Hiken of fietsen, trailrunning of kajakken: wie graag in de natuur is, komt in Slovenië goed aan zijn trekken. Dat blijkt tijdens het Explore Camp. Twee ambASsadeurs en een A.S.Adventure-medewerker onderwerpen er de sporthorloges Pacer Pro en Grit X Pro, beiden van het Finse merk Polar, aan een uitgebreide test.
Thomas Lauriks
• 26 jaar
• Woont in Fribourg, Zwitserland
• Marketingcoördinator softgoods bij Scott Sports
• Instagram: @lauriks
• Testte de Polar Grit X Pro
Jonathan Nachtergaele
• 28 jaar
• Woont in Gent
• Assistent store manager van A.S.Adventure Knokke
• Insta: @jonathannachtergaele
• Testte de Polar Pacer Pro
Manou Maudgal
• 31 jaar
• Woont in Wezemaal
• Onlinemarketingmanager en contentmaker
• Instagram: @manoumaudgal
• Testte de Polar Pacer Pro
Met de Pacer Pro richt Polar zich specifiek op lopers, terwijl de Grit X Pro bedoeld is voor outdoorliefhebbers. En dan niet zozeer in de stad, maar vooral op ruige bergpaadjes. Beide horloges komen prima tot hun recht in natuurparadijs Slovenië, waar het Explore Camp doorgaat. Twee dingen hebben medewerker Jonathan en ambASsadeurs Thomas en Manou gemeen: ze houden van technologie en kunnen geen seconde stilzitten. Komt goed uit, want dat is exact de doelgroep van Polar. Jonathan, Thomas en Manou testen hun nieuwe speeltjes tijdens enkele stevige wandelingen nabij de Vipavavallei, een kajaktocht en een fietsrit hoog boven de Logarvallei. Jonathan en Thomas gaan er ook mee lopen.
Sporten met de horloges levert een bombardement aan statistieken op waar ieder beetje datafreak van zal smullen. “Polar geeft enorm veel informatie”, beaamt Thomas, die zichzelf tot die laatste categorie rekent. “Die statistieken krijg je via de app van Polar in overzichtelijke datavelden op je smartphone. Je komt bijvoorbeeld te weten hoe je slaapt en of je te veel dan wel te weinig traint. Op basis daarvan geeft de Polar je voorstellen voor je volgende work-out. Je moet dus niet elke avond zelf opzoeken of je een korte loop dan wel een intervaltraining moet inlassen. Nee, Polar doet dat werk voor je. Zeker tijdens een drukke week op het werk, is dat het duwtje om alsnog in gang te geraken.”
Thomas stelt het evenzeer op prijs dat hij zijn trainingsplan kan starten vanuit zijn horloge zelf, met een eenvoudige druk op de knop. Een optie die hij mist bij vele andere sporthorloges. “Als je voor een concreet doel wil gaan, dan is Polar de ideale compagnon. Hij neemt het denkwerk van je over, zodat jij kan focussen op het sporten zelf.” Het maakt volgens Thomas zelfs niet uit of je nu voor de Marathon des Sables traint of als beginner al blij bent met vijf kilometer. “Wie een sporthorloge koopt, die wil lopen. Polar motiveert je daarin.”
"Als je voor een doel wil gaan, dan is Polar de ideale compagnon. Hij neemt het denkwerk van je over, zodat jij kan focussen op het sporten zelf."
(Thomas)
Het advies gaat verder dan de activiteiten zelf. Zo is Manou fan van de functie die hem er tijdens het sporten aan herinnert om te eten of te drinken. “Superbelangrijk voor wie lange afstanden wil afleggen, voor wie marathons wil lopen of mountainbiken”, zegt hij. “Vooraf moet je instellen hoeveel koolhydraten je wil innemen. Tijdens het sporten detecteert Polar je calorieverbruik en geeft het horloge aan: nu drinken, nu eten. Die ontzorging is een grote meerwaarde, want anders moet je dat allemaal zelf uittellen.”
