De huismug zien we niet als gevaarlijk, wel vooral als irritant. Maar er zijn ook heel wat andere muggen die (tropische) ziektes overdragen. Gele koorts, zika, malaria en dengue zijn serieuze bedreigingen voor het menselijk lichaam en kunnen zelfs dodelijk zijn. Je goed beschermen tegen muggen is daarom belangrijk.
Deze prikgrage beestjes komen in elk vakantieland én ons eigen land voor en zijn vooral te vinden in de buurt van stilstaand water, van een vijver tot regenton, waar ze hun eitjes leggen. Ze prikken vooral bij het ochtendgloren en de avondschemering.
• Slaap onder een klamboe. In malariagebieden gebruik je best een geïmpregneerd muggennet.
• Pas je kleding aan: draag zoveel mogelijk bedekkende, luchtige en lichtgekleurde kleding. Het loont de moeite om muggenwerende kleding aan te trekken en bugsox te dragen, die je voeten en enkels beschermen tegen beten en steken van insecten.
• Gebruik een insectenwerend middel: behandel onbedekte huid met een muggenwerend middel, zoals DEET, Citrodiol of Icaridin.
• Laat stilstaand water weglopen. Zo zorg je dat muggen zich niet kunnen voorplanten.
• Muggen houden niet van wind, dus zet de airconditioning of ventilator in je hotelkamer aan om de nacht zzzoemvrij door te komen.
Hoe hard je ook je best doet, toch zal je onvermijdelijk wel eens te grazen worden genomen door een bloeddorstige mug. Behandel de steek met een verzachtende gel die de jeuk wegneemt en de irritatie kalmeert.
Tropische insecten zijn geen natuurlijk bewoners van onze regio, maar door de klimaatverandering spotten we ze toch steeds vaker in onze contreien. Denk maar aan de Aziatische tijgermug, die vooral overdag actief is. Dat brengt een aantal nieuwe risico’s mee, met name op ziektes die we voordien enkel met verre landen associeerden. Een aangepaste bescherming is ook hier dus geen gek idee.
Deze kleine steekvliegjes lijken op muggen, maar dan kleiner. Engeland, Ierland, Schotland, Scandinavië en Canada zijn berucht om hun aanwezigheid, maar eigenlijk kan je ze over heel Europa ontmoeten. Gevaarlijk zijn ze niet, maar wel vervelend want hun steken leveren erge jeuk op. Midges hangen het liefst in de buurt van water rond en zijn vooral ’s avonds en in de ochtend actief.
• Hang een klamboe boven je bed. Voor midges bestaan er speciale midge-proof klamboes met fijnere mazen.
• Draag bedekkende kleding en eventueel muggenwerende kleding. Ook bugsox zijn een aanrader: ze beschermen je voeten en enkels tegen insectenbeten en -steken.
• Gebruik een insectenwerend middel: behandel onbedekte huid met een muggenwerend middel, zoals DEET, Citrodiol of Icaridin.
• Net als muggen houden midges niet van wind, dus lang leve airconditioning op je hotelkamer.
Probeer niet te krabben (want: infectiegevaar en littekens!) en behandel de jeukerige beet met een verzachtende gel.
Naast een verzachtende gel slagen ook basilicum, honing, lavendelolie, melk, azijn en citroensap er behoorlijk goed in de pijn of jeuk die gepaard gaat met een insectenbeet te verzachten. Zelfs tandpasta met muntsmaak brengt verkoeling!
Teken komen in bijna elk werelddeel voor en zijn zelfs in eigen land veelvuldig aanwezig. Ze kunnen onder andere de ziekte van Lyme en in zeldzame gevallen tekenencefalitis overbrengen. De beestjes voeden zich met het bloed van mensen en dieren. Eenmaal volgezogen, laten ze zich op de grond vallen. Ook zogenaamde reuzenteken, die dubbel zo groot zijn als ‘gewone’ teken, zijn aan een opmars bezig en kunnen gevaarlijke ziektes zoals het Krim-Congovirus overbrengen.
