sint-Truiden te trekken: de open weide boven het kasteel van Nieuwenhoven biedt naast een verbluffend uitzicht ook een heerlijk lange afdaling per slee.
WALLONIË
Les Crêtes de Xhoffraix in Malmedy (Luik)
Zoek je een plekje waar je rustig je nieuwe slee kan uittesten zonder een mal figuur te slaan voor honderden kijklustigen? Hoewel de Hoge Venen een enorm populaire bestemming is bij wintersporters, kan je in het wat zuidelijker geleden gebied van Xhoffraix nog echt genieten van de rust en de stilte. Ideaal voor beginnende sleeërs!
Croix-Scaille in Gedinne (Namen)
Niet ver van de grens met Frankrijk kan je wandelen naar het hoogste punt van de provincie Namen, dwars door het Scaillebos en langs het natuurreservaat La Fange de l’Abîme. Niet alleen het panoramische uitzicht, maar ook de picobello hellingen maken het meer dan de moeite waard om je slee mee naar boven te slepen.
Provinciaal Domein Bois des Rêves in Ottignies (Waals-Brabant)
Op 20 minuutjes rijden van Waver kom je terecht in een gevarieerd natuurdomein waar sportievelingen van allerlei slag zich thuisvoelen. Wandelpaden, looppistes, mountainbikeparcours … en last but not last de allerbeste hellingen van de streek om met een slee onder je zitvlak naar beneden te razen.
Rièzes in Chimay (Henegouwen)
Geloof het of niet, maar ook in Henegouwen vind je skipistes. Akkoord, ze zijn misschien niet zo indrukwekkend als in Luik of Luxemburg, maar wel minstens even gezellig én er is een afgebakende zone speciaal voor liefhebbers van de edele sport van het sleeën. Na de inspanning kan je er genieten van een heerlijke Chimay – kies zelf maar of we de kaas of het bier bedoelen.
Baraque de Fraiture in Vielsalm (Luxemburg)
De echte die hard sleefanaten moeten natuurlijk naar het summum van de sneeuwsport in België, en dat bedoelen we echt letterlijk. Op de Baraque de Fraiture vind je de hoogste pistes van het land (652 m) en kan je dus echt eens helemaal losgehen op dat houten of plastic racemachientje van je. Skibril aan en gaan!
Ga je voor een eenvoudig ‘schepje’ of voor een super-de-luxe slee? Kies je favoriete model in onze webshop.
Hou je van het geluid van krakende sneeuw onder je wandelschoenen? De oordverdovende stilte in het bos en de wolkjes die je blaast in de ijskoude winterlucht? Trek je thermisch ondergoed en je wollen muts aan en ga op verkenning in deze betoverende brokjes natuur. Met warme choco of dampende soep in je thermos maak je het plaatje helemaal af!
Door de Zwinduinen
Jij bent niet de enige die ’s winters wordt aangetrokken door de mildere temperaturen aan de kust. In het Zwin wemelt het nu van de ganzen, eenden en andere trekvogels die jaarlijks poot aan wal zetten in het natuurgebied om te overwinteren. Een paradijs voor ervaren én beginnende vogelspotters. Vergeet je verrekijker niet!
Door het gebied lopen diverse gemarkeerde routes, die je vindt op dit handige wandelkaartje.
Door de Hoge Venen
Ons meest ongerepte stukje natuur, waar winter nog écht winter is, vind je in het oosten van het land. In Manderfeld – een van de hoogst gelegen dorpjes (550 m) van België – duikt het kwik geregeld onder het nulpunt en blijft de sneeuw extra lang liggen. Zak je weg tot je knieën in het witte poeder? Verken de Hoge Venen dan eens op scheeuwschoenen!
Het gebied in de Ourvallei telt wel 200 km aan wandelpaden, waaronder deze mooie route.
Door de Oost-Vlaamse wetlands
Voor wie zich afvraagt of je in ons dichtbebouwde landje nog écht tot rust kan komen: jazeker! Natuurgebied de Kalkense Meersen is een van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen, waar weidse vergezichten, moerassen en rietkragen de (stille) toon zetten. De Schelde is nooit ver weg – in Schellebelle kan je de rivier zelfs oversteken met een veerpontje.
