Samen met Natuurpunt gaan we voor meer groen


A.S.Adventure houdt van de natuur. Logisch dus dat we de handen in elkaar slaan met Natuurpunt! Samen werken we aan meer natuur in eigen land, en helpen we ze te beschermen en onderhouden. Met onze donaties zorgen we onder meer voor zitbanken en bewegwijzering langs wandelroutes, maar ook voor insectenhotels en de aanleg van speelnatuur.

 

Heb je ooit al € 1 gedoneerd voor onze groene doelen? Dan kwam een deel hiervan rechtstreeks terecht bij Natuurpunt. Tijdens Expeditie Natuurpunt dragen we ook nog een extra steentje bij. We zijn er trots op dat we sinds 1998 een trouwe partner zijn van de grootste natuurvereniging in Vlaanderen!



7% korting voor Natuurpuntleden

Samen in de bres voor de natuur, dat schept een band én heel wat voordelen! Als Natuurpuntlid profiteer je van exclusieve korting op trekking, camping, travel en fietskleding & -accessoires. Laat gewoon je lidkaart koppelen aan je Explore More-account in onze winkel en geniet het hele jaar van 7% korting!

Ontdek het Natuurpunt-aanbod


Aanbevolen door Natuurpunt

Vertoef je graag in de buitenlucht? Neem dan minstens een van de musthaves, geselecteerd door Natuurpunt, mee op je volgende avontuur. Je herkent ze aan het Natuurpunt-logo in onze webshop. Zo steun je bovendien het natuurbehoud: A.S.Adventure geeft voor elk van deze verkochte producten een extra steuntje in de rug aan Natuurpunt.



JOIN THE CLUB

Bescherm mee de natuur

Draag rechtstreeks je steentje bij aan de bescherming van onze natuur én geniet van allerlei voordelen zoals de 7% permanente korting bij A.S.Adventure: word Natuurpuntlid!

Word lid van Natuurpunt


Puur Natuur(punt)
wandelingen

Samen met Natuurpunt stippelden we 11 A.S.Adventure-wandelroutes uit doorheen de mooiste natuur van Vlaanderen. Sommige daarvan zitten ook al in de route-app van Natuurpunt!

 

Kies je wandeling uit >

Doe mee aan Expeditie
Natuurpunt

Zin om te wandelen, fietsen en/of kanovaren door de Vlaamse natuur om ze te helpen beschermen? Zamel samen met andere buitenliefhebbers een mooi bedrag in voor jullie favoriete natuurgebied en kies jullie tocht uit!

 

Schrijf je hier in >


Ken jij snuit al?

Buitenspelen stimuleert kinderen, het zorgt er voor dat ze hun fantasie kunnen loslaten én er hun grenzen verleggen. Snuit, het nieuwe buitenpretloket van Natuurpunt, zet zich daarom in voor avontuurlijke speelnatuur.



Vraag en antwoord: 14 vragen over onze samenwerking met Natuurpunt

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Meer dan 130.000 leden dragen hun steentje bij om de natuur te...

 

•    Beschermen: Natuurpunt beschermt meer dan 28.000 hectare kwetsbare en bedreigde Vlaamse natuur, verspreid over meer dan 500 verschillende natuurgebieden.

•    Beleven: iedereen krijgt de kans om van de natuur te genieten, met duizenden (!) activiteiten, wandelpaden, zitbanken en speelbossen.

•    Bestuderen: de gezondheid van de Vlaamse natuur wordt gemonitord in meer dan 200 studiewerkgroepen en via waarnemingen.be.

•    Bepleiten: als politiek onafhankelijke organisatie gaat Natuurpunt in dialoog met beleidsmakers op alle niveaus om onze natuur hoger op de agenda te krijgen.

Kom meer te weten over Natuurpunt

•    Natuur en biodiversiteit: Natuurpunt komt op voor de bescherming van de open ruimte, de kwaliteit van het leefmilieu, het landschap en het erfgoed dat daarin aanwezig is, waarop alle mensen in hun omgeving recht hebben.

•    Natuurpunt als vereniging: Natuurpunt verenigt burgers die zich actief willen inzetten om tot deze maatschappelijke opdracht bij te dragen, op elk beleidsniveau, onafhankelijk en politiek neutraal.

•    Maatschappelijk actor: Natuurpunt werkt aan een mentaliteitswijziging door mensen te sensibiliseren om respectvol om te gaan met de natuur. Ze investeren ook proactief in overleg met overheden en interessante partners.

Alles over de missie van Natuurpunt

Voor 38 euro ben je een jaar lang lid van Natuurpunt. Net zoals meer dan 130.000 andere leden maak je écht een verschil: je beschermt en ontdekt de natuur in je buurt, je voert druk uit op het beleid en je krijgt heel wat ledenvoordelen:

•    Een prachtige fiets- en wandelgids met routes door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.

