Nu al korting tot -50% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nog meer producten in korting tot -70%

Hoe onderhoud je je slaapzak?

Hoe beter je je slaapzak onderhoudt, hoe meer avonturen jullie samen kunnen beleven. Met deze wastips kan je de levensduur van je slaapzak aanzienlijk verlengen. Of maak gebruik van onze wasservice.

Hoe hou ik mijn slaapzak fris en schoon?

Na enkele nachtjes in je slaapzak zal je merken dat hij misschien wat muf begint te ruiken. Je slaapzak opfrissen? Dan volstaat het om je slaapzak tijdens en na je reis regelmatig eventjes in de zon op te hangen om te verluchten. Als je gezweet hebt tijdens de nacht (wat je sowieso doet), kan je slaapzak op die manier goed drogen en vermijd je schimmelvorming. De uv-stralen van de zon hebben bovendien een antibacteriële werking, zodat geurtjes geen kans krijgen. Nog beter is het gebruik van een lakenzak (zie kadertje), die als een buffer al je zweet en vuil opvangt zodat je slaapzak schoon blijft. Bovendien droogt een lakenzak een pak sneller wanneer je hem onderweg wil wassen.

 

Als je je slaapzak slechts af en toe meeneemt op reis, dan was je hem best telkens voor je hem opbergt. Gebruik je hem elk weekend? Dan hoef je hem niet elke keer te wassen. Op termijn raakt de vulling aangetast, waardoor je slaapzak minder goed isoleert. Minstens één keer per jaar een grondige wasbeurt is wel aan te raden wanneer je jouw slaapzak vaak en intensief gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je vier weken op trektocht bent geweest. De doorademende stof aan de binnenkant voert namelijk wel je zweet af, maar de zoutkristallen uit je transpiratievocht blijven achter. Na een tijdje zullen hierdoor de poriën in de stof verstopt raken. Je maakt die poriën weer vrij door je slaapzak binnenstebuiten in een badkuip met lauw water te laten weken. Dit is beter voor de duurzaamheid van je slaapzak dan een rondje in de wasmachine. Hou er wel rekening mee dat de droogtijd aanzienlijk langer is.

Tip: Zo verleng je de levensduur van je slaapzak

Gebruik een liner of lakenzak als voering in je slaapzak. Je lakenzak vangt ’s nachts namelijk het merendeel van het zweet en vuil op, zodat je tijdens of na je vakantie enkel je lakenzak hoeft te wassen en je je slaapzak alleen maar eens grondig moet verluchten. Lakenzakken bestaan in allerlei materialen, geschikt voor koudere of warmere klimaten.


Mag mijn slaapzak in de wasmachine?

Ja, dat mag, al beperk je de rondjes in de wastrommel toch best tot een minimum om onnodige slijtage te voorkomen. Als je jouw slaapzak regelmatig en intensief gebruikt, is minstens 1 keer per jaar wassen aan te raden. Gebruik je hem slechts af en toe voor een weekendje, dan hoef je hem minder te wassen. Zitten er vlekken op je slaapzak, dan kan je die eerst proberen te verwijderen met lauw water. Lukt dit niet? Doe dan pas beroep op de wasmachine. Sluit eerst alle ritsen en velcrosluitingen voor je je slaapzak in de wasmachine stopt, zo voorkom je beschadigingen aan je slaapzak én je machine.

Synthetische slaapzakken

•    Was je slaapzak op een gewoon wasprogramma op 30 °C zonder te centrifugeren.

•    Gebruik een speciaal technisch wasmiddel, zoals dat van Nikwax of Grangers. Zo behoudt het synthetische materiaal zijn veerkracht.

Donzen slaapzakken

•    Was je slaapzak op een wasprogramma voor delicate was en volg steeds de wasinstructies op het etiket van de slaapzak.

•    Gebruik een specifiek wasmiddel voor dons, zoals dat van Nikwax of Grangers. Zo maak je het dons weer proper en herstel je het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen.

Heb ik een speciaal wasmiddel nodig voor mijn slaapzak?

Ja, je slaapzak was je best met een speciaal wasmiddel, zodat de technische eigenschappen van de stof behouden blijven.

