Nu al korting tot -40% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nu al korting tot -40%

Zo fiets je de Mont Ventoux op

De Mont Ventoux beklimmen staat op de bucketlist van veel fietsers. Wil jij ook de Kale Berg op rijden? Met de tips van onze experts haal je de top!


Hoe train je om de Mont Ventoux te beklimmen?

Massa-events zoals Sporta Mon Ventoux bewijzen dat de Mont Ventoux beklimmen als sportieve uitdaging voor heel veel mensen haalbaar is, op voorwaarde dat je er voor traint. Om conditioneel iets op te bouwen is het noodzakelijk om minstens twee tot drie keer per week aan sport te doen. Helemaal aan het begin van het trainingsparcours hoef je daarvoor zeker niet elke keer te gaan fietsen. Wissel fietstochten af met zwemmen, wandelen of hardlopen, alles is goed om je cardiovasculair stelsel aan het werk te zetten.

 

Begin met relatief korte trainingen aan een vrij lage intensiteit om blessures te voorkomen. Van zodra je een basisconditie hebt, krik je je conditieniveau op met langere trainingen met daarin intensievere blokjes. Sport niet wanneer je ziek bent en ga aan het begin van je trainingsparcours even langs bij de sportarts voor een inspanningstest. Kwestie van elke onaangename verrassing uit te sluiten.

Vanaf welke kant beklim je de Mont Ventoux?

Je kan de 1.910 meter hoge Kale Berg vanaf drie zijden beklimmen en elk van die beklimmingen toont een ander profiel.

Startpunt: Bédoin

o   Afstand: 21,5 km

o   Hoogtemeters: 1.610 m

o   Gemiddeld stijgingspercentage: 7,5%

Dit is de zijde waarlangs de professionele wielrenners in de Tour de France het vaakst naar omhoog worden gestuurd. Deze beklimming loopt voor een groot stuk door het bos en is dus de betere keuze als je pas in de namiddag onder een loden zon aan de klim begint. Omwille van het vrij gelijkmatige stijgingspercentage kom je aan deze kant van de berg zelden voor verrassingen te staan.

Startpunt: Sault

o   Afstand: 26 km

o   Hoogtemeters: 1.220 m

o   Gemiddeld stijgingspercentage: 4,7%

Deze is ideaal voor wie met een wat mindere conditie in Zuid-Frankrijk verschijnt. Opgelet: het venijn van deze beklimming zit in de staart. Vanaf de beroemde Chalet Reynard lopen de beklimmingen vanuit Bédoin en Sault over dezelfde weg door het maanlandschap waar de wind en de zon vrij spel hebben.

Startpunt: Malaucène

o   Afstand: 21,2 km

o   Hoogtemeters: 1.570 m

o   Gemiddeld stijgingspercentage: 7,5%

Puur cijfermatig valt deze beklimming aan de noordkant goed te vergelijken met die vanuit Bédoin, maar terwijl de klim vanuit Bédoin heel gelijkmatig verloopt, vertoont de klim vanuit Malaucène een heel grillig profiel. Sommige fietsers vinden de beklimming vanuit Malaucène lastiger omdat je er moeilijk een ritme vindt, anderen vinden deze klim net prettiger omdat heel steile stukken worden afgewisseld met wat vlakkere stroken waar je kan recupereren.

Met welke fiets beklim je de Mont Ventoux?

De Ventoux beklim je bij voorkeur met een racefiets met voldoende lichte versnellingen. Het voordeel van een racefiets is dat hij licht is en in combinatie met de kleine versnellingen kom je relatief gemakkelijk boven. Met een mountainbike kan het ook. De mountainbike heeft meestal nog kleinere versnellingen, maar de fiets is vaak wat zwaarder en de rolweerstand van mountainbikebanden op verharde weg is groter. Daardoor ontstaat het risico dat je alsmaar kleiner gaat schakelen en nog amper vooruit komt.

 

Essentieel om veilig te kunnen klimmen is dat je de lichte versnellingen van je fiets goed gebruikt. Dat zijn precies die versnellingen die je in de Lage Landen bijna nooit gebruikt, dus laat je fiets voor je afreist naar de Provence nog eens grondig nakijken door een fietsenmaker.

Klikpedalen zijn een voordeel, ze zorgen er voor dat je schoenen steeds contact houden met de pedalen zodat je efficiënter kunt trappen en in de afdaling verhogen ze de controle over je fiets. Wie angst heeft om te dalen kan zich op de top laten ophalen met een auto. Wil je de Mont Ventoux ook met de fiets afdalen, zorg er dan voor dat je remmen tiptop in orde zijn. Rem met tussenpozen, kijk tijdens de afdaling ver genoeg voor je uit om jezelf extra reactietijd te geven en … geniet.