•    Elk seizoen het magazine Natuur vol tips, weetjes en verhalen.

•    Korting bij allerlei partners: je geniet bijvoorbeeld van 7% korting bij A.S.Adventure op ons aanbod trekking, camping, travel, fietskleding en -accessoires.

•    Een prachtige vintage vogelposter.

Word lid van Natuurpunt

Natuurpunt beheert meer dan 28.000 hectare Vlaamse natuur, verspreid over meer dan 500 verschillende natuurgebieden. Dat vraagt natuurlijk om heel wat helpende handen. De vrijwilligers zijn dan ook het kloppende hart van de organisatie!


Wil jij ook iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? Word dan vrijwilliger bij Natuurpunt, en maak mee het verschil!

Word vrijwilliger bij Natuurpunt

Zelf in actie schieten om de natuur te beschermen is niet zo moeilijk. Ga aan de slag en tover je tuin tot leven:

•    Maak je tuin diervriendelijk. Zelfs in de kleinste tuin kan je de perfecte gastheer of gastvrouw worden. Help dieren de lente in met een verwilderd hoekje of minivijver. Of maak je tuin net herfst- en winterklaar: laat wat fruit rotten op de grond of maak een voederplankje.

•    Hang nestkastjes op met een voederbak. Zo help je de vogels om in het voorjaar een plekje te vinden om te broeden. In het najaar maak je dan weer makkelijk je eigen vetballen om hen te helpen overleven.

•    Laat herfstbladeren liggen. Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor allerlei planten en dieren. Ook uitgebloeide planten kan je best pas na de winter afknippen.

•    Plant een haag. Met ommuurde tuinen lok je geen egels, kikkers en padden. Een levende omheining geeft hen een groter speelterrein.

•    Maak een composthoop. Maar liefst een derde van je afval kan krachtvoer worden voor je tuin!

Meer tips

A.S.Adventure koestert een voorliefde voor natuur. Samen met Natuurpunt ijveren we voor meer natuur op eigen bodem én zetten we ons mee in voor de bescherming en het onderhoud ervan.


Zo zamelt A.S.Adventure jaar na jaar geld in voor Natuurpunt via de € 1-vouchers ten voordele van onze groene partners. Daarnaast steunen we ook Expeditie Natuurpunt. Het resultaat daarvan mag er zijn: met onze donaties zorgden we mee voor...

•    De aanleg van speelnatuur

•    De installatie van tal van insectenhotels

•    Zitbanken en bewegwijzering langs A.S.Adventure-wandelroutes

•    De opbouw van twee bezoekerscentra.

 

Wil je het graag allemaal met je eigen ogen zien? Trek er dan op uit naar een van de speciaal uitgestippelde A.S.Adventure-wandelroutes door de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen! Ontdek er zelf hoe betoverend mooi onze eigen natuur kan zijn. En je komt er misschien oog in oog te staan met enkele fantastische soorten zoals de ijsvogel, de ree of de knuffelbare Galloway-runderen.

Ontdek de A.S.Adventure-wandelroutes

Ja, Natuurpunt heeft een route-app ontwikkeld waarmee je de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen kan ontdekken. Het is heel simpel: download de routes en ga op stap. Onderweg vertellen ervaren natuurgidsen je alles over de dieren, planten en het landschap om je heen.

Download de app

Van de 28.000 hectare natuurgebied die Natuurpunt beheert, is ruim een derde bos. Na de overheid is deze organisatie dus de grootste bosbeheerder van Vlaanderen.

Het bosbeheer van Natuurpunt heeft vier takken:

•    Omvormen: Vlaanderen heeft van nature vooral homogene bossen met weinig biodiversiteit. Door ze om te vormen tot gevarieerde bossen, worden ze veerkrachtiger.

•    Uitdunnen: door af en toe bomen te verwijderen, stimuleert Natuurpunt de natuurlijke verjonging van inheemse soorten en krijgt de biodiversiteit een boost.

•    Invasieve exoten bestrijden: waar exotische soorten inheemse soorten wegconcurreren, worden ze (geleidelijk) verwijderd.

•    Veiligheid garanderen: Natuurpunt controleert of bomen en takken aan wegen en paden nog gezond zijn. Vormen ze een risico, dan worden ze verwijderd.

Lees meer over het bosbeheer

Natuurlijk! Maar wil je in de natuur mountainbiken zonder je zorgen te maken over je impact op kwetsbare ecosystemen, dan kan je onder meer terecht in Middelkerke. Samen met verschillende partners heeft Natuurpunt hier een mountainbikeparcours van 30 km op poten gezet. Dat loopt door de natuurgebieden de Schapenweide en de Warandeduinen, die Natuurpunt allebei beheert. Op dit duidelijk afgebakende parcours worden fietsers nu ook gescheiden van wandelaars.

