Nu al korting tot -50% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nog meer producten in korting tot -70%

Ons team testte de tenten van MSR uit

Kamperen in de woestijn van Jordanië? Uitdaging aanvaard! Tijdens het Explore Camp testen onze medewerkers de Mutha Hubba Nx en Elixir 3 van MSR.

Wie doet de test?

Jonathan Nachtergaele

•    29 jaar

•    Werkt als assistent storemanager bij A.S.Adventure Knokke

•    Hikingervaring: meerdaagse tochten, onder meer in Nepal en GR 20 in Corsica.

•    Favoriete reisbestemming: Kirgizië 

•   @jonathannachtergaele

 

Stefaan Haazen

•    36 jaar

•    Werkt als aankoper outdoor voor A.S.Adventure

•    Hikingervaring: meerdaagse tochten, onder andere Wicklow Way in Ierland en Salkantay in Peru

•    Favoriete reisbestemming: Mongolië

 

“Zowel de MSR Mutha Hubba Nx als de Elixir 3 zijn erg solide opties die zowat alle weersomstandigheden aankunnen”, zegt Jonathan. “Ik zou ze meenemen op trektochten met de rugzak of voor bikepacking.”

© Joris Put

Dome, sweet home

Het merk MSR is een naam als een klok in de outdoorwereld, dus het is geen verrassing dat zowel Mutha Hubba als Elixir prima presteren in Jordanië. Hun prijskaartje verschilt - de Mutha Hubba is beduidend duurder dan de Elixir - maar wat onderscheidt beide tenten verder nog? A.S.Adventure-medewerkers Stefaan en Jonathan zoeken het vier nachten lang uit. Eerst nog even dit: hoewel zowel Mutha Hubba als Elixir geschikt zijn voor drie personen, slapen de deelnemers aan het Explore Camp per tweeën - Stefaan in de Mutha Hubba, Jonathan in de Elixir.

 

Na de eerste wandeldag arriveren we op een vlakte waarop her en der groepjes bedoeïenen hun kamp hebben opgetrokken. Wij vervoegen hen. De grond is vergeven van kleine en grotere rotsen. Niets dat de footprints van MSR niet aankunnen. Na het nodige teamwork staan alle tenten in vijf minuten tijd recht. Dome, sweet home. “Vooral het opzetten van de Mutha Hubba is kinderspel”, zegt Stefaan. “De stokken hangen allemaal aan elkaar, met hier en daar kleurcodes om het proces te vergemakkelijken.” Bij de Elixir hangen de belangrijkste stokken aan mekaar, maar is er ook nog een losse stok. De eerste keer is dat wat puzzelen.

“Doordat de stokken aan mekaar hangen, is opzetten kinderspel.” 

Stefaan 

Daar staat tegenover dat de footprint van de Elixir - het grondzeil dus - in de aankoopprijs inbegrepen is. Voor die van de Mutha Hubba betaal je extra. “Alweer zeer gemakkelijk”, juicht Stefaan. “Je klikt de footprint gewoon vast aan binnen- en buitenzeil.” Jonathan vindt het jammer dat het grondzeil niet onder de voortenten reikt. “Bij nat weer ligt je rugzak in de modder. Bij sommige andere tenten strekt het grondzeil zich wel uit onder de voortenten, dan heb je een volledig droge, veilige plek voor je spullen. Dat zou wel wat zwaarder uitvallen, maar zorgt voor een groter comfort bij slecht weer.”

 

Jonathan slaapt doorgaans in tunneltenten. Hij stipt aan dat de koepeltenten van MSR zich vooral in teamverband in een handomdraai laten optrekken. “Ik heb nog geen efficiënte manier gevonden om ze alleen op te zetten”, zegt hij. “Zeker in de wind is het soms een gesukkel. Op zich is dat niet zo onlogisch voor een tent waarin je bijna altijd met twee of drie mensen ligt.” Toch overheerst ook bij hem enthousiasme. “Ik ben fan van de projectie op de grond van deze tenten - zeer compact en rond”, zegt hij. “In de bergen lijkt me dat gemakkelijker dan mijn tunneltent. Omdat je minder plek nodig hebt om ze neer te poten. Terwijl ik voor mijn tunneltent behoorlijk wat lengte moet voorzien.”

