Avontuur vind je vaak op de meest onverwachte plaatsen. In een tentje bijvoorbeeld, wanneer je in de winter enkele dagen gaat kamperen. Let wel, kamperen bij vriestemperaturen is niet bepaald voor watjes en vraagt wat meer voorbereiding dan twee zomerse kampeerdagen in de Ardennen, maar het is wel een unieke ervaring. Onze outdoorexpert staat klaar met een resem nuttige tips voor de durvers.
De allerbelangrijkste voorbereiding bij winterkamperen? Die zit tussen je oren: je moet je mentaal volledig instellen op de koude. Veel meer dan in de zomer, moet je in de winter écht zin hebben om te kamperen. In het koudste seizoen is het allemaal een stuk minder vrijblijvend, maar met doordachte keuzes en het juiste materiaal kan het een geweldige ervaring zijn.
Eén van de knopen die je nog voor je vertrek moet doorhakken, is de selectie van een geschikte locatie. Natuurlijk kies je de locatie in functie van de activiteiten die je wilt ondernemen. Wil je basic gaan of toch wat comfort hebben? Deze vier mogelijkheden liggen alvast voor de hand:
TIP: Er is ook nog een vijfde optie: Welcome To My Garden. Dat is een soort van Airbnb, maar dan voor kampeerders. Een betere manier om gratis campingplekken in België én de rest van de wereld te vinden, bestaat er niet.
Sommige campings sluiten tijdens de koude wintermaanden, dus de keuze is kleiner dan in de zomer. Maar er zijn wel degelijk campings die openblijven. Bijkomend voordeel: in de winter trekken ze niet veel volk, dus complete rust is haast gegarandeerd!
Camping Houtum
Domaine Le Val de L’aisne
Boerenrustcamping De Kermisrose
Olthuys Achterhoek
Naast de locatie is natuurlijk ook het materiaal van groot belang. In de zomer laat de keuze voor een verkeerde tent, een minder goede slaapzak of oncomfortabele slaapmat zich al voelen. In de winter wordt het verschil tussen goed en middelmatig materiaal nog véél sneller duidelijk. Vanaf een graad of vijf onder nul is je materiaal zelfs van levensbelang.
Een heerlijke maaltijd doet altijd deugd, maar zeker bij ijskoude temperaturen kan een warme snack enorm smaken. Toch moet je enkele zaken in het achterhoofd houden als je in de kou probeert te koken.
TIP: Heb je't dan toch nog niet warm genoeg? Een tas thee voor het slapengaan doet wonderen. Niet in het minst omdat je er je handen aan kan verwarmen. Ook het vuurtje waarop je het water kookt, creëert de nodig warmte. Je drinkfles vullen met warm water en vervolgens gebruiken als warmwaterkruik is ook een handige manier om snel op te warmen. Check wel eerst even of je fles wel geschikt is voor warme vloeistoffen! Bij een stalen drinkfles voel je de warmte er niet doorkomen, wat je dan wel kan opwarmen zijn leuke warmtepads.
Wil je verzekerd zijn van een goede nachtrust in je tent, ook bij temperaturen onder het vriespunt? Met deze tips voor een betere nachtrust slaap je ook in putje winter als een roos onder je tentzeil.
De juiste slaapzak en slaapmat zijn essentieel voor een geslaagde nacht onder (tent)zeil. Met het slaapsysteem van Sea to Summit kan kou, wind noch sneeuw op je kampeerplek je deren!