Vanlife betekent letterlijk het leven (life) in een ‘van’ (busje). Oftewel, je woont en leeft in een busje of camper. Deze levensstijl biedt de mogelijkheid om de wereld te verkennen in combinatie met minimalistisch en budgetvriendelijk leven en veel vrijheid.
“In mijn busje is plaats voor mijn bureau, surfplanken en mountainbike. En voor mijn hond.”
Zef
1. Ken je bus. Leer goed hoe alles werkt en hoe je iets repareert. Er kan onderweg eens iets stukgaan, en dan is het fijn als je vlot de elektriciteit, een leiding of kast kan herstellen.
2. Bij bruggen en viaducten gelden soms beperkingen voor de hoogte, breedte en het gewicht van je voertuig. Het is belangrijk om snel te kunnen bepalen hoe groot je camper is en hoe zwaar hij weegt. Schrijf de afmetingen op een sticker en plak die als een handig geheugensteuntje op het dashboard.
3. Ontwikkel een routine als hondenbaasje. Hoewel je als vanlifer misschien ontsnapt aan het 9-5 leven, heeft je hond nog steeds routine nodig als het gaat om eten, wandelen en slapen. Het klinkt saai, maar het maakt je leven een stuk makkelijker.
“Mijn kampeerauto levert toffe gesprekken op met nieuwsgierige vanlifers.”
Lin
1. Informeer je goed voordat je je auto ombouwt. Laat je inspireren door filmpjes en blogs over vanlife. Wil je een kleine auto ombouwen, pak het dan heel minimalistisch aan. Bijvoorbeeld door geen keukentje te installeren, maar in plaats daarvan te mealpreppen en voor langere reizen vriesdroogmaaltijden te eten, uit eten te gaan of onderweg voedsel in te slaan.
2. Zorg dat alles vast of opgeborgen zit. Dat is om meerdere redenen belangrijk: om te vermijden dat je spullen alle kanten op zwieren in de bochten, of dat bij een noodstop alles naar voren vliegt. Bovendien is de ruimte beperkt, dus is opruimen noodzakelijk om je ruimte optimaal te kunnen benutten. Tot slot wil je geen dieven uitnodigen door je materiaal in het zicht te laten rondslingeren.
3. Controleer je autopapieren. Heb je de juiste documenten bij je, zoals het inschrijvingsbewijs, keuringsbewijs en groene kaart? Vergeet ook je rijbewijs en paspoort niet. Check of je een gevarendriehoek, fluohesje, EHBO-kit en brandblusser bij je hebt, want die zijn verplicht in elke auto.