Stap van de veerpont en je ziet meteen de bordjes van de wandelknooppunten staan, die je onder andere langs de Wetlands van Wijmeers brengen.
Door de Ardense bossen
Van stappen krijg je het warm. En in het uitgestrekte woud van Saint-Hubert is er plaats genoeg om je onderste ledematen flink de kost te geven. Vergis je niet: hoewel heel wat dieren in een winterslaap verzonken zijn, valt het leven in het bos ’s winters niet stil. Duffel je warm in en beklim de uitkijkpost Observatoire de Bilaude, wie weet krijg je wel een sneeuwhaas of een hert te zien!
Smeer je kuiten in en waan je even weg van de wereld op deze pittige wintertocht van bijna 20 km.
Door de Limburgse valleien
Dwars door Meeuwen-Gruitrode, Peer en Bocholt meandert de meest natuurlijke laaglandbeek van Vlaanderen als een ruggengraat door het natuurgebied Vallei van de Abeek. Trek je laarzen maar aan, want deze tocht door moeras en broekbos belooft drassig te worden! En hou je oren en ogen open voor trekvogels uit het Hoge Noorden, die hier met z’n honderden tegelijk de winter doorbrengen.
Er lopen 4 uitgestippelde wandelroutes van 4 tot 9 km door de Abeekvallei.
Nat, natter, natst: ga eens wandelen in overstromingsgebied
Een huis in overstromingsgebied kopen, doe je maar beter niet. Voor de natuur daarentegen kan het wonderen doen als een rivier de ruimte krijgt om af en toe eens buiten haar oevers te treden. Zo’n ondergelopen gebied levert vooral tijdens de ijzige wintermaanden betoverende taferelen op. Laarzen aan en op ontdekking maar! 10x wandelen in overstromingsgebied.
Dat de natuur bruist van het leven in de winter, is misschien veel gezegd. Maar je zou ervan versteld staan hoeveel dieren je nog kan tegenkomen in de natuur! Veel soorten moeten namelijk ook tijdens de koude maanden dagelijks op zoek naar voedsel. Als je weet waar je ze moet zoeken, kan je nog heel wat loslopend of -vliegend wild van je lijstje afstrepen.
Vriezeganzen
Heel wat vogels trekken bij de minste temperatuurdip naar warmere oorden, maar voor soorten uit het Hoge Noorden is onze milde winter net aantrekkelijk voor een langer verblijf. Vanaf oktober tot februari hoor je in de polders het melodieuze gesnater van de ‘vriezeganzen’, een verzamelnaam voor de grauwe gans, de kleine rietgans, de kolgans en andere ganzensoorten die met duizenden tegelijk neerstrijken in natuurgebieden zoals de Uitkerkse Polder en de Blankaart.
Veel moeite om ze te spotten hoef je niet te doen, aangezien ze zich vaak in grote, luidruchtige groepen verplaatsen. Hou wel voldoende afstand en laat ze niet schrikken. Het flapperen met hun vleugels om op te stijgen kost enorm veel energie, die ze in de winter wel beter kunnen gebruiken.
Uilen
Omdat er in de winter amper bladeren aan de bomen hangen, wordt het een stuk eenvoudiger om uilen te spotten. Trouwens, wie dacht dat deze roofvogels alleen maar ’s nachts op jacht gaan, mist heel wat actie. Aan de kleur van hun ogen kan je zien wanneer ze het liefst uitvliegen. De kerkuil en de bosuil met hun zwarte ogen zijn echte nachtjagers, terwijl de oehoe met zijn oranje kijkers de schemering verkiest. Het kleine steenuiltje heeft felgele ogen en vliegt graag rond bij daglicht.
Behalve de kleur van de ogen verraadt ook de plek waar ze rondhangen met welke uil je te maken hebt. Zo zoekt een kerkuil vaak beschutting in hoge torens en oude schuren, terwijl een oehoe houdt van bossen en open vlaktes. Zie je een bruin gespikkeld exemplaar op een weipaal of in een knotwilg zitten? Dan heb je met een steenuil te maken.