 

“Het plezier van de afdaling is de perfecte beloning voor het afzien tijdens de beklimming. Let wel goed op voor de andere weggebruikers en open de kaart op je gps-toestel, dat helpt om de bochten goed te kunnen inschatten”, tipt onze collega Ruben.

Tip

Een goed voorbereide fietser is er twee waard! Je fiets moet ook helemaal klaar zijn voor deze straffe beklimming. Hoe je zelf je fiets goed nakijkt leggen we graag voor je uit.

In welke kleding beklim je de Mont Ventoux?

Goede fietskleding is een must om comfortabel de top te bereiken. Kies sowieso voor een kwalitatieve fietsbroek met zeem dat irritatie aan het zitvlak voorkomt. Een shirt dat zweet snel afvoert houdt je bovenlichaam koel. In de achterzakken van een fietsshirt vind je voldoende opbergruimte om een paar energiegels en -repen mee te nemen.

 

Met fietshandschoentjes behoud je altijd een goede grip op het stuur en de remmen, essentieel om veilig te kunnen afdalen. Fietshandschoentjes bieden ook bescherming bij een val, al hopen we vooral dat dat niet nodig is. Kies een lichte fietshelm met grote ventilatieopeningen. Die biedt bescherming in de afdaling en voorkomt tijdens de klim dat je hoofd oververhit raakt. Een fietsbril helpt in de snelle afdaling om een goed zicht te bewaren en beschermt je ogen tegen stof en insecten.

 

Ook al begin je in warme omstandigheden aan de beklimming, weet dat het temperatuurverschil tussen de voet en op de top groot kan zijn. Neem dus sowieso een jack mee of een combinatie van armwarmers met een mouwloos windvest. Deze kleren houden je warm als je op de top even pauzeert voor de obligate foto en ze voorkomen dat je tijdens de afdaling te veel afkoelt door de rijwind.

Tip

De juiste outfit vinden voor je fietstocht is essentieel. Om zo lang mogelijk te genieten van je fietskleding kan je ook maar beter weten hoe ze te onderhouden. Wij leggen je alvast uit hoe je je fietskleding en fietsschoenen het beste wast.

Wat eet en drink je tijdens de beklimming van de Mont Ventoux?

Ongeacht de buitentemperatuur zal je het tijdens de beklimming van de Mont Ventoux flink warm krijgen. Omdat je traag fietst koelt je lichaam amper af door de rijwind, waardoor je gaat zweten. Drink dus voldoende tijdens de klim: om optimaal te blijven presteren moet je uitgaan van een halve liter drinken per half uur. Water hydrateert je lichaam, isotone dranken voorzien je lichaam van vocht én verse energie. Als je ruim twee uur aan het klimmen bent kan je honger krijgen.

 

Enkele energierepen of sneetjes peperkoek dienen je rommelende buik van antwoord. Neem voor het laatste half uur een gel van geconcentreerde energie mee, ideaal als boost voor de laatste loodjes. Experimenteer tijdens de klim niet met energiedranken of -repen die je nog nooit gebruikt hebt. Het kan zijn dat je lichaam tijdens een zware inspanning niet goed reageert op die repen of dranken, dus probeer voeding en drank vooraf altijd uit tijdens een (intensieve) training.

Hoe deel je de beklimming van de Mont Ventoux in?

Sta je voor het eerst aan de voet van de Mont Ventoux, vertrek dan niet overenthousiast. Weet dat je meer dan twee uur in het zadel zal zitten en bereid je daar mentaal op voor. Bovendien is de kans groot dat je het niet gewoon bent om twee uur aan een heel lage snelheid te fietsen. Het kan demotiverend werken om de snelheid op je fietscomputer niet boven de tien kilometer uit te zien komen, maar de stijgingspercentages zijn dan ook niet min. Denk alleen aan jezelf en probeer geen snellere fietsers te volgen. Zelfs iemand die een half kilometertje per uur sneller rijdt, laat je rijden. Anders is de kans groot dat je jezelf opblaast.

 

Concentreer je op je ademhaling en probeer niet te gaan hijgen. Adem diep in en -minstens even belangrijk- adem ook lang uit. Vergelijk het met je auto: als de uitlaat van je auto verstopt is, zal de motor ook niet goed functioneren. Plaats je handen op de platte bovenkant van je racestuur, dat zit wat comfortabeler als je bergop fietst. Staar je niet blind op de top die -zeker vanaf Sault en Bédoin- plots zichtbaar wordt, maar nog een flink eind weg ligt. In plaats daarvan stel je tussendoelen. Kijk van bocht naar bocht, zo verdeel je de lange klim in een groot aantal kleine, behapbare blokjes. Gebruik de wat vlakkere stroken om een beetje te herstellen of om te versnellen als je conditie dat toelaat. Probeer tijdens de klim je lichtste versnelling nièt te gebruiken: hou die achter de hand voor de steilste stroken of voor de momenten waarop je het echt moeilijk krijgt. Krijg je de pedalen helemaal niet meer rond, dan rest je weinig anders dan voet aan de grond te zetten.