• Loop zoveel mogelijk op paden en vermijd struikgewas en hoog gras.
• Bescherm jezelf met bedekkende kleding (bij voorkeur lichtgekleurde, fijngeweven kleding) of anti-insectenkleding.
• Stop je broekspijpen in je sokken en draag tekenwerende sokken.
• Een insectenwerend middel kan een beet helpen te voorkomen.
Snel handelen is de boodschap! Verwijder het beestje ALTIJD met een tekentang, om te voorkomen dat je de teek plet of dat delen in je huid blijven zitten. De Care Plus Tick-2-Go neem je makkelijk overal mee naartoe als sleutelhanger. Trek de teek langzaam uit je huid zonder te draaien. Een draaiende beweging kan ervoor zorgen dat er een stukje afbreekt en in je huid blijft zitten, met risico op infectie. Ontsmet nadien het wondje of was het met water en zeep. Hoe sneller je de teek weghaalt, hoe kleiner de kans dat ze ziekteverwekkers overbrengt. Noteer wanneer je de teek verwijderd hebt en waar het beestje gezeten heeft. Als je met een balpen een cirkel tekent rond de beet, kan je makkelijk nakijken of de roodheid toeneemt. Voel je je in de dagen na de tekenbeet ziek of krijg je huiduitslag rond de plek van de beet, ga dan naar de huisarts.
Hoe langer de teek zich kan volzuigen met bloed, hoe groter de kans op besmetting door de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Na acht uur stijgt de besmettingskans al gevoelig.
Ga je in een Europees land kamperen? Plaats je tent dan bij voorkeur niet onder een eik of dennenboom. De brandharen van de eiken- en dennenprocessierups kunnen voor vervelende gezondheidsklachten zorgen, zoals huidklachten en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Elke rups heeft zo’n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met de wind verspreid worden, vrijwel onzichtbaar voor het blote oog. Zelfs zonder dat je direct met de rupsen in aanraking komt, kunnen de haren je huid, ogen of longen binnendringen, met jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en gezwollen ogen tot gevolg.
• Bescherm jezelf door je armen, benen en hals te bedekken.
• Kijk goed uit onder welke boom je je tent opzet. Je herkent eiken- of dennenbomen met deze rupsen erin aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom.
Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen? Probeer niet te krabben maar verwijder de haartjes van de processierups met plakband en was of spoel je huid en ogen met lauw water. Was je kleding op 60 graden. De jeuk kan je verminderen met een verzachtende gel.
Heb je jeukende bultjes na een strandbezoek? Dan hebben zandvliegjes je wellicht te pakken gekregen. Ze zijn vooral rond valavond actief en komen voor in vakantielanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Zandvliegen kunnen verschillende ziektes, zoals de infectieziekte leishmaniasis, bij zich dragen.
• Draag bedekkende kleding om je lichaam te beschermen.
• Smeer onbedekte huid in met een insectenwerend middel.
• Een klamboe kan helpen om de beestjes op afstand te houden.
Bestrijd de jeuk en uitslag met een anti-jeukmiddel.
Vroeger waren deze platte, bruine beestjes enkel te vinden in goedkope hotels in exotische landen, maar tegenwoordig kan je (helaas) ze in elk land tegenkomen. Deze bloedzuigende parasiet leeft vooral in de slaapkamer, waar hij geduldig wacht tot zijn slachtoffer gaat slapen. Met zijn vlijmscherpe steeksnuit prikt hij door je huid om zich vol bloed te zuigen. Bedwantsen brengen geen ziektes over, maar hun beten leveren jeukende bultjes op.
• Check de matras van je hotelbed op kleine donkere vlekjes (vooral in de naden) voor je erop neerploft.
• Controleer je hotelkamer op de geur van bedwantsen: ze verspreiden een amandelachtig aroma.