Eekhoorns
In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, doet de eekhoorn géén winterslaap. Al zal hij zich wel wat vaker in zijn warme nest terugtrekken … Wanneer kan je deze rode rakker dan het best spotten? Daarvoor moet je vroeg in de ochtend op pad in het bos, wanneer hij alle plekjes bezoekt waar hij in de herfst zijn wintervoorraad verstopt heeft. In boomholtes of kuilen in de grond, bedekt met een laagje bladeren, raapt hij zijn kostje voor de dag bij elkaar en verschanst zich dan weer in zijn veilige nest.
Benieuwd waar de eekhoorn zich zoal ophoudt? Zoek dan naar kaalgevreten dennenappels op de grond. Dennenzaden zijn het favoriete kostje van deze energieke spring-in-’t-veld. Met een speciaal eekhoornvoederhuisje kan je ze ook naar je eigen achtertuin lokken – als er tenminste voldoende bomen in de omgeving staan. Met zijn opvallende pluimstaart kan je ’m niet missen!
Sporen zoeken in het bos
Het bos is kaal in de winter, dus de weinige dieren die zich buiten hun veilige nest wagen, zijn extra voorzichtig. Krijg je de beestjes zelf niet te zien? Dan is de kans wél groot dat je hun sporen kan ontdekken. In een vers laagje poedersneeuw zijn de pootafdrukken van een vos, een ree of een haas duidelijk zichtbaar. Maar ook zonder sneeuw kan je op sporenzoektocht:
Als je kinderen de liefde voor het buitenleven nog niet te pakken hebben na twee lockdowns, dan is het nu het moment om ze er warm voor te maken! En nee, we gaan niet ‘saai wandelen’. Wikkel je bengels in een paar laagjes kleren en trek naar buiten voor deze originele kidsproof buitenactiviteiten. Wedden dat je ze met geen stokken weer naar binnen krijgt?
LET OP: Op het moment dat we dit artikel schreven, waren nog heel wat activiteiten afgelast omwille van de COVID-19-maatregelen. Inmiddels zijn de maatregelen misschien al versoepeld.
Toch kan het zijn dat sommige activiteiten nog niet elke dag doorgaan en/of met reservaties werken. Check daarom altijd even de betreffende websites en reserveer tijdig indien nodig. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Hou je steeds aan de hygiënische voorzorgsregels en draag een mondmasker wanneer het niet mogelijk is meer dan anderhalve meter afstand te houden.
Ga op ezelwandeling in Bosland
Kinderen en ezeltjes, een betere combinatie bestaat er niet! En als je jouw kleuter met vermoeide beentjes dan ook nog eens halverwege op de rug van de ezel in kwestie kan zetten, wordt het helemaal een win-win-situatie. Zo kan je op een ontspannen manier met je kroost genieten van een wandeling mét picknick door de prachtige Limburgse bossen. Vervoer van en naar de startplaats van de diverse wandelroutes zit inbegrepen in de prijs.
Maak een voederplankje in je tuin of op je terras
Ook in de winter heb je wel eens een mooie zonnige zondag zonder plannen. Hét moment om de Bob De Bouwer in jezelf wakker te maken en samen met je kroost een voederplankje in elkaar te timmeren. Een kleine investering met groot resultaat: zodra het weer omslaat, kan je met het hele gezin gezellig binnen achter het raam toekijken hoe jullie nieuwe gevederde vrienden zich tegoed doen aan een heus vogelfeestmaal.
Volg de handleiding van Natuurpunt
Volg een bomenparcours in Natura Parc
Wist je dat je het warm krijgt van adrenaline? Aan de Lacs de l’Eau d’Heure kunnen jong en oud hun klimtechnieken bijschaven op de meest uitdagende obstakels tussen de boomtoppen. Van klimparcours voor de kleintjes tot tokkelbanen en heldhaftige sprongen in het diepe voor de meer zelfzekere tieners: niemand is te oud om in bomen te klimmen. Kleed je niet té warm aan, want er zal gezweet worden!
