Duurzaamheid is geen trend, het is het nieuwe normaal. En je steen bijdragen hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. De 3 r’en zijn een handige manier om jezelf daaraan te herinneren:
“Heb ik dat nieuwe T-shirt écht nodig?” Stel jezelf die vraag voor je begint met shoppen. Veel kleerkasten hangen vol met ongedragen kleding. De meest duurzame keuze die je wat kleren betreft kan maken is om te genieten van wat je al hebt.
En als je toch iets nieuws koopt, kies dan voor kleren die lang meegaan. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Want door te kiezen voor kwaliteit, verklein je de afvalberg. Spullen van slechte kwaliteit of items die je slechts enkele keren zal dragen, belanden in een mum van tijd op de afvalberg.
Ga je op kledingjacht? Dan is er eigenlijk nóg een ‘r’ om rekening mee te houden: de r van ‘refuse’, ofwel ‘weiger’. Weiger kledingstukken die niet goed zijn voor het milieu.
Kies voor kledingmerken die duurzamere en kwalitatieve materialen gebruiken en die transparant zijn over hun productiemethodes.
Verleng de levensduur van je kledingstukken. Combineer de items in je kleerkast bijvoorbeeld eens op een andere manier, waardoor je een nieuwe outfit creëert. Ben je uitgekeken op je eigen kleren? Met wat je niet meer draagt, kan je een ander plezieren! Ruil bijvoorbeeld eens enkele kledingstukken met vrienden of familie: wellicht vindt iedereen iets wat nieuw aanvoelt, terwijl het niet gloednieuw is.
Ook de ‘r’ van ‘repair’ verdient een plekje. Want het beste dat we voor de planeet kunnen doen, is onze eigen kleren langer dragen. Reparatie is dus een krachtige tool om je kleding duurzaam te maken. Is er iets stuk? Herstel het in plaats van het weg te gooien.
Hoe beter jij je (kwalitatieve) kleding verzorgt en onderhoudt, hoe langer ze in topconditie blijft. Leuk voor jou én goed voor de planeet. Zit er een scheurtje in je regenjas, is je rits kapot of is de zool van je wandelschoenen afgesleten?
Daar weten onze experten wel raad mee! We vertellen je alles over juiste onderhoudsmethodes én bieden verschillende diensten aan, van kledingherstelling en schoenonderhoud tot schoenherstelling. Zo geven we je kleding graag een tweede adem, zodat jij er langer plezier aan beleeft.
Kan een kledingstuk niet meer worden hergebruikt of hersteld? Dan is recycleren een optie. Daarbij wordt het kledingstuk verwerkt tot nieuwe vezels om eventueel nieuwe kleding van te maken. Op die manier zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig: breng je oude kleding binnen in de Recycle Boxes in je A.S.Adventure-winkel.
Koop je toch iets nieuws, shop dan bewust. Kies bijvoorbeeld voor gerecycleerde synthetische vezels in je kledingstuk. ‘Nieuwe’ synthetische vezels bestaan voornamelijk uit plastic. Voor de productie van plastic worden fossiele brandstoffen gebruikt. Door voor gerecycleerde synthetische vezels te kiezen, draag je bij aan een deel van de oplossing om af te stappen van fossiele brandstoffen
Liefst kies je voor stoffen die gemaakt zijn uit plastic (oceaan)afval dat anders in de natuur zou blijven liggen. Wist je bijvoorbeeld dat oude visnetten heel wat schade aanrichten én microplastics loslaten in de oceaan? Patagonia maakt er met hun NetPlus-collectie donsjassen, truien en petten van.
Staat op het etiket van een kledingstuk bijvoorbeeld ‘50% katoen en 50% synthetisch’?
Dan is dat kledingstuk aan het eind van z’n levenscyclus complexer om te recycleren, want die verschillende vezels zijn moeilijk of niet uit elkaar te halen. Vermijd daarom kleding uit samengestelde stoffen en kies voor een kledingstuk dat volledig uit één materiaal gemaakt is.
Was je kleding enkel wanneer het nodig is - vaak is verluchten of stomen tijdens een douchebeurt al voldoende. Toch wassen? Was dan op een lagere temperatuur. Een Guppyfriend, een ecologische waszak voor synthetische kleding, voorkomt dat er microplastics door de afvoer spoelen. Want we willen toch allemaal schonere rivieren en oceanen?
Wil je meer weten over kleding en duurzaamheid? Outdoormerk Patagonia maakte een kortfilm over de schadelijke effecten van plastic in de kledingindustrie. Je kan ‘the Monster in our Closet’ online bekijken.