Hoor je het in Keulen donderen wanneer Michel Wuyts spreekt van chasse patate en wieltjeszuigen? Geen paniek! Ook voor de wielerleek biedt de Tour kansen. Al was het maar om al wandelend de mooiste plekjes van Frankrijk te ontdekken. Of inspiratie op te doen voor een eigen fietsvakantie. Daarvoor moet je zelfs de tv niet aanzetten: deze gids lezen volstaat.
Heb je het niet zo begrepen op de Tour-gekte, maar ben je wel verliefd op de landschappen waar de wielrenners zich doorheen pedaleren? In het spoor van het peloton valt heel wat moois te ontdekken voor natuurliefhebbers.
Etappe 13 – Châtel-Guyon - Puy Mary
Wie dacht naar Indonesië, Hawaï of IJsland te moeten om vulkanen te zien, is duidelijk nog nooit in het Centraal Massief gepasseerd. Honderden uitgestorven vulkanen zijn hier over het landschap uitgestrooid. Samen vormen die het regionale park van de vulkanen van de Auvergne, een ruige streek waar de natuur het hoogste woord voert. De natuurkrachten hebben dit landschap in miljoenen jaren geboetseerd tot wat het nu is, een aaneenschakeling van glooiende weilanden, oude gletsjerdalen en bergpieken zo perfect dat ze rechtstreeks uit een kindertekening lijken te komen.
In het midden van Cantal, een departement met meer koeien dan mensen, ligt Salers. Dit dorpje, uitgeroepen tot een van de mooiste van het land, is volledig uit charme en zwarte lavasteen opgetrokken en vormt de perfecte uitvalsbasis voor een verkenning van de omgeving. Paragliden, ballonvaren, paardrijden … Het kan allemaal. Maar wat ons betreft, gaat er niets boven een lange dag jezelf in het zweet wandelen op stoffige bergpaadjes. De beloning volgt bovenop de Puy Mary: magnifieke uitzichten. Benieuwd of de renners op 11 september evenveel kunnen genieten!
Etappe 19 – Bourg-en-Bresse - Champagnole
De Jura is weinig bekend bij het grote publiek. Liefhebbers van natuurpracht blijven meestal plakken in de Vogezen of reizen door naar de Alpen. Zonde! Want dit is een regio met groene valleien, kleine wijngaarden, dikke dennenbossen en bergweides gevuld met wilde bloemen, waar het smullen is van ‘gele’ wijn en Comtékaas. Een regio op mensenmaat, waar een toerist nog behandeld wordt als iemand van vlees en bloed.
Op 18 september krult het Tourpeloton rond het Pays des Lacs, een district van meren in de Jura. Water is hier overal. Zoals in de gletsjermeren van Bonlieu en Narlay, omringd door veenmoerassen, mergel en kalksteen, bossen op glooiende hellingen en kleine paadjes waarop het heerlijk verdwalen is. Of in het turquoise meer van Chalain, waar waterratten na het zwemmen, kanoën, windsurfen, zeilen of duiken kunnen uitpuffen op een zandstrand. Of wat dacht je van een wandeling naar de watervallen van Hérisson? In de bossen liggen er zeven op een rij, de ene al wat groter en fotogenieker dan de andere.
Etappe 9 – Pau - Laruns
Ah, de Pyreneeën en hun kristalheldere meren, rotsen, beren en weelderige natuur! Geen wonder dat dit een van de mooiste gebieden van Frankrijk is voor bergwandelaars, klimmers en zij die al eens graag door een snelstromende rivier klauteren. Of hoe moeten we canyoning anders omschrijven?
Laruns, tegen de Spaanse grens, heeft het allemaal. De Pic du Midi d’Ossau, bijvoorbeeld, een fotogenieke berg gelegen naast een kobaltblauw meer, dat hij ondanks zijn relatief beperkte hoogte uitgroeide tot een symbool van de Pyreneeën. Of spa Eaux-Chaudes, waar je niet alleen langs kan voor een massage, maar waar ook de kazen van de Ossau rijpen in zoutkamers.
