Kan je niet wachten om je koffers te pakken? Niet gek, want op deze manier heb je deze wereldberoemde steden en landschappen nog nooit gezien. Wij gingen alvast voor je op onderzoek uit en maakten een selectie van 10 avontuurlijke marathons in het buitenland.
Mag niet ontbreken in deze lijst: de stad waar in 490 voor Christus de marathon geboren werd. Een Griekse soldaat kwam toen vanaf het slagveld in Marathon, 42 kilometer verderop, naar Athene gelopen om de overwinning van de Grieken op de Perzen mee te delen. En nadat hij die boodschap had overgebracht, viel hij dood neer. Legende of niet: jaarlijks lopen deelnemers vanuit het plaatsje Marathon naar het fraaie Panathinaiko stadion in de hoofdstad. Dat is het stadion waar in 1896 de eerste Olympische Spelen plaatsvonden.
Wanneer: 9 november 2025
De populairste marathon van Italië houdt de hoofdstad ieder jaar opnieuw in de ban en passeert langs de mooiste culturele bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, de Trevi-fontein, het Forum Romanum en Vaticaanstad. Zie je de volledige afstand niet zitten? Dan kan je ook kiezen voor de Fun Run, die 5 kilometer lang de stad doorkruist.
Wanneer: 16 maart 2025
In de Nederlandse havenstad werd het wereldrecord voor snelste marathonfinish al drie keer verbroken. Verspreid over drie dagen kan je hier langs de unieke Rotterdamse architectuur lopen, inclusief de Erasmusbrug over de Maas, met een finish op de Coolsingel in het centrum.
Wanneer: 12 en 13 april 2025
Start je tocht van 42 kilometer op de Champs-Elysées en finish op de Avenue Foch, met uitzicht op de Arc de Triomphe. Onderweg passeer je alle klassieke highlights van de Franse hoofdstad, waaronder de Notre Dame, de Eiffeltoren en de oevers van de Seine. Bonus: achteraf biedt Parijs meer dan genoeg plekjes om aan te sterken met een zalige macaron!
Wanneer: 13 april 2025
Het historische centrum van de Duitse hoofdstad wordt elke september stilgelegd en daarna door duizenden deelnemers overspoeld. Loop langs rijen lindebomen dwars door de hoogtepunten van de turbulente geschiedenis van Berlijn. De finish? Die ligt bij de onvergetelijke Brandenburger Tor. Let op: de inschrijvingen verlopen via een loting.
Wanneer: 21 september 2025
Ren tussen medemarathonlopers uit wel 148 landen naar de finish van deze historische route door het hart van de Big Apple. Er zijn naast de marathons ook verschillende runs gepland, waaronder de middernachtsmarathon, de loop voor kinderen en de virtuele marathon. De inschrijvingen verlopen via een loting.
Wanneer: 2 november 2025
Het parcours van Londen is vrij plat en daardoor toegankelijk voor beginnende marathonlopers. Je loopt over de Tower Bridge en langs de Theemsrivier, waarbij je onder andere de London Eye, Tower of Londen en de Big Ben passeert. Deze marathon is ook toegankelijk voor mensen met een handicap. Let op: de inschrijving gaat via een loting.
Wanneer: 27 april 2025
De marathon begint in het befaamde en beruchte district Shinjuku in de Japanse hoofdstad. Vergaap je in het prachtige centrum aan de torenhoge wolkenkrabbers en de unieke straatcultuur. De rest van de route loopt onder andere langs het Keizerlijk Paleis, de Tokyo Tower, de Kaminarimompoort en de heilige Tomioka Hachimangu. Er is ook een virtuele marathon beschikbaar.
Wanneer: 2 maart 2025
Loop langs de culturele hoogtepunten van een stad die schatrijk is wanneer het aankomt op lekker eten, mooi weer en architecturale hoogtepunten. Het parcours brengt je onder andere langs de kunstige gebouwen van de legendarische architect Gaudì, Camp Nou en het pittoreske district Eixample waar je ’s avonds kan genieten van live jazz op het dak van iconische cafés. Het is een plat parcours, dus ideaal voor een eerste marathon!
Wanneer: 16 maart 2025
Tijdens deze marathon zet je je niet alleen in voor jezelf, maar ook voor fondsenwerving voor het kankeronderzoek van het Cancer Center Amsterdam. Je hebt de keuze tussen een hele marathon, halve marathon en 8 km, de Good Morning City Run en Kids Run. De route loopt onder andere ook door het Rijksmuseum.