 

Tracht dat scenario echter te vermijden want het zal niet gemakkelijk zijn om nadien terug in je ritme te komen. Om een goede cadans aan te houden kan je een liedje met een beat denkbeeldig afspelen in je hoofd. Voor en tijdens de beklimming voldoende drinken is essentieel in de strijd tegen krampen. Varieer ook een beetje met de manier waarop je trapt. Door een stuk met de tenen naar beneden te fietsen, een stuk vooral aan de klikpedalen te trekken en een stuk met de hak naar beneden te rijden zet je andere spiergroepen aan het werk en verdeel je de inspanningen over meerdere spieren.   

Zij haalden de top van de Mont Ventoux!

Ruben Schiltz – Customer Service


“Voor mij is er geen ‘mooiste herinnering’, ik koester de volledige dag, de totale ervaring, het zweten, het afzien, het moment dat ik bovenkwam”

Waarom wilde je de Mont Ventoux beklimmen?

“Het begon in de zomer van 2020 toen we omwille van corona het land niet uit mochten. Met een groep vrienden gingen we op fietsvakantie in Vlaanderen, met brouwerijbezoeken als rode draad. Al snel kwam het idee om het jaar daarop ook zoiets te doen in Frankrijk met als hoogtepunt de Mont Ventoux. We huurden een huisje op een tiental kilometer van de voet van de berg. Voor de beklimming van de Mont Ventoux maakten we eerst een fietstocht van zo’n tachtig kilometer om te acclimatiseren en te wennen aan de temperaturen.”

Hoe trainde jij voor je klim?

“Zoals Eddy Merckx ooit zei: “Rij zo veel of weinig, zo lang of zo kort als je wil. Maar rij.” Dat is dan ook een beetje wat we doen. Als het goed weer is zijn er steeds wel een paar vrienden gemotiveerd om na het werk of in het weekend een fietstocht te maken. Omdat je in en rond Antwerpen amper hoogtemeters vindt zijn we eens een weekend gaan mountainbiken in de buurt van Houffalize. Ter voorbereiding heb ik ook naar de elfde etappe van de Tour de France 2021 gekeken waarin de renners twee keer de Ventoux moesten bedwingen. Die rit werd gewonnen door Wout Van Aert. ”

Welke klimroute heb jij genomen?

“Een deel van de vriendengroep, waaronder ikzelf, beklom de Mont Ventoux vanuit Bédoin. Drie anderen namen de route vanuit Sault. ”

Heb je onderweg gepauzeerd?

“Nee. Wij waren ervan overtuigd dat het beter was om niet te stoppen indien mogelijk. Opnieuw moeten vertrekken zou pijnlijker zijn. Bij kilometer 0, waar we allemaal nog iets aten en onze gps’en instelden, spraken we af om elkaar boven te zien. Iedereen op eigen tempo naar boven.”

Hoe lang duurde de beklimming voor jou?

De beklimming vanuit Bédoin kostte me 1 uur en 53 minuten. Mijn doel was om binnen de twee uur boven te staan, dus dat was oké. Tenslotte was het de eerste keer en wist ik niet waaraan ik me moest verwachten. Als opwarming zijn we van ons huisje naar Bédoin gefietst, zestien kilometer aan een rustig tempo om energie te sparen.”

Heb je ook moeilijke momenten gehad onderweg?

“De laatste kilometer vond ik zwaar. Toen heb ik enkele keren tegen mezelf moeten zeggen “Komaan, man. Nu niet afstappen, gewoon blijven gaan.” Zolang je in het bos zit, zie je de top niet. Je bent dan ook nog niet bezig met het einde, je bent gewoon aan het fietsen en aan het genieten. Eens je in het maanlandschap komt, zie je geregeld de finish, maar dan is het nog enkele kilometers. Die top lijkt dan ook niet dichterbij te komen. Dat maakte het mentaal zwaarder dan verwacht.”

Wat is je mooiste herinnering aan de beklimming?