Wie z’n bergschoenen thuis vergat, kan zich door een treintje naar het gletsjermeer van Artouste laten voeren, 1.997 meter boven de zeespiegel. Terwijl de oude locomotief zich traag over een duizelingwekkende richel sleurt, kan je als passagier genieten van magnifieke vergezichten. Als je geen hoogtevrees hebt, tenminste.
Etappe 17 – Grenoble - Col de la Loze
Etappe 18 – Méribel - La Roche-sur-Foron
Welkom in de thuisbasis van marmotten zo tam dat ze aan je picknick komen snuffelen. Van wolven, gemzen en alpensteenbokken. Van korhoenders, steenarenden en zeldzame lammergieren. En, uiteraard, van verstokte wandelaars, die in de verse berglucht een lang leven kunnen rondzwerven zonder zich een seconde te vervelen. Honderden bergpaadjes doorkruisen dit nationaal park in de Franse Alpen.
Neem de trektocht naar de Col d’Assois, een van de meest uitdagende en belonende dagtochten van het nationaal park Vanoise. Doorheen groene velden, waar het geklingel van koebellen nooit ver weg is, naar de kale rotslandschappen van deze net geen 3.000 meter hoge berg. Op de top geniet je van vergezichten die tot aan de Mont Blanc reiken. Overnachten kan in een traditionele trekkershut. Een unieke ervaring! Wedden dat je met zo’n uitzicht onmogelijk met het verkeerde been uit bed kan stappen?
De vele véloroutes en groene wegen van Frankrijk liggen uit de buurt van de autowegen. Gemotoriseerd verkeer is er verboden, enkel fietsers, wandelaars en een zeldzame rollerskater mogen er komen. Zo ontdek je een andere kant van Frankrijk – eentje die niet toegankelijk is voor zij die zich beperken tot de auto.
37 kilometer van Coustellet naar Saint-Martin-de-Castillon
Dit stukje van de langeafstandsroute ‘Méditerranée à Vélo’ lijkt rechtstreeks uit de fietshemel gevallen. Ook al omdat het voor een groot publiek haalbaar is: je moet niet elk jaar de Mont Ventoux opknallen om de 37 kilometer tussen Coustellet en Saint-Martin-de Castillon succesvol af te leggen.
Onderweg rij je langs dorpjes als Reillane en Lincel, die tegen de helling aangeworpen lijken te zijn, over wegen die door de bossen slingeren en voorbij lavendelvelden. Overal op het parcours hangt de Provençaalse sfeer in de lucht. Niet in het minst op de markt van Apt, waar je felrode tomaten en Ventoux-ham kan kopen. Zet je onder een wilgenboom voor een picknick en geniet! Het hoogtepunt ben je dan al voorbij: de Pont Julien verbindt al 2.000 jaar lang de twee oevers van de Cavalon met mekaar.
110 kilometer fietspaden
Etappe 10 brengt de koers van Île d’Oléron naar Île de Ré. Van eiland naar eiland, nooit gezien in de Tour de France. Als de wind vanuit de Atlantische Oceaan raast, kan het peloton in stukken breken en knallen er waaiers langs de kustlijn. Mooie plaatjes gegarandeerd! De aankomstplaats zelf, het vakantie-eiland Île de Ré, mag er ook wezen. Dit is het Frankrijk uit de magazines: smalle straatjes met witte huizen, waarin mooie mensen in gestreepte shirts naar de bakkerij sjokken voor een stokbrood en een zak croissants. Bejaarden spelen jeu de boule op straat. Toeristen likken aan karamelijsjes, smikkelen crêpes en zoeken naar schatten in brocantes. Het goede leven, quoi.
De fiets is koning op Île de Ré. De lokale bevolking verplaatst zich vooral op twee wielen en toeristen volgen maar wat graag hun voorbeeld. De fietspaden, meer dan 100 kilometer in totaal, leiden langs zoutpannen en oesterkwekerijen, voorbij stokrozen, moestuintjes, markten en zandstranden waar kinderen schelpjes verzamelen – het soort stranden waarover Charles Aznavour vol lof zingt. Met de neus in de wind over schelpenpaadjes ... Héérlijk.
