Nu al korting tot -50% bij aankoop vanaf 2 producten
image link

Nog meer producten in korting tot -70%

De mooiste zwemvijvers in België

De stad is te warm en de kust te ver? Wat denk je van een verfrissende duik in een natuurlijke zwemvijver? Check deze 25 idyllische plekjes.



Wildzwemmen in West-Vlaanderen

Provinciaal Domein de Gavers in Harelbeke

Voor een dagje natuur en avontuur moet je in Harelbeke zijn. Naast een hoogteparcours, speeltuin met glijbanen, wandel- en fietspaden, kan je vanaf 1 juli ook een duik nemen in de bewaakte zwemzone. Daarna droog je lekker op in de groene ligweide. Op deze grote plas kan je ook aan watersport doen, zoals surfen of kajakken.


© Tom Linster


Klein Strand in Jabbeke

Wie geen zin heeft om naar zee te rijden, kan in Jabbeke op het Klein Strand terecht. Via de glijbanen vlieg je zo het meer in en nadien bouwt je kroost zandkastelen of verliezen ze zich in een spelletje beachvolley. Je kan bovendien ook kamperen aan het meer. Zo maak je er meteen een strandvakantie van.


Vakantiehuis Grimminckhof in Poperinge

Wil je in genieten van je privé zwemvijver? Dit vakantiehuis in Poperinge is omgeven door velden en een prachtige tuin met een zwemvijver. Je kan er met 13 personen logeren en samen relaxen aan de vuurschaal, de barbecue of één van de drie zonneterrassen - als je ooit uit die zwemvijver komt natuurlijk.


De leukste zwemvijvers in Oost-Vlaanderen

De Ster in Sint-Niklaas

Baantjes trekken in open lucht: het kan in De Ster in Sint-Niklaas. Zelfs in de winter kan je er elke zondag tussen 10u en 11u terecht. Wacht je liever tot het water iets aangenamer is? Vanaf mei en bij een watertemperatuur vanaf 18° is de Aquarena meerdere dagen geopend.



Vosselare Put

Zwemmen in de Leie kan aan Vosselare Put. Aan een oude leiemeander is een prachtig stuk natuur ontstaan. Naast één van de mooiste zwemdomeinen van de streek vind je er ook een gezellig clubhuis waar je geniet van grootmoeders keuken. Ook hier kan je ‘s winters zwemmen op zondag tussen 10u en 11u.


Natuurzwemmen in de provincie Antwerpen

Zwemvijver Boekenbergpark in Deurne

Wil je even ontsnappen aan de hitte van de stad, snel dan naar de ecologische zwemvijver in het Boekenbergpark. Opdrogen doe je op de grote ligweide. Kom alvast in de sfeer met de aflevering van onze Grensverleggers-podcast met Ann Cools, die in het park opgenomen is.


© Joost Joossen / François De Heel


Zilvermeer in Mol

Een hagelwit strand, een heldere zwemvijver, speeltuinen, sportfaciliteiten … In het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer verveel je je geen seconde. Je kan er ook kamperen.


Baalse Hei in Turnhout

Op het kampeerterrein de Baalse Hei zijn drie grote vijvers: eentje om te vissen, eentje om te roeien en eentje om te zwemmen. Pak je tent, start je kampeerwagen of huur een accommodatie: hier moet je zijn voor zwemplezier!



Podcast (voor ieder) met zin voor avontuur

Een podcast van A.S.Adventure over gewone mensen die buitengewone dingen doen, dat is Grensverleggers. Pieter Embrechts en Rik De Bruycker praten elke aflevering met iemand die begrijpt dat avontuur geen activiteit is, maar een state of mind.

Beluister Grensverleggers

Zwemvijvers in Vlaams-Brabant

De Plas in Rotselaar

Zoek je verfrissing in Rotselaar, dan moet je in het recreatiedomein Ter Heide zijn. Bij een groene vlag kun je er zwemmen in zwemzone De Plas, maar sowieso is het strand er altijd toegankelijk. Ook surfers en vissers komen in Rotselaar aan hun trekken!