Ontdek alle MTB-routes

Honden zijn meestal welkom, maar moeten áltijd aan de leiband. Een loslopende hond kan dan ook heel wat schade aanrichten. Enkele voorbeelden:

•    Wilde dieren schrikken op van een aanstormende hond, waarna ze soms wegvluchten en hun nest of jongen achterlaten. In het slechtste geval vertrekken ze zelfs voorgoed uit het natuurgebied.

•    Vogels zoeken voedsel op de grond of maken er hun nest. Een speelse hond doet hen steeds opvliegen of schrikken, waardoor ze verzwakken en minder eieren leggen.

•    Jonge haasjes en reekalfjes houden zich vaak schuil in het gras of in de struiken, terwijl hun moeder eten zoekt. Zo kunnen ze makkelijk ten prooi vallen aan een loslopende hond.

•    Grazers zoals schapen, veulens en kalfjes die rustig staan te eten, kunnen ook opgeschrikt en opgejaagd worden door loslopende honden.

•    Hondenpoep kan gevaarlijke ziektes overdragen. Ruim het dus zeker altijd op met behulp van een plastic zakje dat je deponeert in de juiste afvalbak. Vergeet niet dat plastic nooit afbreekt, dus laat het zeker niet rondslingeren in de natuur!

Meer weetjes voor hondenliefhebbers
Ontdek hondvriendelijke wandelgebieden

Om de natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt vaak met grote grazers, voor het merendeel runderen. Waar het kan, op niet te natte gronden, werken ze samen met lokale landbouwers. In de moerasgebieden die niet geschikt zijn voor landbouwdieren, doen ze beroep op dieren uit de eigen kudde. Het gaat dan om dieren die aangepast zijn aan de moeilijkere omstandigheden in natuurgebieden, zoals Galloway-runderen, Aberdeens, Oost-Vlaamse roodbont en een negentigtal pony’s. Sommige afdelingen werken ook met eigen grazers.

Alles over de eigen Natuurpunt-kudde

Vossen hebben een bepaalde oppervlakte nodig om genoeg voedsel te vinden. Dat ‘territorium’ verdedigen ze tegen vreemde soortgenoten. Zijn alle territoria bezet, dan is er veel voedselconcurrentie en krijgen vossen minder jongen, die ook moeilijker overleven. Op een bepaalde oppervlakte is er dus maar ruimte voor een beperkt aantal vossen.

 

De jacht creëert vrije territoria, waar de vossen vervolgens net méér jongen zullen werpen. Ook die jongen gaan weer op zoek naar een eigen leefgebied, dus een leeg territorium wordt snel weer ingenomen. Bejaging is dus geen oplossing om kippenhouders te beschermen.

Lees meer over de vos in Vlaanderen

Natuurpunt wil als natuurvereniging en terreinbeheerder een rol spelen in de aanpak van invasieve exoten. Dat zijn dieren, planten of micro-organismen die van nature niet in onze streken voorkomen en die heel wat schade kunnen veroorzaken doordat ze inheemse soorten wegconcurreren. De aanpak die Natuurpunt voorstelt is gebaseerd op de volgende principes:

•    Meersporenbeleid: eerst focussen op preventie, daarna pas op bestrijding en beheer.

•    Gestructureerd: geen ad-hocinitiatieven, maar een gestructureerde aanpak van probleemsoorten onder coördinatie van de overheid.

•    Samenwerking: door samenwerking tussen terreinbeheerders enerzijds en overheid en private actoren anderzijds de problemen op populatieniveau aanpakken.

•    Doordachte keuze van middelen: een kosten-batenafweging maken bij elke ingreep tussen de neveneffecten voor natuur en gezondheid van de in te zetten bestrijdings- en beheermethoden en de schade die een exoot toebrengt.

Lees meer over deze aanpak

Deze kleine hertensoort uit China en Taiwan duikt de laatste jaren geregeld op in Vlaanderen. Waar ze in grote dichtheden leven, brengen ze enorme schade toe aan de lokale ecosystemen:

•    Ze bedreigen onze wereldberoemde boshyacinten en andere plantensoorten.

•    Samen met de bloemen verdwijnen ook onze vlinders en vogels uit het landschap.

•    Ze concurreren onze eigen reeën weg door hun leefgebied kaal te vreten.

 

Sinds 2016 staat het dier dan ook op de Europese lijst van zorgwekkende invasieve, uitheemse soorten. Natuurpunt houdt de vinger aan de pols via een meldpunt en probeert de uitbreiding van deze soort, en dus ook verdere schade, te beperken.

Zo houdt Natuurpunt de Chinese muntjak onder controle

Tips & leesvoer voor buitenliefhebbers



Goed voorbereid op avontuur

Met het juiste materiaal beleef je de beste buitenervaringen. Twijfels bij het uitkiezen van je uitrusting? Onze outdoorexperten maken je wegwijs in het aanbod.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.