Synthetische slaapzakken

Gebruik een speciaal technisch wasmiddel, zoals de Tech Wash van Nikwax of de Performance Wash van Grangers. Zo behoudt het synthetische materiaal zijn veerkracht.

Donzen slaapzakken

Gebruik een specifiek wasmiddel voor dons, zoals de Down Wash Direct van Nikwax en de Down Wash Kit van Grangers. Zo maak je het dons weer proper en herstel je ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Dat laatste is erg belangrijk wanneer je in vochtige omstandigheden overnacht, zo houdt je slaapzak je warm én droog. Laat je wasmachine voordat je het wasprogramma opzet eerst nog eens spoelen, zodat een ander wasmiddel zeker goed verwijderd is, en maak het zeepbakje goed proper.


Maak gebruik van het A.S.Adventure wasatelier

Af en toe kan je slaapzak een wasbeurt gebruiken. Dat kan je zelf doen met onze onderhoudstips. Vind je het toch een beetje té spannend om je slaapzak zelf te wassen? Dan neemt onze wasservice dat taakje met plezier van je over. Zo ben je verzekerd van een tiptop onderhoud van jouw slaapzak. Zo gaat hij nog jarenlang mee op al jouw meerdaagse avonturen! Ook je outdoorjassen, ski- en fietskleding zijn welkom. Bovendien krijg je 25% korting op onze wasservice vanaf 4 stuks.

 

Tip: je kan onze wasservice met ecocheques betalen.

Alle info en prijzen

Hoe maak ik mijn slaapzak weer waterafstotend?

Na enkele wasbeurten zal je slaapzak zijn waterafstotende vermogen langzaam aan verliezen. Overnacht je regelmatig in vochtige omstandigheden, dan is het belangrijk om de waterafstotende eigenschappen van de stof te herstellen, zodat je weer droog kan slapen.

Synthetische slaapzakken

Grangers Wash & Repel 2 In 1 is een krachtig was- en impregneermiddel in één, dat het ademend vermogen van je slaapzak maximaliseert en de stof voorziet van een duurzame, waterafstotende beschermlaag. Door je slaapzak te reinigen én te impregneren in één wasbeurt, bespaar je niet alleen tijd, maar ook water en energie.

Donzen slaapzakken

Nikwax Down Proof is een impregneermiddel op waterbasis, speciaal ontworpen om dons te onderhouden. Je kan het product makkelijk in de wasmachine gebruiken, maar evengoed voor een handwas. Ook Grangers Wash & Repel Down 2 In 1 maakt je donzen slaapzak schoon én waterafstotend in één enkele wasbeurt, en verbetert tegelijk de luchtigheid van het dons. Vergeet niet om altijd de wasvoorschriften op het label van je slaapzak goed op te volgen!

Mag mijn slaapzak in de droogkast?

Ja, dat mag, al moet je wel steeds de instructies op het etiket volgen. Laat de machine op een laag toerental draaien op max. 40 °C en laat nadien slechts kort centrifugeren. Zo voorkom je schade aan het dons én aan je machine. Zorg ook dat de donsvulling tijdens het drogen goed opgeklopt wordt. Dit kan je met de hand doen, door je slaapzak om de 15 minuten uit de droogkast te nemen en de donsveertjes uit elkaar te trekken, maar hou er wel rekening mee dat dit een intensief werkje is. Makkelijker is het om enkele lekgeprikte tennisballen of speciale droogballen toe te voegen aan de droogtrommel. Tijdens het draaien kloppen zij de donsveertjes op in jouw plaats, zodat ze niet gaan samenklitten. Hou er rekening mee dat je slaapzak gemakkelijk drie uur of langer in de droogkast moet voor hij volledig droog is. Zolang hij zijn oorspronkelijke loft of luchtigheid nog niet terug heeft, mag hij er nog wat langer in blijven.

Hoe laat ik mijn slaapzak drogen zonder droogkast?