“De totale ervaring. Het was lekker warm en we waren met een leuke vriendengroep om die ervaring te delen. Het is er mooi fietsen en als je boven komt heb je de voldoening dat je je doel bereikt hebt. De vriendinnen die in de volgauto zaten hadden snoepjes en frisdrank voorzien voor bij de aankomst, een andere vriendin was in het huisje gebleven en toen we daar arriveerden, had ze allemaal gezonde broodjes klaargemaakt. Fantastisch toch? Voor mij is er geen ‘mooiste herinnering’, ik koester de volledige dag, de totale ervaring, het zweten, het afzien, het moment dat ik bovenkwam …”

Heb je nog goede tips voor de beklimming en afdaling?

“Voor de beklimming: het is het waard. Voor de afdaling: je kan er flinke snelheden halen. Wij waren er op gebrand om ons snelheidsrecord te breken en dat is gelukt. Maar let wel goed op. Er rijden auto’s en nog veel andere fietsers. Het helpt om je kaart te openen op je GPS. Dan zie je de aankomende bochten en kan je inschatten of je moet afremmen of je kan blijven trappen.”

Heb je nog een leuke anekdote over de beklimming van de Mont Ventoux?

“Er was een vriend mee met erg weinig fietservaring. Onderweg naar Bédoin merkten we dat hij niet echt wist hoe je moet schakelen met een koersfiets. We legden het hem uit, maar heel volledig was die informatie voor hem blijkbaar niet. We begonnen allemaal samen aan de klim, maar na een kilometer of drie had hij er genoeg van en keerde hij terug. Op dat moment was onze begeleidende auto al voorop gereden met onze bevoorrading, dus daar kon onze fietsvriend geen hulp aan vragen. Ondertussen had hij ontdekt dat je ook vooraan lichter kan schakelen op een racefiets, waarop hij opnieuw aan de beklimming van de Ventoux begon. Toen wij afdaalden naar Bédoin kwamen we hem op zeven kilometer van de top tegen. We hebben hem overtuigd om niet verder te klimmen en mee terug te keren naar het vakantiehuisje.”



Zin om zelf te Mont Ventoux te beklimmen?

Wij zochten alvast enkele mooie fietsroutes uit in eigen land waar je naar hartenlust kan trappen op de pedalen!



Pieter Van Offenwert – Supply Chain & Logistics Director A.S.Adventure

“Het moment dat ik boven de boomgrens kwam en in de verte het weerstation op de top kon zien was speciaal. Daar voelde ik dat ik het ging halen en dat gaf mij energie om te blijven doorgaan.”

Waarom wilde je de Mont Ventoux beklimmen?

“Voor de uitdaging! Het was een doel om naartoe te werken bij het begin van het fietsseizoen.”

Hoe trainde jij voor je klim?

“In de lente begon ik wekelijks te trainen en geleidelijk aan langere ritten te maken. In totaal reed ik 1.300 kilometer als voorbereiding.”

Welke klimroute heb jij genomen?

“Ik koos de route vanuit Bédoin. Ik had maar tijd voor één beklimming en veel mensen vinden dit de ‘echte’ route naar boven dus was mijn keuze snel gemaakt.”

Heb je onderweg gepauzeerd?

“Nee, het was de uitdaging om in één keer naar boven te rijden. Ik zou het ook moeilijk hebben om na een pauze opnieuw op te stappen en mijn ritme terug te vinden.”

Hoelang duurde de beklimming voor jou?

“1 uur en 48 minuten.”

Heb je ook moeilijke momenten gehad onderweg?

“Absoluut, ik vond dit één van de zwaarste inspanningen die ik ooit gedaan heb. De verleiding is dan ook groot om even te stoppen en voet aan de grond te zetten.”

Wat is je mooiste herinnering aan de beklimming?

“Het moment dat ik boven de boomgrens kwam en in de verte het weerstation op de top kon zien was speciaal. Daar voelde ik dat ik het ging halen en dat gaf mij energie om door te blijven gaan.”

Heb je nog goede tips voor de beklimming en afdaling?

“Neem je tijd, fiets op je eigen tempo en laat je niet verleiden om iemand anders te volgen. Ik heb de klim op voorhand ingedeeld en bepaald wanneer ik zou eten om zeker genoeg energie te hebben. Dat hielp mij om steeds een volgend, klein doel te hebben tijdens de beklimming.”


Is je fietsjas aan een opfrisbeurt toe?

Vertrouw op de goede zorgen van onze wasspecialisten. Zij zorgen dat je fietsjas correct en proper gewassen aan een nieuw avontuur begint. Je kleding wordt ook opnieuw waterafstotend gemaakt. Ook je outdoorjassen, slaapzakken en skikleren zijn welkom. Bovendien krijg je 25% korting op onze wasservice vanaf 4 stuks.

 

Tip: je kan onze wasservice met ecocheques betalen.

Meer info

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.