Toen de Finse bedenkers van Polar het merk in de jaren 70 boven het doopvont hielden, wilden ze de technologie ontwikkelen om de hartslag van sporters tijdens de inspanning te meten. Een draagbare hartslagmeter bestond nog niet. Ook anno 2022 staat Polar bekend omwille van de razend accurate metingen van zijn horloges. Manou bemerkt dat zijn Pacer Pro twaalf nieuwe sensoren heeft om zijn hartslag te meten. “Doordat het toestel meet op verschillende golflengtes, zou het resultaat preciezer zijn dan ooit. Ik vind het ook fijn dat ze die sensoren integreerden in het horloge zelf. Bij vorige modellen was er een uitsteeksel. Maar tijdens het sporten, zwelt je arm wat op. Dan kan het zijn dat het uitsteeksel begint te duwen in je pols. Dat heb je bij deze totaal niet.”
+ uitgebreide statistieken over activiteiten, herstel en slaap
+ virtuele assistent bij het sporten
+ lichtgewicht om de pols
+ robuust en duurzaam
+ accurate hartslagmeting
- hoeveelheid aan data kan beginners intimideren
In de Vipavavallei trekken Jonathan en Thomas hun loopschoenen aan voor een trailrun. Vooral Jonathan haalt zijn hart op. In zijn thuisstad Gent moet hij zich noodgedwongen beperken tot parken en verkeersluwe steegjes, hier loopt hij recht een grindpad omhoog. “Dit was meer spelen dan lopen”, hijgt hij uit. “Hier krijg ik veel energie van - een feestje!” Ook met dank aan de Polar Pacer Pro aan zijn pols. “Misschien zijn het profiel en gewicht - nauwelijks 41 gram - wel de grootste redenen waarom dit specifiek een loophorloge is. Ik voelde niet ik ‘m aanhad. Voor een ultrarunner of een marathonloper telt elke gram.”
"Door zijn lichtgewicht voelde ik amper dat ik ‘m aanhad."
(Jonathan)
Jonathan is ook onder de indruk van de processorsnelheid. “Vorige modellen van Polar hadden niet de snelste processor, waardoor het schermpje telkens een fractie van een seconde achterliep op de duw van je toets. Hier zit een snellere computer in en dat merk je.” Het gebrek aan touchscreen bij de Pacer Pro - iets wat de Grit X Pro wél heeft - ervaart Jonathan niet als een gemis. En ook over de batterijduur is hij meer dan tevreden. “Na een korte hike, een trailrun, een kajaktocht, een fietsrit van vijf uur en twee nachten slapen rest er 49 procent batterij”, zegt hij. “Voor dagelijks gebruik vind ik dat puik. Ik ken veel horloges die dat niet halen, zeker in het lifestylesegment.”
De volgende ochtend krijgen de drie heren hun eerste Nightly Recharge, uitgebreide feedback over hun slaap. “Veel slechter dan normaal”, sakkert Thomas. Een late sessie in het bubbelbad heeft er wellicht iets mee te maken. Nochtans beseft Manou dat een belangrijk deel van de training in rust schuilt. “Daarom vind ik het goed dat Polar daarover veel data deelt”, zegt hij. “Alleen: het horloge geeft geen suggesties wat ik dan beter moet doen. Dat mis ik een beetje.” Niettemin hebben zowel Pacer Pro als Grit X de verwachtingen meer dan ingelost. Thomas vat het perfect samen: “Ideale horloges voor wie meer over zijn lichaam wil te weten komen. En wie dat lichaam wil verbeteren door te sporten.”
Practice what we preach, dat vinden we bij A.S.Adventure essentieel. Als we onze klanten aanmoedigen om naar buiten te trekken, op verkenning in de natuur, dan is dat omdat we dat zélf zo graag doen. Vandaar het Explore Camp: we trokken met een bende avonturiers - ambASsadeurs, medewerkers, een fotograaf en een journalist - enkele dagen op pad naar het prachtige Slovenië. Om de regio te leren kennen én om producten uit te testen. Op het programma: hiken, e-mountainbiken, trailrunning en kajakken.
Onze expert Tom testte de Polar Grit X Pro ook uit. Benieuwd naar zijn bevindingen? Lees zijn review.
Met een sporthorloge analyseer je je trainingsprestaties in detail. Wij helpen je het beste sporthorloge kiezen.