 

In Jordanië staat de tent in vol ornaat, maar Jonathan bespeurt meteen opties voor meer minimalistische uitjes. “Hoe cool is het dat je de binnentent alleen - dus zonder buitenzeil - kan opzetten? Ik zie het al voor me bij mooi, droog weer in Zweden: met binnentent, maar zonder buitenzeil hou je muggen weg en slaap je tegelijk in open lucht. Zalig!” Het bewijst de veelzijdigheid van de tenten van MSR, die even goed tot hun recht komen tijdens een Alpentocht als tijdens een langere fietsexpeditie door Zuid-Amerika. Een andere optie: grondzeil in combinatie met buitentent, die dan dienstdoet als tarp. De mogelijkheden zijn eindeloos.


De Elixir 3 en de Mutha Hubba Nx van MSR zijn een lichtgewicht tenten met een zeer ruime leefruimte.

  Elixir 3        Mutha Hubba Nx
Aantal personen 3 3
Gewicht 3,19 kilo 2,26 kilo
Aantal ingangen 2 2
Grondzeil Inclusief Niet inbegrepen
Reflecterende stormlijnen Nee Ja
Locatie ingangen Zijkanten Voet- en hoofdzijde

© Joris Put  | © Jonathan Nachtergael 

Twee ingangen, twee voortenten

Wanneer Jonathan en Stefaan in hun respectievelijke thuis voor de nacht kruipen, zijn ze beiden onder de indruk van de ruimte. Claustrofobie moet je binnen niet vrezen, voor een tent lijkt het wel een kathedraal. “In de hoeken zoeken beide modellen meteen de hoogte op”, verklaart Jonathan. “Daardoor benutten de tenten alle ruimte, zeker in de hoogte. Je kan gemakkelijk rechtop zitten. Met z’n drieën is het krap, daarin verschilt MSR niet van andere merken. Maar met z’n tweeën is de Elixir enorm comfortabel.” De volgende ochtend merkt Stefaan wel op dat hij als buikslaper van 1 meter 90 nipt tegen het tentzeil aanzit. “De tent is misschien niet ideaal voor lange mensen die op hun buik slapen.”

“In de hoogte benut MSR alle ruimte. Je zit met gemak rechtop.”

Jonathan  

Een belangrijk verschil tussen Mutha Hubba en Elixir schuilt ‘m in het grondplan. Beide tenten beschikken over twee ingangen en twee grote voortenten. Maar bij de Mutha Hubba zitten die aan de hoofd- en voetkant, terwijl je een Elixir langs de zijkant binnenstapt. Het ene is niet inherent slechter dan het andere, het blijkt een kwestie van voorkeur. Stefaan heeft het voor de lay-out van de Elixir. “Met z’n tweeën in de tent wil je soms spullen zoeken in je rugzak. Voor mij is het handiger wanneer die naast me in de voortent ligt.” Jonathan houdt er een andere mening op na, hij verkiest de Mutha Hubba. “Zeker in natte of winderige omstandigheden rol ik m’n mat en slaapzak graag recht de tent in.”

 

Veel belangrijker, benadrukt Jonathan, is dat beide tenten twee ingangen hebben. “Alweer vanuit het standpunt van efficiëntie bij slecht weer: je kan met twee tegelijk je gerief in de tent leggen, uitladen of je rugzak inpakken.” De voorportalen van beide tenten blijken ook meer dan ruim genoeg. “In de voortenten van de Mutha Hubba legden zowel mijn tentgenoot als ik een dagrugzak en een grote duffelzak. En er is nog plaats over. De bagage raakt ook het buitenzeil niet. Bij sommige andere tenten gebeurt dat wel, dan is je rugzak alsnog nat.”

 

MSR Mutha Hubba Nx Tent

In weer en wind

Op de tweede en de derde nacht gaat het flink waaien. De MSR’s geven geen kik en staan zelfs bij de brutaalste windstoten pal. Stefaan roemt de tenten als “enorm stormvast.” Jonathan beaamt: “Hun extreme robuustheid is een van de grootste pluspunten.” Ook op de GR 20 in Corsica ontmoette hij veel hikers met MSR-tenten. “Nooit sprak iemand ook maar van het minste probleem. Het materiaal is niet het allerlichtste, maar het is wel enorm solide.” Zo zijn de stokken van de Mutha Hubba gemaakt van het soort composietmateriaal dat ook in de ruimte gebruikt wordt, quasi onvernietigbaar.

“Hun enorme robuustheid is een van de grootste pluspunten.”