• Plaats je bed van de muur af en zorg dat de lakens van je bed de grond niet raken: zo voorkom je dat de mormeltjes makkelijk je bed in klauteren.
• Gebruik een bugsheet tegen beestjes in je bed.
• Met een anti-insectenmiddel met ten minste 40% DEET hou je bedwantsen op afstand.
De rode, jeukende bultjes gaan vanzelf weer weg. Probeer vooral om niet te krabben, om ontstekingen en littekens te vermijden. Schud al je bagage buiten je hotelkamer uit als je weggaat, en doe dat opnieuw bij thuiskomst. Was al je kleding op 60 graden om verspreiding te voorkomen.
Deze bruine, gevleugelde beestjes lijken een beetje op kevers. Ze houden van donkere, vochtige ruimtes. Overdag vluchten ze weg van licht, maar ’s nachts zijn ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel. Ze bijten of steken niet, maar verspreiden ziektekiemen zoals de salmonellabacterie, en kunnen schimmels op voedsel overbrengen die leiden tot voedselvergiftiging, huidziekten en astmatische symptomen. Je kan ze in elk land tegenkomen, zelfs in schone hotelkamers, in verschillende soorten en maten.
• Hou je hotelkamer zo schoon mogelijk.
• Kakkerlakken houden niet van koude, dus zet de airconditioning aan.
• Ruim etensresten op en bewaar voedsel in luchtdichte bakjes.
• Bewaar afval in goed afgesloten vuilnisbakken.
• Met een klamboe hou je kakkerlakken uit je bed.
Wen eraan of kies voor een ander hotel. Kleine aantallen kan je bestrijden met lokdozen, poeders en sprays, maar voor een echte kakkerlakkenplaag is professionele bestrijding noodzakelijk. Trap je een kakkerlak dood, ruim de resten dan goed op en check je schoenzool op de aanwezigheid van eitjes. Check je bagage voor je huiswaarts keert, zodat je geen ongewenste gasten meeneemt. Bij thuiskomst was je best je kleding en je tas zo heet mogelijk. Heb je een koffer? Zet die dan in een luchtdichte zak een week lang buiten.
Komen al die bijt- en steekgrage beestjes toch dichterbij? Breng ze dan op andere gedachten met anti-insectenmelk of een natuurlijk middeltje.
• Geurige planten: muggen zijn geurgevoelige beestjes. Breng je je vakantie thuis door? Zet dan wat lavendel en citroenmelisse op je terras als je ongestoord van je zomeravond wil genieten.
• Anti-insectenmiddel: wrijf je onbedekte lichaamsdelen grondig in met een laagje geurige anti-insectenmelk. Verkrijgbaar in lotion, roll-on of spray, ook voor kinderen.
• Anti-tekenspray: met een sterk, natuurlijk tekenwerend middel op basis van Citriodiol ben je tot 6 uur beschermd tegen teken. Zo verlaag je het besmettingsrisico voor de ziekte van Lyme gevoelig.
• DEET: zeker in tropische streken kunnen muggen en andere stekende insecten erg hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Wil je een echt statement maken, gebruik dan een anti-insectenmiddel met ten minste 40% DEET.
Wil je de confrontatie met insecten liefst volledig vermijden op vakantie? Dan kies je best voor een hooggelegen, koude en droge vakantiebestemming. Al steekt de klimaatopwarming daar steeds vaker een stokje voor... Een kleine temperatuurstijging is namelijk al genoeg om de Afrikaanse hooglanden om te toveren tot een geschikt leefgebied voor de malariamug. En ook in Europa zien we steeds meer tropische insecten opduiken. Een goede bescherming blijft dus onontbeerlijk!
Wil je die verre reis of de zomer in je eigen tuin niet jeukend en krabbend doorkomen, dan zorg je best voor een goed insectenwerend middel. Door de sterke geur die het product verspreidt, blijven stekende en bijtende beestjes op een veilige afstand. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van een insectenwerend middel en helpen je kiezen.