De putten van Hofstade

Bloso beheert dit 160 ha groot recreatiedomein met strand en een bewaakte zwemzone. De toegang tot de zwemzone is betalend (6 euro per persoon, gratis voor kinderen jonger dan 2 jaar). Je kan je er ook uitleven in de aparte peutertuin, de sportvelden en het prachtige natuurlandschap.


De Borgerij in Geetbets

Vakantiehuis De Borgerij is ‘s winters en ‘s zomers the place to be. Baantjes trekken of spelen in de zwemvijver, zonnebaden op de vlonder of gezellig bij de houtkachel zitten. Prik een datum met je 15 beste vrienden voor een deugddoende vakantie.



Lekker vrij zwemmen in Limburg

De Paalse Plas in Beringen

In juli en augustus kan je in Beringen plonzen in de Paalse Plas. De afgebakende zwemzone is gratis, maar let erop dat de groene vlag uithangt voor je het water in gaat. Je kunt er ook genieten op het strand, aan watersport doen bij surfclub Sirocco of ravotten in de avontuurlijke piratenspeeltuin. Voor elk wat wils dus!Voor een dagje natuur en avontuur moet je in Harelbeke zijn. Naast een hoogteparcours, speeltuin met glijbanen, wandel- en fietspaden, kan je vanaf 1 juli ook een duik nemen in de bewaakte zwemzone. Daarna droog je lekker op in de groene ligweide. Op deze grote plas kan je ook aan watersport doen, zoals surfen of kajakken.


© Dirk Dekens


De Wouterbron in Maaseik

Zoek je een rustig plekje voor je vakantie? Domein De Wouterbron ligt in ongerept bosrijk gebied én heeft een ecologische zwemvijver. Uniek in zijn soort, want het (drinkbaar) bronwater borrelt dagelijks op uit de Wouterbronnen. In deze vakantiehuisjes kom je helemaal tot rust.

© Woutersbron


De leukste zwemvijvers in Henegouwen

Claire-Fontaine in Chapelle-lez-Herlaimont

Halfweg tussen La Louvière en Charleroi kom je in een prachtige groene omgeving terecht. Op het landgoed Claire-Fontaine is een speeltuin, een minigolfterrein, kan je waterfietsen en boomklimmen én is er natuurlijk ook een meer om in te zwemmen. Ideaal om een zomerse dag door te brengen, of zelfs een kleine vakantie: je kan er ook blijven kamperen.


Meren van Eau d’Heure in Boussu-lez-Walcourt

Van watersporten op het meer tot over apenbruggen klauteren in de bomen, bij de Meren van Eau d’Heure, ten zuiden van Charleroi, is er voor ieder wat wils. Toch is er niets heerlijkers dan zwemmen in het natuurwater. Natuurliefhebbers worden er getrakteerd op maar liefst 100 kilometer aan wandelwegen in het grootste merengebied van België.


Wildzwemmen in Waals-Brabant

Renipont in Lasne-Chapelle-Saint-Lambert

Een strand in Waals-Brabant? Je hoeft niet verder te rijden dan het dorpje Lasne-Chapelle-Saint-Lambert. Met zijn nieuwe zandstrand, gezellige zwemvijver én waterglijbaan is Renipont populair bij jonge gezinnen. De speeltuin en het strandvolleybalterrein maken het de perfecte plek voor een dagje strandvakantie zónder file naar de kust.


Op strandvakantie in Luik

Stuwmeer van Robertville

Op de rand van het plateau van de Hoge Venen, weg van de drukte van alledag, vind je het stuwmeer van Robertville. Ideaal voor een verfrissende plons in de afgebakende zwemzone, maar evengoed kan je er duiken (tot 45 meter diepte), suppen en je uitleven op de watertrampoline. En dat met zicht op een indrukwekkend bosmassief. Ga maar snel je zwembroek halen!