Jonathan   

  

Op de laatste kampeernacht komen daar nog fikse regenbuien bij. In de deurflappen van zowel Mutha Hubba als Elixir zijn regengootjes ingebouwd, die ervoor zorgen dat het water niet onder de tenten stroomt. En dankzij de precisiehechtingen en de waterdichte laag op het buitenzeil blijft het binnen droog. Hoe fel het ook klettert, de bewoners van de MSR’s zitten beschermd. Na regen droogt het zeil bovendien snel.

 

De stormlijnen van de Mutha Hubba reflecteren, die van Elixir niet. “Van zodra het donker wordt, struikel ik er constant over. Ook als ik weet dat ze er staan”, lacht Jonathan. “Vandaar: leve reflecterende stormlijnen!” Voor Elixir zijn die wel apart te koop, net als sneeuw- of zandpiketten. “Daarmee zet je je tent stevig op losse ondergrond”, aldus Stefaan. Verder merkt Jonathan de lusjes in de binnentent van de Elixir op. “Daaraan kan je een lamp hangen of een waslijntje spannen voor je sokken. Die lusjes kunnen best wat gewicht aan. In andere tenten zie je ze vaak op plekken die niet ondersteund worden door een stok, enkel door de stof. Dit is veel duurzamer.”

 

De Mutha Hubba blijkt niet alleen vlotter op te zetten, maar ook af te breken. Stefaan: “Vooral de zak is handig. Je steekt de tent er in de breedte in, waardoor je minder moet proppen.” Dankzij de nodige compressiebandjes kan Stefaan de tent erg klein inpakken. De Mutha Hubba weegt 2,26 kilo - dat is slechts 500 gram meer dan de variant voor twee personen, voor een pak extra ruimte. De Elixir is een kleine kilo zwaarder, 3,19 kilo. Beide tenten vallen bij een trektocht mooi op te delen over meerdere rugzakken. Niet ultralicht, maar perfect aanvaardbaar voor eender welke onderneming in de buitenlucht. “Wij moesten ons kampeergerief niet dragen op The Jordan Trail. Maar als we dat wel hadden gedaan, waren deze tenten prima geweest”, besluit Jonathan.

Wat is het Explore Camp?

“Door het jaar moedigen we onze klanten aan om zo vaak mogelijk de buitenlucht op te zoeken en de mooiste plekjes te ontdekken, dicht bij huis of ver weg. Tijdens het Explore Camp voegen we zélf de daad bij het woord. Met een bende ambASsadeurs, productexperts, een fotograaf, een journalist en een projectmanager wagen we ons aan de Jordan Trail, zes dagen wandelen, kamperen en back to basics gaan in de mooiste landschappen die Jordanië te bieden heeft. Om zo de regio te leren kennen én om producten uit te testen. Yalla!

Ontdek het Explore Camp

Voor- en nadelen van MSR volgens Jonathan en Stefaan

ingenieus stokkensysteem maakt opzetten kinderspel

uitgerust met kleurencodes

twee ingangen

twee ruime voortenten

veelzijdig, geschikt voor veelvoud aan activiteiten

lichtgewicht

gemakkelijk op te delen


- moeilijk alleen op te zetten bij wind


Over MSR

Sinds de jaren 60 maakt MSR - de afkorting staat voor Mountain Safety Research - gasvuurtjes, waterfilters, sneeuwschoenen en klimhelmen. Het bekendst is het bedrijf evenwel omwille van de mutha van alle tenten, legendarisch in backpackermiddens omwille van de kwaliteit, prestaties en het lichte gewicht. Of je je drie en een halve meter vastgoed nu neerpoot op een bergkam of in een alpenwei, de tenten van MSR komen overal tot hun recht.

Ontdek MSR

Conclusie: toppers van tenten

Zowel Mutha Hubba Nx als Elixir 3 bieden op The Jordan Trail een aangename thuis weg van huis. Het gemak van opzetten, het lichte gewicht, het ruime interieur en de twee ingangen maken van beiden hoogst betrouwbare toppers van tenten. Jordanië doorstaan ze met vlag en wimpel, maar in welke andere omstandigheden zouden ze nog van pas komen? Het antwoord volgt snel. “Overal en altijd”, aldus Stefaan. Van trektochten met de rugzak over microavonturen dicht bij huis tot expedities op twee wielen: met een MSR in de bagage slaap je eender waar als een roosje.

Net als een huis kies je een tent niet op vijf minuten. Goed informeren is de boodschap.

Wij vertellen je waarop je moet letten bij de aankoop van een tent.

Zo kies je een tent

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.