Wanneer: 19 oktober 2025
De Marathon des Sables is door haar ligging in de woestijn misschien nog wel de meest uitdagende marathon van allemaal. In zeven dagen leg je een afstand af van 250 kilometer door de Sahara. Onderweg moet je je eigen eten en slaapplaats voorzien – en meedragen. Gelukkig is er genoeg hulp en ondersteuning aanwezig (onder andere door toezicht vanuit een helikopter). Hier kan je met je marathon fondsen ophalen voor het goede doel van dat jaar. De marathon wordt niet altijd op dezelfde data gehouden, maar is altijd in het ‘koudere’ woestijnseizoen.
Trainen voor een marathon is op zich al een hele uitdaging zijn. Ben je een beginner? Dan is het verstandig om eerst 5 of 10 kilometer te leren lopen en een trainingsschema te pakken van 25 weken. Al wat meer ervaring? Met deze 10 vuistregels vlieg je erin:
• Train minimaal 12 tot 16 weken op voorhand.
• Speel je liever op zeker? Neem dan 20 weken.
• Train in ieder geval niet te kort: zo riskeer je blessures, wat je voorbereidingstijd uiteindelijk alleen maar langer maakt.
• Loop ten minste 4 keer per week.
• Je kan bij je training ook proberen te lopen op hartslag: door te letten op het ritme van je hart tijdens het lopen is het gemakkelijker om je conditie te trainen, voldoende rustige loopjes te pakken en blessures te voorkomen.
• Verhoog het tempo in je loopschema af en toe, met bijvoorbeeld 1x per week een intervaltraining op tempo.
• Voeg daar wekelijks ook een extra lange duurloop aan toe, bijvoorbeeld een lokale loopwedstrijd.
• Zoek een loopmaatje: dat is niet alleen gezelliger, maar geeft je ook een stok achter de deur om tóch die loopschoenen aan te trekken.
• Oefen met voldoende water drinken onderweg.
• Gun jezelf genoeg rust tussen het trainen door, je herstel is minstens net zo belangrijk.
• Spaar je gewrichten en voorkom dat je fout loopt door te kiezen voor kwalitatieve loopschoenen.
Een marathon lopen blijft een gigantische krachtinspanning. Niet vreemd dus dat je lichaam onderweg flink wat brandstof vraagt. Kies bij voorkeur voor voeding en drank die licht verteerbaar en hoog in koolhydraten is. Meer weten over wat je het beste kan eten tijdens, maar ook vóór en na je marathon? Wij zetten onze beste tips alvast voor je op een rijtje.
Verder wil je tijdens een marathon liefst genoeg brandstof binnenkrijgen zonder al te veel mee te moeten zeulen. Een energiegel is dus een goede keuze: pak daarvan ongeveer 1 voor elke 7 km mee (dat is 6 stuks per marathon), en ga voor ten minste 40 tot 60 gram koolhydraten per uur. Hetzelfde geldt voor sportdrank of water: reken daarbij op 1 per 5 km, wat neerkomt op 8 bekers per marathon.
Benieuwd of die sportvoeding wel lekker is? Wij deden alvast een grondige smaaktest.
Voor vertrek is het moeilijk voorspellen welk weer het onderweg precies zal zijn. En tijdens een marathon wil je jezelf natuurlijk niet onnodig belasten door het te warm of te koud te krijgen. Door je slim te kleden en je outfits vooraf te testen ben je overal op voorbereid. Bij lichte neerslag is het bijvoorbeeld verstandig om een dun regenjasje mee te nemen dat snel droogt, maar ook ademt. Meer tips? Wij vertellen je wat je het beste kan dragen tijdens een marathon.
Tip: benieuwd welke loopkleding het beste past bij welke temperatuur? Lees dan zeker deze tips van twee hardlopers. Ze vertellen exact welke laagjes ze dragen in welk weer, en wat hun favoriete accessoires zijn. Interessant!
Zeker bij een langeafstandsloop is het erg belangrijk om voldoende drank en voeding mee te nemen – maar te veel gewicht dragen kan vermoeiend zijn.
Ga dus voor een lichtgewicht drinksysteem met gemakkelijke toegang tot je sportdrank of water en extra opbergruimte.
Klaar voor vertrek? Check zeker of je deze loop essentials hebt meegepakt:
• Je favoriete sportvoeding voor onderweg
• Sporthorloge om je prestaties en herstel goed in de gaten te houden
• Loopsokken die goed zitten, om schuur- en schaafwondjes te voorkomen
• De juiste loopkledij en goede loopschoenen
• Zonnebescherming (vergeet je lippenbalsem niet) en een pet