Natuurzwemmen in Namen

De Lesse in Houyet, Pont-à-Lesse en Hulsonniaux

Zwemmen hoeft niet altijd in stilstaand water te gebeuren. Wat denk je van een duik in de Lesse? Ontdek de zwemzones ter hoogte van Houyet, Pont-à-Lesse en Hulsonniaux en ontsnap aan de zomerse hitte.


Lac de Bambois in Fosses-la-Ville

Heb jij het meer voor een meer? Dan kom je aan je trekken aan het Lac de Bambois, dat een strand voor kinderen én eentje voor volwassenen heeft. Ben je helemaal uitgezwommen, blaas dan even uit op een terrasje in de schaduwrijke speeltuin of in één van de 12 thematuinen.

© Bruno D'Alimonte


De Pont Saint-Lambert in Vresse

Ook in de Semois is het zalig zwemmen. In Vresse - een gezellig kunstenaarsdorpje - is een zwemzone met kleedhokjes en een leuke ligweide aan de Pont Saint-Lambert.


De leukste zwemvijvers in Luxemburg

Strand van Lacuisine in Florenville

De Semois stroomt ook door de provincie Luxemburg. Daar geniet je in Florenville aan het strand van Lacuisine van een verfrissende zwempartij.


Meer van Conchibois in Saint-Léger

Voor een verkoelende, zomerse plons kan je ook richting het Meer van Conchibois in de Gaumestreek trekken. Verborgen in het groen in Saint-Léger is een zwemzone, speelplein en een houten ponton om zalig op te zonnen - of je pedalo te parkeren.


Strand van Maboge

Een strand in de Ardennen? In Maboge, aan de oever van de Ourthe is het heerlijk genieten. Pootjebaden met de kids, picknicken op de oever en misschien wel een avontuurlijke afvaart per kajak!


Wat neem je mee voor een dagje aan het water?

Is een dagje zwemvijver hetzelfde als een dagje zee? Niet helemaal. Je neemt zeker je bikini of zwemshort mee, je handdoek en een verfrissende snack. Denk er ook aan dat de bodem van een zwemvijver verschilt van het zachte zand aan de Belgische kust. Stevige waterschoenen zijn geen overbodige luxe.

 

Met wat geluk heb je een pak meer schaduw rond een meer of aan een rivier dan op het strand. Toch vang je best veel zon op een middag of zelfs een hele dag: vergeet je dus niet (herhaaldelijk) in te smeren met een kwalitatieve zonnecrème. Wil je graag weten hoe je je huid optimaal beschermt tegen de zon? Lees er meer over.



Mag je wildzwemmen in België?

Geen vrijer gevoel dan zwemmen in open water. Waar het in heel wat Scandinavische landen toegelaten is om te zwemmen waar je wil, zijn de regels in België iets strikter. Je mag enkel wildzwemmen in zwemzones waar het expliciet is toegestaan. Zwem je illegaal in een kanaal, vijver of meer, dan riskeer je GAS-boetes tot 350 euro.

 

Op plaatsen waar je wel mag zwemmen, wordt de waterkwaliteit goed gemonitord. Zo wordt er gecontroleerd op de aanwezigheid van blauwalgen. Die ontstaan op plekken met weinig of geen stroming, en mens en dier kunnen er ziek van worden. Plaatsen met kwalitatief zwemwater, een goeie milieuzorg en inspanningen voor veiligheid kunnen een Blauwe Vlag krijgen. De kwaliteit van het zwemwater kan je altijd checken op deze website.



Even wegdromen?

Je vindt bakken reisinspiratie, avontuurlijke verhalen, ervaringen met producten en meer terug in het A.S.Magazine.

Ontdek het A.S.Magazine

Laat je verder inspireren

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.