Wil je nog veel zalige nachten op je slaapmat doorbrengen? Draag er dan goed zorg voor. Deze onderhoudstips houden je matje in topconditie!
Een opblaasbare slaapmat is een technologisch hoogstandje, gemaakt uit een technische stof die tegelijk heel slijtvast en stevig, maar ook kwetsbaar is. Een eenvoudige slaapmat uit schuimrubber is een stuk robuuster en kan wel tegen een stootje, maar ook hier kan ruw gebruik voor onnodige slijtage zorgen. Behandel je slaapmat dus steeds met zorg.
Enkele tips:
• Check de ondergrond en verwijder scherpe stenen, takken of achtergebleven haringen voor je je tent opstelt, want die kunnen zowel je grondzeil als je opblaasbare matje doorboren.
• Let op met hittebronnen zoals gasbranders of vonken van een kampvuur. Eén genster kan al volstaan om een gaatje in je slaapmat te branden.
• Vermijd het morsen van voedsel of vloeistoffen en veeg bij ongelukjes je mat meteen schoon met een vochtige doek.
• Blaas nooit je slaapmatje (verder) op nadat je alcohol gedronken hebt. De alcoholdamp in je adem brengt schade aan in je mat. Maak dus je mat klaar voor gebruik voor je een drankje ontkurkt.
• Is het buiten snikheet? Zet het ventiel overdag dan open. Zo voorkom je dat de lijm binnenin je matje loskomt.
Zit er ondanks je goede zorgen toch een gaatje in je opblaasbare slaapmat of luchtmatras, dan heb je maar beter een reparatiekit bij de hand. Een klein gaatje kan je namelijk makkelijk zelf herstellen. Met wat schuurpapier, lijm en patches lig je binnen de kortste keren weer zorgeloos te slapen op je mat.
• Stap 1: blaas het matje op en spitst je oren. Met een beetje geluk hoor je de lucht al sissend door het gaatje ontsnappen. Hoor je niets? Dompel het matje dan onder in wat water of ga er met een natte spons over, zodat je de luchtbelletjes ziet ontsnappen.
• Stap 2: droog je matje goed af, neem het schuurpapiertje uit je reparatiekit en maak hiermee de zone rond het lek vrij van vuil en vet. Veeg schoon met een droge doek.
• Stap 3: breng wat lijm aan op het gaatje en verspreid die met je vinger. Laat even drogen tot de glans weg is.
• Stap 4: neem een patch uit de reparatiekit, verwijder de folie aan de achterkant en druk hem stevig op de plaats waar het lek zit. Zit de patch goed vast? Verwijder dan ook de folie aan de bovenkant en laat goed drogen voor je je slaapmatje weer opblaast en in gebruik neemt.
Het is belangrijk om na het kamperen je slaapmat schoon te maken. Bij een opblaasbare mat dringen je zweet en het vet uit je huid immers door de stof heen, wat de polyurethaancoating kan aantasten of zelfs laten loskomen van de binnenlaag. Heb je een opblaasbare mat? Blaas ’m dan op en sluit het ventiel, zo verloopt het schoonmaken makkelijker en kan er niet per ongeluk water door het ventiel naar binnen lopen. Gebruik lauwwarm water en een beetje milde zeep, en wrijf met een doek of zachte spons in cirkelbewegingen over het oppervlak. Spoel vervolgens goed af en doe hetzelfde aan de andere kant. Ten slotte droog je het matje af met een handdoek, laat je – in het geval van een opblaasbaar exemplaar – de lucht eruit lopen en hang je je slaapmat te drogen over een waslijn of een stoel.
Je slaapmatje is je enige bed op kampeervakantie. Draag er dus goed zorg voor, want als er een gaatje in zit, moet je op de harde grond slapen. Bij verkeerd gebruik kan de levensduur van je slaapmat bovendien aanzienlijk afnemen.
• Gaat het kwik overdag steil de hoogte in? Draai het ventiel van je slaapmat overdag open. Zo voorkom je dat de lijm binnenin loskomt en er blazen ontstaan die bij geen enkel merk in de garantie inbegrepen zijn.
• Bewaar je slaapmat nooit in de auto op een hete dag. Een auto verandert immers in een sauna en de hitte kan het materiaal doen smelten.
• Een plastic fantasie-luchtmatras is een prima speeltje voor in het zwembad, maar je opblaasbare slaapmat is dat niet. Als er via het ventiel water binnensijpelt, dan zeul je dat voor de rest van z’n leven mee.
Het is essentieel dat je slaapmat 100% kurkdroog is voor je ’m voor langere tijd opbergt, anders tast schimmel de schuimlaag aan. Je bergt je opblaasbare slaapmat het best uitgerold op een koele, droge plaats op, bijvoorbeeld onder je bed of op een kleerkast. Zo blijven de schuimcellen in uitstekende conditie en ben je er zeker van dat je mat zichzelf steeds opnieuw zal opblazen. De opbergzak gebruik je enkel om je slaapmatje te vervoeren onderweg. Een eenvoudige slaapmat uit schuimrubber hoef je niet per se uitgerold te bewaren, al helpt het wel om hem minder te laten opkrullen wanneer je hem weer gaat gebruiken.
Is je slaapzak aan een opfrisbeurt toe? Vertrouw op de goede zorgen van onze wasspecialisten. Zij zorgen dat je slaapzak correct en proper gewassen aan een nieuw avontuur begint. Ook je outdoorjassen, ski- en fietskleding zijn welkom. Bovendien krijg je 25% korting op onze wasservice vanaf 4 stuks.
Tip: je kan onze wasservice met ecocheques betalen.