143 kilometer lus van Chalon-sur-Saône naar Mâcon (en terug)
De eerste Franse voie vert – of groene weg – liep door zuidelijk Bourgondië. Om maar te zeggen dat deze streek een prima fietsbestemming is. Deze meeste pedaalridders werken deze lus af op drie à vier dagen, maar veel hangt af van hoe vaak je wilt stoppen om in een van de kleine wijngaarden een glas wijn te proeven. De route volgt nu eens de Saône, dan weer rij je langs ongebruikte spoorwegen en over kleine, vlakke paadjes door slibvlaktes.
Een hoogtepunt is de doortocht door de Tunnel du Bois Clair. Met z’n 1,6 kilometer is dat de langste tunnel in Europa die open is voor fietsers. Opgelet: in de winter is de tunnel gesloten om een vleermuizenkolonie te beschermen. Aan de andere kant van de tunnel duik je recht in een landschap van kliffen uit kalksteen en steile wijngaarden. Daarna is het niet ver meer voordat de torens van de middeleeuwse abdij van Cluny door het groen komen piepen.
Etappe 4 – Sisteron - Orcières-Merlette
Voor het eerst in 31 jaar slingert het Tourpeloton zich omhoog langs de haarspeldbochten van het skigebied Orcières-Merlette. Niet de steilste klim van de Ronde, wel eentje zonder recuperatiemomenten. Verraderlijk dus. Vraag dat maar aan Eddy Merckx. In 1971 reed Luis Ocaña de Kannibaal hier helemaal in de vernieling. Negen minuten kreeg Merckx aan zijn broek. Uiteindelijk won hij de Tour alsnog nadat Ocaña viel tijdens een storm in de Pyreneeën.
Etappe 17 – Grenoble - Col de la Loze
Koninginnenrit in de Alpen, over de Col de la Madeleine en met aankomst op de Col de la Loze. Die laatste is nieuw in de Tour, een klim van 21,5 kilometer naar een hoogte van 2.304 meter. Met een opeenvolging van brutale, steile stukken, tot twintig procent in de laatste kilometers, is de Col de la Loze voer voor rasklimmers. De fladderaars kunnen hier grote schade aanrichten. “Het prototype van de col van de 21e eeuw”, aldus Tourbaas Christian Prudhomme. “Drie of vier keer de Muur van Hoei achter elkaar.”
Etappe 20 – Lure - La Planche des Belles Filles
Weinig tijdritkilometers in deze Tour, maar op de voorlaatste dag kunnen de hardrijders hun versnellingsapparaten alsnog mismeesteren. Helaas voor hen zullen ze op hun 36 kilometer lange raid richting La Planche des Belles Filles weinig aandacht hebben voor de prachtige omgeving die de Vogezen bieden. De laatste zes kilometers lopen bergop, dus dit is de laatste kans om nog iets aan het klassement te veranderen.
Hun geduld is danig op de proef gesteld, maar koersfans kunnen vanaf 29 augustus eindelijk aan hun doorligwonden gaan werken. Dan begint de Ronde van Frankrijk en komen ze hun zetel een maand lang enkel uit om zich in de keuken te bevoorraden. De 107e editie van de Tour focust vooral op de zuidelijke helft van Frankrijk. Voor het eerst sinds de introductie van hooggebergte in 1910 gaat de koers over geen enkele van de legendarische Tourklimmen – Tourmalet, Aubisque, Aspin, Ventoux, Galibier, Alpe d’Huez. Daardoor is er veel ruimte voor verse klimmen en nieuwe ontdekkingen.
De Ronde van Frankrijk 2020: van Nice naar Parijs in cijfers
Mag het er een stukje avontuurlijker aan toe gaan? En ben je niet bang van water? Misschien krijgt dit verhaal over bikerafting in Schotland je dan wel warm!
Platte band, een onverwachte regenbui of een suikerdip kunnen je fietstocht aardig verbrodden. Deze handige checklist is je voorbereidende redder in nood!