Heb je je slaapzak in de wasmachine gewassen? Leg hem dan plat te drogen op een droogrek. Ook wanneer je je slaapzak te weken hebt gelegd in je badkuip, laat je hem op die manier drogen. Duw wel eerst het water er goed uit – niet wringen! Zorg dat de slaapzak langs beide kanten goed kan verluchten en schud hem af en toe eens op, zodat de vulling niet gaat samenklitten. Zet het droogrek niet in de vlakke zon of naast een warmtebron, maar in een droge, goed geventileerde ruimte. Het is heel belangrijk dat je slaapzak door en door droog is voor je hem opbergt, anders krijg je gegarandeerd met schimmels te maken!

Hoe berg ik mijn slaapzak het best op?

Altijd een gevecht om op reis je slaapzak weer in het zakje te krijgen? Misschien helpt het je dan te weten dat het geen goed idee is om je slaapzak strak op te rollen. Prop hem er liever gewoon in. Dat is niet alleen gemakkelijker, maar bovendien ook veel beter voor de levensduur van je materiaal zoals de ritssluitingen en de vulling, omdat het minder druk op de naden zet. Thuis haal je je slaapzak best zo snel mogelijk uit de compressiezak en plooi je hem losjes op zoals een deken. Zo wordt de vulling niet samengedrukt – wat nog belangrijker is bij een donzen slaapzak, want dit kan het dons beschadigen – en kan hij goed ademen, wat schimmelvorming voorkomt. Sommige slaapzakken worden geleverd met zowel een compressiezakje als een ruimere opbergzak of een netje. Bewaar je slaapzak op een donkere, droge plek.

Schenk je oude slaapzak een tweede leven 

Trek je er regelmatig op uit? Dan zal je slaapzak door jarenlang gebruik en wassen onvermijdelijk verslijten. Gooi je versleten materiaal niet zomaar in de vuilnisbak. Deponeer ze liever in onze Recycle Box, die je in al onze A.S.Adventure winkels kan vinden. Wij stomen je donatie klaar voor hergebruik in het tweedehandscircuit of verwerken het textiel tot nieuwe grondstof voor een nieuw product. In de Recycle Box kan je naast slaapzakken ook kleding, schoenen, tassen en accessoires droppen die je zelf niet meer gebruikt. Ze hoeven zelfs niet bij A.S.Adventure gekocht te zijn.


Zo onderhoud je je slaapzak: stappenplan

STAP 1: Verlucht je slaapzak tijdens en na elke trip

Tijdens de nacht verlies je best wat zweet, dus is het essentieel om je slaapzak te laten verluchten om geurtjes en schimmelvorming te vermijden.

TIP: Gebruik een lakenzak als voering om je zweet en vuil op te vangen, zodat je slaapzak zelf fris en proper blijft.

 

STAP 2: Geef je slaapzak af en toe een grondige wasbeurt

Bij intensief gebruik raken de poriën in de stof na een tijdje verstopt door de zoutkristallen in je zweet. Gebruik een technisch wasmiddel van Nikwax of Grangers om ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van de stof te herstellen.
TIP: Je kan je slaapzak ook binnenstebuiten in een badkuip met lauw water laten weken, dat is beter voor de duurzaamheid van je slaapzak dan een rondje in de wasmachine.

 

STAP 3: Laat je slaapzak plat drogen op een droogrek

Duw eerst het overtollige water zo goed mogelijk uit je slaapzak, zonder te wringen. Zorg dat hij langs beide kanten verlucht en leg hem niet in de vlakke zon of naast een warmtebron.

TIP: De meeste slaapzakken mogen ook in de droogkast, al controleer je best altijd eerst de voorschriften op het etiket. Hou er ook rekening mee dat het lang kan duren eer je slaapzak helemaal droog is, wat zeker bij dons belangrijk is om de loft terug te krijgen.  

 

STAP 4: Berg je slaapzak losjes op
Is je slaapzak kurkdroog? Vouw hem dan losjes op zoals een deken of gebruik de opbergzak en bewaar hem op een koele, donkere plek. Zo kan hij ademen en voorkom je dat de vulling wordt samengedrukt.

TIP: Tijdens je reis is het belangrijk dat je je slaapzak niet strak oprolt, maar gewoon in het compressiezakje propt. Dat is beter voor de levensduur van het materiaal, zoals de ritssluitingen en de vulling.

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.