Met minimale bagage eropuit trekken voor een meerdaagse fietsreis spreekt velen aan. Dit neem je mee om je bikepackingavontuur te doen slagen.
TIP: Omdat je alle bagage zo compact en licht mogelijk wil houden, kies je voor kleding die modulair is. Combineer een fietstrui of -t-shirt met korte mouwen en een korte fietsbroek met armstukken en knie- of beenwarmers, zo kan je beter inspelen op verschillende weersomstandigheden. Beperk je reservekleding tot een of twee setjes, maar neem wel wasmiddel mee om je kleding van die dag even in een sopje te steken. Rijd je in koude omstandigheden, voorzie dan zeker nog extra warme laagjes.
TIP: Fietsschoenen voor SPD-schoenplaatjes krijgen de voorkeur op schoenen met grote schoenplaten. De SPD-plaatjes zitten immers verzonken in de zool zodat je gemakkelijker stapt. Dat is wel zo handig als je onderweg een terrasje doet.
(voor dauwtrips & nachtspel)
TIP: Een fietsbril is veel meer dan een ‘gewone’ zonnebril. Hij beschermt je ogen immers tegen de zon én tegen insecten en vuiltjes. Wind mag bovendien geen vrij spel hebben en de bril moet je ogen rust geven. Een fietsbril met fotochromatische lenzen is perfect omdat die zowel ’s ochtends, overdag als ’s avonds het invallende licht naar een constante sterkte omzet.
De keuze van je slaapplaatsen bepaalt mee je paklijst. Wil je zo licht mogelijk reizen, dan kan je ervoor kiezen om met een bivakzak in de openlucht te slapen of in bushokjes of schuurtjes. Wil je liever droog blijven en heb je geen zin om te improviseren, neem dan een tent mee. Ben je een kampeerfanaat, check zeker ook onze checklist voor een lichtgewichtkampeervakantie eens.
TIP: We wensen je (hopelijk) veel zonovergoten kilometers toe op de fiets, maar soms brandt het zonnetje wat harder dan je lief is. Smeren, smeren, smeren is dan de boodschap. Vergeet ook zeker je neus en oren niet! Deze zonnecrème is extra water- en zweetbestendig.
TIP: Tijdens een bikepackingtrip moet je je voedselinname afstemmen op de intensiteit van je inspanning. Om lang(er) te kunnen fietsen, moet je maximaal gebruik maken van je vetverbranding door economisch te rijden. Zo haal je ook de meeste energie uit je ontbijt, lunch en avondmaal. Voor die lastige momenten bieden energierepen en -gels soelaas. Vul ook steeds een van je drinkflessen met water en de andere met energiedrank. Gemakkelijk onderweg te maken met tabletten.
TIP: Bikepacking: da’s gaan en staan (euh rijden) waar je wil, ver weg van de gebaande fietspaden. En dan nog het liefst zo licht mogelijk bepakt en gezakt. Lees zeker ook onze tips over hoe je je het best voorbereid op je bikepackingavontuur. Heb jij eerder een voorkeur voor fietsreizen op de klassieke manier? Dan helpt deze checklist je vast verder.
Graag persoonlijk advies in je zoektocht naar het meest geschikte materiaal voor jouw bikepackingavontuur? Boek een afspraak met onze ervaren productspecialist.