Ga speuren en ravotten in De Liereman
Een enorme houten reus bewaakt de ingang van het Bos van Bo, een uniek speelbos waar je kleine avonturiers zich kunnen uitleven in en onder de bomen. Klimmen en klauteren is toegelaten – nee, wacht: verplicht! Hebben je kinderen een neus voor speurtochten? Dat treft, want in het bos zitten allerlei opdrachten verborgen waar ze wel eventjes zoet mee zijn. Voor iets oudere kinderen start er aan het bezoekerscentrum een geocacheroute van 2 kilometer.
Organiseer een winterse buitenbarbecue
Een worst op een stokje, een brochette van marshmallows en een dampende kop chocomelk: zo smaakt gezelligheid! Kleed samen met je kinderen je terras of balkon aan met kerstlampjes, warme dekentjes en zachte schapenvelletjes, zet een vuurkorf neer en experimenteer met hapjes die je op de barbecue kan bereiden. De avond is pas compleet als papa de gitaar bovenhaalt en jullie samen met de buren aan de andere kant van de haag de meligste kampvuurliederen zingen.
Hoe warm je ook aangekleed bent en hoe actief je buiten ook bent, er komt een moment dat je het gewoon gehad hebt met die bibbertemperaturen. En dan is het mooi meegenomen als er aan het een einde van de dag een gezellig cafeetje opdoemt midden in het bos. Want geef toe: er gaat toch niets boven een warm drankje en een pannenkoek na een winterse outdoordag? Tijd om op te warmen!
BosbAAr in Kluisbergen
Midden in het Kluisbos, omgeven door bomen en beestjes, kan je tijdens het weekend genieten van biolimonades en lokale biertjes op het gezellige terras van B&B BosbAAr. Uitblazen doe je op de houten picknickbanken, robuuste boomstammetjes of hippe strandstoelen. Je moet er wel eerst twee kilometer voor wandelen langs een onverharde weg. Kortom, the place to be voor natuurmensen in hart en nieren.
Sonian in Hoeilaart
Pal in het Zoniënwoud, in de schaduw van het kasteel van Groenendaal, lokt restaurant Sonian vermoeide wandelaars met heerlijke Belgische kost. En ook voor een soepje, een Brusselse wafel of een stuk warme appeltaart ben je aan het juiste adres in dit etablissement met moderne chalet-uitstraling. Je kan hier trouwens ook genieten van live muziek.
Foreest in Buggenhout
Voor een goeie tas koffie of een hapje met lokale en seizoensgebonden producten moet je bij Foreest zijn, een brasserie midden in Buggenhoutbos, die veel waarde hecht aan zijn unieke band met de natuur. Een welgekomen rustpunt na een winterse wandeling.
Le Moulin du Bayehon in Malmedy
Kaasblokjes uit Waimes met een biertje uit Spa of pannenkoeken van het huis met een scheutje Val Dieu: lokaler dan dit typisch Ardens adresje vind je ze niet meer. In deze bistro aan de voet van de Hoge Venen kom je tot rust in de natuur met een grote ‘N’. De ideale pleisterplaats na een wandeling naar de waterval van Bayehon, een bezoekje aan het kasteel van Reinhardstein of een dagje op de langlaufpistes.
Woodpecker in Brussel
Jawel, ook in onze hoofdstad kan je je onderdompelen in het gebladerte terwijl je van een hapje of drankje geniet. De kiosk van Woodpecker ligt in het Terkamerenbos, een oase van groen op een goeie vijf kilometer van het bruisende stadscentrum. Een hamburger met een pintje of veggie wrap met een versgeperst sapje: onder de eiken en beukenbomen smaakt het allemaal even lekker.
Je kunt je natuurlijk ook langer terugtrekken in de natuur dan één dagje. Bij deze 10 bijzondere en stijlvolle overnachtingsplekken vind je alles wat je nodig hebt.
Koude temperaturen zijn nooit meer een obstakel om naar buiten te gaan met een warm basislaagje onder je kleren. Wij helpen je graag met de keuze van het juiste thermische ondergoed.